Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 22 Sep 2017, 14:26

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 8 berichten ] 
Auteur Bericht
 Titel: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2017, 21:30 
Offline
Moderator
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 04 Jun 2012, 21:39
Berichten: 2918
Woonplaats: Wijbosch
Afgelopen maand "champagne" (volgens het recept dan :? ) van vlierbloesem met suiker (en wat citroen/azijn) gemaakt. Koud laten trekken, zeven en zonder gist direct in de fles (beugel). Slechts een paar maanden houdbaar dat dan weer wel.
Het smaakt prima, maar het duurt een paar minuten eer je zonder al te veel gespetter de druk van de fles af heb. Waarschijnlijk daarom heet het champagne.

Hoe kan het dat de druk in de fles redelijk beperkt blijft, terwijl er een immense hoeveelheid CO2 in opgelost is. (En kan de de fles hier tegen?)

_________________
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2017, 21:33 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 689
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
wij hebben ook een dergelijk project staan, ik breng wel iets mee naar de zeisdag.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 17 Jul 2017, 21:54 
Offline

Geregistreerd: 28 Mei 2014, 18:36
Berichten: 67
Koolzuurhoudende drank zoals cider of kefir doe ik in beugelflessen. Ik had hiervan 3 verschillende varianten, alle met een inhoud van 1 liter: ronde, vierkante en meerhoekige. Alleen de ronde lijken bestand tegen hoge druk en hebben het overleefd. De vierkante knappen snel, de hoekige (volgens mij waren het 12-hoekige) hielden het langer uit maar zijn ook gesneuveld en de ronde zijn nog nooit geknapt.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 18 Jul 2017, 05:51 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4469
Als je de volledige vergisting in een gesloten fles laat plaatsvinden, dan zal de druk inderdaad hoog oplopen. Dan beter eerst onder waterslot laten uitgisten en met 7 g/l suiker bottelen, net als bij bier.

Groet,
DJ

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 18 Jul 2017, 07:33 
Offline

Geregistreerd: 24 Apr 2013, 11:10
Berichten: 378
Ik heb voor het bottelen van cider een aantal kratten met Grolsch beugelflessen overgenomen van iemand die stopte met z'n bierhobby.
De rubber ringetjes onder de stop waren slecht, maar die zijn voor weinig nieuw te koop.
Je kunt ook gewoon volle kratten Grolsch in beugelflessen kopen, het bier opdrinken en daarna de flessen houden voor de eigen hobby.
Werkt perfect, flessen blijven allemaal heel.

Groet,

Hans


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 18 Jul 2017, 09:36 
Offline

Geregistreerd: 29 Dec 2009, 15:12
Berichten: 202
grote voordeel van eerst uit laten gisten en daarna met wat bottelsuiker in flessen doen is dat je ook meer alcohol krijgt :-)
Als je ook een zakje cider- of wijngist toevoegt in plaats van afgaat op de wilde gist die op de bloemen zit krijg je waarschijnlijk ook een smakelijker resultaat.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 18 Jul 2017, 13:13 
Offline

Geregistreerd: 24 Apr 2013, 11:10
Berichten: 378
Zo doe ik het met cider ook: in het vat met waterslot laten staan tot het waterslot geen gistactiviteit meer laat zien en dan in de fles met een kleine theelepel kristalsuiker. Lekkere bubbels en een koppige cider.

Groet,

Hans


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vlierbloesem-"champagne"
BerichtGeplaatst: 18 Jul 2017, 22:18 
Offline
Moderator
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 04 Jun 2012, 21:39
Berichten: 2918
Woonplaats: Wijbosch
De 5 liter vlier-cider is bijna uitgebubbeld; het duurt echter nog even voor we die kunnen proeven... :-)

Ik heb de overige 4 (Grolsch, is die brouwerij toch nog ergens goed voor) beugelflessen wat laten afblazen. Het bleek dat er eentje geen druk had; bij die fles was de gist niet aangeslagen, de schimmel wel.

Het grappige van dit recept is dat je niets warm hoeft te maken en al na twee weken kan proosten. Het percentage alcohol zal wel tegenvallen, maar het is wel erg lekker. Tegen de tijd dat deze lichting op is, is de "echte" cider klaar.

_________________
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 8 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.