Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 26 Mrt 2017, 06:24

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Titel: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 08:15 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Enkele dagen geleden stelde een buurman voor een boomgaard peren te beginnen plukken.
We hebben zo 250/300kg conférences verzameld, mooie niet aangetaste peren, klein van formaat.

Ik heb contact opgenomen met de plaatselijke sapmolen en daar gaat het fout.
Er is me uitgelegd dat peren te dik sap hebben en dat ze dit zeer moeilijk kunnen ontsappen.

Heeft iemand ervaring in het maken van Perry???
Help


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 08:31 
Offline
Site Admin
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 28 Jan 2006, 17:42
Berichten: 7307
Woonplaats: Zeddam
niet in het maken van perry, maar wel van perensap. Dat ging bij ons prima met de "hamermolen" en sappers.

viewtopic.php?f=7&t=5877 staat iets meer.

_________________
Kockie speelt, zingt en "danst" mee in de musical Sweeney Todd op 19 en 20 mei.

Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 09:08 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Heb donderdag om 17uur afspraak aan de sappers, moet zelf containers meebrengen, (hoop dat ik er genoeg heb)
Er werd voorgesteld door de mensen van de pers, 40% peren te vermengen met appels om een vloeibaarder mengsel te krijgen.
Mogelijk indien noodzakelijk, maar appels moet ik kopen.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 09:38 
Offline
Site Admin
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 28 Jan 2006, 17:42
Berichten: 7307
Woonplaats: Zeddam
Ik heb gewoon prima drinkbaar perensap.

_________________
Kockie speelt, zingt en "danst" mee in de musical Sweeney Todd op 19 en 20 mei.

Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 10:03 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Perensap is zeker al lekker alléén bewaard het niet zo goed, perry is dan een bewaarmethode.
Iemand enig idee welke gist te gebruiken, bij Brouwland worden verschillende gistsoorten voorgesteld.
We hebben hier ook de mogelijkheid vers biergist te gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 11:12 
Offline

Geregistreerd: 07 Mei 2011, 17:23
Berichten: 1173
Probeer champagnegist.
Die is speciaal ontwikkeld om een max aan tere smaken over te laten gaan en een optimale alc. opbrengst.
Goed resultaat bij Calvados (zit soms ook wat peer bij)
Biergist is vloeken en bakkersgist.....daar hebben we het maar niet over :fff


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 11:46 
Offline

Geregistreerd: 30 Aug 2015, 08:26
Berichten: 45
holtere schreef:
Biergist is vloeken en bakkersgist.....daar hebben we het maar niet over :fff

Wellicht een beetje off-topic, maar wat is er mis met bakkersgist?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 13:17 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Rob van Rotterdam schreef:
holtere schreef:
Biergist is vloeken en bakkersgist.....daar hebben we het maar niet over :fff

Wellicht een beetje off-topic, maar wat is er mis met bakkersgist?


Goeie vraag ...


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 14:25 
Offline

Geregistreerd: 01 Feb 2012, 09:59
Berichten: 734
Wijn uit enkel perensap maken valt niet mee , het tanninegehalte is erg hoog ,kun je terugbrengen door het sap 24 uur in de pulp te laten staan , meerdere soorten peren gebruiken anders krijgt de gist moeite ,zit namelijk een stofje in wat de groei van gist bemoeilijkt .
Dan komen er zuren in voor waardoor elke fout zich wreekt door de wijn of cider naar azijn te laten smaken of ruiken.
Niet in contact laten komen met ijzer ,werk schoon ,de gist soort die werd voorgesteld is goed .
Het resultaat valt meestal niet mee ,ik zou vermengen of sap gaan maken zoals Kockie voorstelde
Succes . John .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 19:03 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
We proberen het, indien het lukt is iedereen uitgenodigd, anders ook. :fff


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 19:44 
Offline

Geregistreerd: 07 Mei 2011, 17:23
Berichten: 1173
Wat er mis is met bakkersgist?
Niks naturlijk als je er brood mee bakt :mrgreen:
Gist is er in vele soorten en maten en dan is het wel logisch dat je ook de meest geschikte gistsoort gebruikt voor het moeizam verkregen sap. Gist eet suiker en dat levert alcohol en wat gas. De ene soort maakt meer gas en de andere meer alcohol. Dan is er ook nog iets als smaak en voortijdig afsterven bij geringe alcoholpercentages en een betere weerstand tegen wilde gisten die je drank verstieren. Als dat geen reden genoeg is?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 30 Sep 2016, 20:08 
Offline

Geregistreerd: 30 Aug 2015, 08:26
Berichten: 45
holtere schreef:
Wat er mis is met bakkersgist?
Niks naturlijk als je er brood mee bakt :mrgreen:

Ik schrok al. Niet dat ik ooit gist gebruik, want het brood dat ik bak laat ik rijzen met desem.
Maar toch. Dank voor deze geruststellende woorden :-)


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 08 Okt 2016, 15:25 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 616
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Het is uiteindelijk pas gisteravond geworden voor we het sap hebben laten persen.
210 kg peren en een beetje appels geperst in sap = 120 l sap.
Ik heb enkele flessen gesteriliseerd, nog 100 l in plastic vaten.
De mensen van de sappers suggereerden suiker bij te voegen. 4kg per 25 l sap
weet iemand hoeveel het suikergehalte moet zijn om een goede vergisting te krijgen?

Het sap smaakt overheerlijk.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 08 Okt 2016, 16:02 
Offline

Geregistreerd: 07 Mei 2011, 17:23
Berichten: 1173
Lieve,

Gebruik een soortelijk gewichtmeter. Je meet het suikergehalte (opgeloste stof) en je voegt suiker toe om ideale verhouding om te gisten te verkrijgen. De hoeveelheden staan op de zijkant van zo'n metertje.
Maak het best een paar dagen van te voren een kleine hoeveelheid giststarter aan. Dat is gewoon een fles met wat van hetzelfde sap met wat suiker en gist. Als je dan je grote hoeveelheid klaar hebt kiep je die fles er bij en dan gaat je grote vat meteen goed aan het gisten. Dat geeft een goede bescherming tegen wilde en ongewenste gisten die aan het fruit zitten. Je bent ze zo (hopelijk) te snel af. Perensap is vanwege de lage zuurgraad erg kwetsbaar.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Perry
BerichtGeplaatst: 09 Okt 2016, 20:34 
Offline

Geregistreerd: 01 Feb 2012, 09:59
Berichten: 734
100 l sap ,mooie hoeveelheid ,ik heb nooit meer dan 80 l in een keer gemaakt ,grootste gistfles die ik heb .
De suikers in de peer bestaan uit een deel vergistbare maar ook een deel niet vergistbare suikers .
Een deel van de suikers uit peer bestaat uit sorbitol ,is zoet maar niet vergis baar.
Apels , kersen en perziken bevatten ook sorbitol, peer is een koploper
De perser adviseerde 4 kg suiker op 25 l sap , heeft hij daar uitleg bij gegeven .
Je meet eerst hoeveel suikers er in een sap zitten , dan kijk je vervolgens wat je wil maken ,een tabelletje geeft aan hoeveel suiker er dan bij moet om het alcohol percentage te krijgen wat bij jou wijn of cider past .
Volgens mijn tabelletje heeft perensap ong. 10% suikers dus 10 l geeft 1 l suikers dan zou het s g 1040 zijn kom je op een alcoholpercentage van 5,43 ,zou je 2 kg per 10 l toevoegen kom je op een s g van 1080 .is totaal 2080 suiker is 10.82% alcohol
Als ik het goed heb .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.