Pagina 1 van 2

Wolvarkens

Geplaatst: 03 okt 2017, 08:33
door alefarendsen
jwardernier schreef: Alef ,Wol varkens ,dan denk je al gouw aan een gekruist schaap met speklappen ,ik heb goede dingen gehoord over dit varkens ras ,sterk sober en goede moedereigenschappen ,het vlees zou ook erg goed zijn .
Ik heb dit ras nog nooit gehad ,zit meer in de oude landrassen al hebben we nu een modern t.... ras
en wat het volgende ras wordt hangt onder meer van de biggenprijs af ,het teamwork varken spreekt me wel aan .
alleen is daar de biggenprijs erg hoog van ,ik vond prijzen van 350 euro voor een zeugje ,dat worden dus dure speklapjes .
om de voeding is dit wel een goed ras 80% verzamelen ze zelf bij voldoende grond het is nu vaak 80% voer en 20%zelfredzaam .
Tjemig, €350,= per big, dat is inderdaad een behoorlijk bedrag. We kregen de biggen hier voor €75 't stuk, 8 weken oud. 1 zeugje en 3 gecastreerde beertjes.

Grond om zelf te foerageren / grazen / woelen hebben we in de toekomst voldoende als de verpachting stopt. Het bestemmingsplan verbiedt ons grasland te scheuren (i.v.m. veen, maar er zitten genoeg stukken klei tussen hier), maar wij scheuren dan ook niet, de varkens doen dat :lol:. Goed, hoe dat in de praktijk gaat zien we over en jaartje of anderhalf. Voor nu op kleinere stukjes in/om boomgaard waar ze lekker hun gang mogen gaan.

Wolvarkens genomen omdat die inderdaad robust zijn en jaarrond buiten zouden kunnen zijn. Hoe ze moederen weet ik niet, de biggen waren al gescheiden toen we ze ophaalden. Ook maken ze geen herrie en (okay, ze zijn nog klein) ik kan dat inmiddels beamen. Een beetje herrie zou ik overigens geen probleem vinden...

Als ze geslacht worden over een jaartje komen we vlees uitwisselen!

groet,
Alef

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 03 okt 2017, 09:54
door jwardenier
De borgen welke ik nu heb gaan dit jaar nog op wintersport ,een gedeelte voor ons zelf de rest hoop ik te ver markten .
Jonge varkens scheuren je grasmat redelijk goed ,ik heb ze ook wel eens op een te groot stuk grond gehad en dan wordt het een zooitje ,vooral kweekgras ruimen ze mooi op ,zuring laten ze ongemoeid woelen het bij een kleiner stuk wel om .
Insecten en larven vind je na de varkens ook niet meer ,mollen dus ook niet .
Het wroeten van volwassen varkens viel me altijd tegen ,liever lui dan moe en ze liggen dan graag in een modderig stukje te wachten op de man van tafeltje dekje .
Ik voer de varkens uitsluitend met eigen voer ,deze krijgen extra eiwit in de vorm van gemalen bonen bij ,1 van de nadelen van dit ras is dat ze veel eiwit nodig zijn om te kunnen groeien ,veder krijgen ze geste pap en volgende maand ga ik over op rogge pap om een harder spek te krijgen .
Deze varkens laten zich wel horen tegen etenstijd ,iets wat de landrassen niet deden ,die knorden tevreden als je bij hun kwam .
In het verleden had ik een zeug en een beer ,die tevens ter dekking stond en we hadden dan ook vaak alle hokken bezet met gastvarkens ,van de 2 tomen biggen per jaar hield ik 2 of 3 biggen aan voor de kok de rest verkocht ik om wat inkomsten te hebben ,helaas kwamen er te veel biggen op de markt ,dit maakte de prijs kapot en ook mijn dek beer kreeg hierdoor geen damesbezoek meer ,hierom heb ik even afstand genomen .
Er zijn wel meer forum leden met varkens en er zullen verschillende inzichten zijn omtrent huisvesting en voer .
Ook omtrent het wel of niet slachten ,het boeren zou een schrale aangelegenheid zijn zonder ,wij hebben de keuken emmer nog steeds en bijna alles wat anders de compost bult op gaat hier naar de varkens ,ook het spoelwater van voor de afwas .
Veel plezier met je varkentjes

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 03 okt 2017, 11:01
door Ernest Dubois
Dat last ga ik zeer missen als de varkens niet meer hier zijn.
Vanochtend bij de boer om mijn voer op te halen, hij heeft ook wolvarkens. Der hing een paar hammen daar maar als het van de wolvarkens of van de wild varkens die hij in Duitsland heeft geschoten weet ik niet maar het waren heel smal hammen.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 05 okt 2017, 18:37
door Geertje
@Alef, gaat dit over Mangalitza varkens? Vrienden van me in Slowakije hebben die een jaar gehad. Maar ze vonden het vetpercentage te hoog, dus nu hebben ze alweer een aantal jaren gewone standaardbiggen.

@John, als je biggen op wintersport gaan, kan ik dan wat vlees komen kopen? Die worstjes van jou waren wel héél erg lekker :-)

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 05 okt 2017, 20:30
door jwardenier
Geertje ik denk dat er nog wel een gedeelte vrij is ,ik heb een paar vaste afnemers die vooral het biologische eigen voer en het vrij op de wei waarderen , en zelf de ruimte en tijd niet hebben om dieren te houden , de worstjes had ik zelf samengesteld ,ik ga nu niet uitslachten ,heb de ruimte vol staan en een machine stuk . De varkentjes gaan naar een kleine slagerij ,het vlees komt kant er klaar terug moet daarna nog ingepakt worden om in te vriezen .
Ik stuur je t z t wel een berichtje
Het wol varken kan erg vervetten ,vooral als je veel oud brood en gekookte aardappels voert ,ook de standaard brok .
Het beste kunnen ze gevoerd worden met naast een ruime uitloop ,geste of haver meel ,later overgaan op roggemeel met eventueel wat gemalen bonen een paar kg gekookte aardappelen kan best ,je voert dan minder meel
Het aller mooist is een groot stuk grond met tamme kastanje eik en beuk ,onder begroeiing met gras en kruiden en een of geen bij voeding per dag .Een collega heeft kune kune varkentjes op deze manier en voert niet bij ,ik heb bij een slacht geholpen ,erg mooi vlees met iets vet ,terwijl deze varkentjes op brok soms net dril puddingen worden .
Met deze manier van houden ga ik ook aan de slag ,duurt alleen erg lang voordat de boompjes groot genoeg zijn ,het Taemwordt varken zou hierin erg goed passen ,kan 80% aan voer vinden in o a gras .
De Bentheimers die we voorheen hadden passen niet echt goed in deze vorm en vragen per varken 2 kg meel per dag ,met dit moderne ras kom ik wel op 3kg meel met veel bonen grutten ,en ze schreeuwen om nog meer .
Voorheen verbouwden we dan ook 2 ha granen ,als basis voer ,welke aangevuld werd met aardappelen en voerbieten de melkresten en wei als eiwit ,ik wil nu meer met minder ,vooral het dagen schoffelen en graan maaien mis ik niet .

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 06 okt 2017, 11:17
door Ernest Dubois
John, "3kg meel met veel bonen" is dat droog of nat?

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 06 okt 2017, 19:41
door jwardenier
Ik meng het naderhand met spoelwater uit de keuken ,schep dus 3 dikke scheppen meel uit de bak en vul dit aan met voederzout en mineralen ,en dit dus 2 x per dag .
Als ze aardappelen er bij krijgen dan kan de meelschep iets minder vol ,ze lijken onverzadigbaar ,een kruiwagen vol gras verslinden ze in een oogwenk ,zulke veelvraten waren mij onbekend .
De varkens zullen naar mijn inschatting nu ruim 80 kg zijn ,volgende maand eens met de vacatie expert overleggen of er een ticket te boeken valt .Ernest ik laat om de 14 dagen 2a 3 zakken malen op de wind molen ,hun Ekko voedstap is erg klein ,met hand gemaaid graan met paard gedorst en wind gemalen ,en toch ben ik ontevreden ,het ras zal niet bij mij passen .

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 07 okt 2017, 10:58
door Ernest Dubois
Over dat ras gesproken voel ik me net zoals jij dat in mijn toestand zulke varkens zijn niet het ideëel hoe aardig en lief die ook zijn - ik sta elke dag samen met ze in hun stal hand op de rug - maar het zijn niet rustig porkers zeker rond voedingstijd, dat schreeuwen valt me erg tegen en als hun voer hun niet bevalt laten ze het zeker weten, maar misschien is dat niet zo slecht. Ach verder heb ik niet zo veel over te klagen behalve dat november niet meer de geschikt maand voor slachten die het eens was nu met deze opgewarmd aard.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 08 okt 2017, 09:43
door jwardenier
Ernest , de klassieke slachtmaand Nov had zijn oorsprong in de wintervoorraad aan voer ,met wortels en knollen kwam men wel de winter door met de fokdieren ,dieren die over waren werden geslacht omdat men eerder granen niet af nauwelijks als voedergewassen beschouwde ,een zak rogge was een kapitaal ,ik heb wel gelezen van een goud gulden waar de pacht van betaald werd .
De slacht maand is aan onze kalender blijven haken ,om voer is het nu niet meer nodig om voor de winter de dieren te slachten .
Omdat we al het voer van eigen bouw hebben en tevens de eenjarige gewassen willen minderen komt de noodzaak van een slachtmaand wel weer inzicht .
Een varken kun je in 2 dagen volledig afslachten ,tevens woog het toenmalige varken ,het schrijn, aardig minder dan wat onze huidige varkens wegen ,drogen ,zouten ,roken ,heb je het liefst een lage luchtvochtigheid bij ,het koelhouden gaat goed als je daarvoor een ruimte hebt ,raam op het noorden en een leemvloer ,maar hierover kan jij meer vertellen .
Ik heb zo een ruimte met de zomerdag gaan je haren aardig overeind staan als je binnen stapt .
Het Huidige t ras is een snel groeier ,hij krijgt groeistoornissen als je hem op de oude gewassen laat opgroeien ,het huidige voerverbruik van 2 t [100%graan] varkens is net zo hoog als 3 bentheimers [80%graan,zou ik bij een zelfde uitloop taemworth varkens hebben dan zouden er bij 20% granen een aardig toom kunnen lopen ,zeker als je naar verhoudeng ook meer grond als uitloop zou hebben daar ze 80% op ander voer kunnen teren .
Kijk ik bij mijn collega varkenshouder met kune kune varkens ,deze heeft alleen bij winterdag voerkosten .
op een zelfde oppervlakte uitloop heeft hij 6 varkentjes lopen ,heb je als hobby houder wel een andere houder u b n status nodig ,nu recreant ,dan b bedrijf met bijbehorende regelgeving .
Ik denk met 4 kleine varkentjes wel genoeg vlees te hebben ,voor onszelf meer dan dat .
Het kleine varkentje wordt gezien als recreatie varkentje ,zo heb je meer met minder .
Het graan kan gebruikt worden voor eigen consumptie en gedeeltelijk als wintervoer .
Het vlees van de kune kune is erg goed als je ze op deze manier houd ,ik heb er eens 2 geslacht ,kon ze gratis ophalen ,na een jaar zonder brok waren ze nog te vet ,maar het vlees was erg goed .
De varkentjes van die collega zijn mooi schraal in het vet ,en wat ik ook een voordeel vind is dat we dan niet ineens 100 kg vlees te verwerken hebben ,50 kg is makkelijker te verwerken ,je moet wel je zout en rooktijden aanpassen .

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 09 okt 2017, 09:07
door Ernest Dubois
Grappig hoe de jacht seizoen in die zelfde periode valt, september/november.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 09 okt 2017, 12:02
door Lieve
Hier in het dorp is een zeer oude traditie varkens voor de herfst/winterperiode het bos in te sturen.
Er word dan door het hele dorp een klopjacht georganiseerd op het laatste weekend van januari.
Hier is eind januari dus slachtdatum voor varkens of evers zoals ze hier genoemd worden.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 12 nov 2017, 16:02
door Theonymus
Na een leven van 20 jaar bedrijfsleven en 20 jaar middelbaar beroepsonderwijs ben ik bij de Nederlandse Orde van Uitvinders terechtgekomen.
Ik heb een voorraad aan ideeën opgebouwd en een gedeelte daarvan geregistreerd/geoctrooieerd.
Even iets over de Wolvarkens.
Mij is ooit verteld dat deze varkens dol zijn op de wortels van de Berenklauw.
Door hun wol hebben ze geen last van de stof die brandblaren veroorzaakt.
Berenklauw kun je alleen bestrijden als je de wortels totaal verwijdert.
Er zijn gemeentes die zitten te wachten op iemand die de berenklauw te lijf wil gaan.
Als hier in Brabant een (paarden) weiland opnieuw wordt in gezaaid laat de eigenaar het eerste gras en onkruid door een kudde schapen opeten.
De bijkomstige voordelen; De grond onder gras wordt goed aangedrukt en is later beter geschikt tegen de paardenhoeven.
Er zijn schapenhouders die daarvoor kuddes beschikbaar stellen (verhuren)inclusief een tijdelijke afrastering geschikt voor schapen.

Mijn idee is een wolvarkens bestendige afrastering om een veld Berenklauw te plaatsen met daarin een groepje wolvarkens.
Veel succes.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 13 nov 2017, 09:57
door Bossie
Om varkens binnen te houden kom je met stroom een heel eind. Als je ze wil verplaatsen kun je flexinetten voor varkens/schapen dan wel kippen gebruiken. Tested and tried, niets nieuws.

Wij hebben ook een paardenweide/ weide die we willen verbeteren.
Ik weid mijn groep fok dan wel kok rammen samen met de legkippen in een pluimvee stroomnet. Dat ik dagelijks verplaats.
Hoe heterogener je veestapel hoe minder ziektegevoelig en hoe diverser de bemesting en impact op je grond.
Gevolg daarvan is bijvoorbeeld dat de rammen geen enkele farmaceutische verzorging nodig hebben gehad niet voor wormen, niet voor rotkeupel niet voor zere bek of wat dan ook.

Komend jaar wil ik eigenlijk nog twee varkens (mss idd kune kune vanwege de kippen) toevoegen. De varkens ruimen een deel van de schapenmest op en halen daar weer mineralen uit die ze zelf niet uit gras kunnen halen.
Omnivoren en herbivoren samen weiden werkt in ons geval heel erg goed.

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 13 nov 2017, 13:33
door alefarendsen
Bossie,

je verplaatst het dagelijks? Welk net gebruik je? Ik heb een pluimveenet met kleinere maas onderin, maar vind dat nog best wat gedoe om dagelijks te verplaatsen. In de zomer doen we om de zoveel dagen.

Heb je de legkippen gekortwiekt zodat ze binnen het net blijven?

Alef

Re: Wolvarkens

Geplaatst: 14 nov 2017, 20:52
door Bossie
Alef, euronetz pluimveenet met stroom. Inderdaad ook met kleinere mazen onderin.
Ik verplaats dagelijks de helft. Dat is omdat de rammen het gras dan weer kort hebben. Als het alleen kippen waren zou ik het een of twee keer per wk verplaatsen. Als je ze een keer per wk verplaatst is het makkelijk om een tweede net te hebben.
Hennen zijn bruine leghennen, niet gekortwiekt.
Ik ben hier dagelijks twintig minuten mee bezig (eieren rapen, voeren, water, net verplaatsen). Honderd kippen kost evenveel tijd als vijftig op deze manier.