Pagina 1 van 1

vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 17 jul 2017, 22:30
door Pietje
Afgelopen maand "champagne" (volgens het recept dan :? ) van vlierbloesem met suiker (en wat citroen/azijn) gemaakt. Koud laten trekken, zeven en zonder gist direct in de fles (beugel). Slechts een paar maanden houdbaar dat dan weer wel.
Het smaakt prima, maar het duurt een paar minuten eer je zonder al te veel gespetter de druk van de fles af heb. Waarschijnlijk daarom heet het champagne.

Hoe kan het dat de druk in de fles redelijk beperkt blijft, terwijl er een immense hoeveelheid CO2 in opgelost is. (En kan de de fles hier tegen?)

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 17 jul 2017, 22:33
door Lieve
wij hebben ook een dergelijk project staan, ik breng wel iets mee naar de zeisdag.

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 17 jul 2017, 22:54
door beek
Koolzuurhoudende drank zoals cider of kefir doe ik in beugelflessen. Ik had hiervan 3 verschillende varianten, alle met een inhoud van 1 liter: ronde, vierkante en meerhoekige. Alleen de ronde lijken bestand tegen hoge druk en hebben het overleefd. De vierkante knappen snel, de hoekige (volgens mij waren het 12-hoekige) hielden het langer uit maar zijn ook gesneuveld en de ronde zijn nog nooit geknapt.

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 18 jul 2017, 06:51
door Dutch John
Als je de volledige vergisting in een gesloten fles laat plaatsvinden, dan zal de druk inderdaad hoog oplopen. Dan beter eerst onder waterslot laten uitgisten en met 7 g/l suiker bottelen, net als bij bier.

Groet,
DJ

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 18 jul 2017, 08:33
door dormos
Ik heb voor het bottelen van cider een aantal kratten met Grolsch beugelflessen overgenomen van iemand die stopte met z'n bierhobby.
De rubber ringetjes onder de stop waren slecht, maar die zijn voor weinig nieuw te koop.
Je kunt ook gewoon volle kratten Grolsch in beugelflessen kopen, het bier opdrinken en daarna de flessen houden voor de eigen hobby.
Werkt perfect, flessen blijven allemaal heel.

Groet,

Hans

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 18 jul 2017, 10:36
door Paide
grote voordeel van eerst uit laten gisten en daarna met wat bottelsuiker in flessen doen is dat je ook meer alcohol krijgt :-)
Als je ook een zakje cider- of wijngist toevoegt in plaats van afgaat op de wilde gist die op de bloemen zit krijg je waarschijnlijk ook een smakelijker resultaat.

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 18 jul 2017, 14:13
door dormos
Zo doe ik het met cider ook: in het vat met waterslot laten staan tot het waterslot geen gistactiviteit meer laat zien en dan in de fles met een kleine theelepel kristalsuiker. Lekkere bubbels en een koppige cider.

Groet,

Hans

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 18 jul 2017, 23:18
door Pietje
De 5 liter vlier-cider is bijna uitgebubbeld; het duurt echter nog even voor we die kunnen proeven... :-)

Ik heb de overige 4 (Grolsch, is die brouwerij toch nog ergens goed voor) beugelflessen wat laten afblazen. Het bleek dat er eentje geen druk had; bij die fles was de gist niet aangeslagen, de schimmel wel.

Het grappige van dit recept is dat je niets warm hoeft te maken en al na twee weken kan proosten. Het percentage alcohol zal wel tegenvallen, maar het is wel erg lekker. Tegen de tijd dat deze lichting op is, is de "echte" cider klaar.

Re: vlierbloesem-"champagne"

Geplaatst: 06 mar 2018, 15:45
door Lewieke
Opletten als je een parelende wijn wil maken. Gebruik hiervoor champagne- of schuimwijnflessen anders bestaat het risico dat je flessen ontploffen. Om een parelende wijn te krijgen, voeg je nadat de wijn is uitgegist, bij het bottelen 7 g suiker per liter toe. Je lost de suiker op in evenveel wijn die je licht verwarmt op het fornuis. Daarna meng je de suiker goed door de wijn waarna je gaat bottelen.

Om de (niet parelende) wijn langer te laten bewaren kan je wijn brouwen van 12.1% en goede kurken gebruiken. Bij het bottelen voeg je dan 1g/10l kaliumdisulfiet en 1g/10l kaliumsorbaat toe. Dit zijn beperkte hoeveelheden in vergelijking met de commerciƫle wijn. Bovendien halveert het sulfiet door contact met de lucht. Je houdt er wel bacteriestammen(sulfiet) en schimmels (kaliumsorbaat) mee uit je product.

Kurken ontsmet je in sulfietwater 1g/l, waarna je ze goed afschudt en aanbrengt. Een goedkope en goede oplossing zijn de plastickurken die worden gebruikt bij schuimwijnen. Die zijn in de gespecialiseerde handel vrij goedkoop te krijgen.

L.