Resultaten inmaak

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

jwardenier
Berichten: 835
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Resultaten inmaak

Bericht door jwardenier » 26 nov 2016, 16:57

Melkzuur vergisting ;
Een week geleden een Keulse pot van 10 l gevuld met 6 kg w wortelen 1,5 kg uien ,500 gr mosterdzaad op de bodem .[ moest zijn 3 eetlepels ,beetje uitgeschoten ]
Tussen de laagjes wortel en ui 3 tenen knoflook 10 laurier bladen 6 kruidnagels 1 mierik s wortel in grove stukken en wat dille en dragon .
op het geheel 100 gr zout en als starter een beetje nat van de eerder gemaakte zuurkool , de pot afgevuld met gekookt en weer afgekoeld water . De pot 3 dagen op kamer temperatuur ,3 dagen wat kouder en hierna de kelder in , na 4 tot 6 weken eetbaar .
Dit is een leuke manier om voedsel te bewaren. We hebben al zuurkool boontjes en borst ingemaakt .[soort appelsap]
Je kunt ook een gedeelte van de wortels vervangen door koolraap, zou een milde verzuring geven en een mooi plaatje op je bord
Voedsel bewaren zonder te koken en zonder vriezer .een echte aanrader .

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1192
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: Resultaten inmaak

Bericht door benthuis » 26 nov 2016, 19:43

Pietje schreef:Op dit moment bubbelen er twee potten appel/peren-cider die met biergist (Duvel) zijn gestart. Hoewel pot "twee" daar twee dagen over deed (en dus andere gist het overgenomen kan hebben) ruiken ze wel naar biergist. Ben benieuwd!

Tip, maak de avond ervoor een giststarter met halve liter appelsap en korrelgist. In een beugelfles, goed schudden, schone watten erop... start de vergisting veel sneller mee op dan korrelgist los er op kiepen!
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1192
Lid geworden op: 18 mei 2010, 20:42

Re: Resultaten inmaak

Bericht door benthuis » 26 nov 2016, 19:46

jwardenier schreef:Melkzuur vergisting ;
Een week geleden een Keulse pot van 10 l gevuld.

Kan je voor de maaltijd gewoon uit de pot een portie scheppen? (En van de nadelen van een tussenwoninkje, stalling. ...)
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

jwardenier
Berichten: 835
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Resultaten inmaak

Bericht door jwardenier » 27 nov 2016, 08:33

Ja , je kan het net als zuurkool eten , je neemt er uit wat je nodig bent ,stenen en deksel er weer op en laat de pot staan tot je het weer wil eten .
Er zijn nog tal van mogelijkheden , b v paddenstoelen of melk gezuurde pompoenen
probeer ik later wel eens uit , 4 potten ,we hebben genoeg .

alefarendsen
Berichten: 176
Lid geworden op: 30 mei 2016, 16:19

Re: Resultaten inmaak

Bericht door alefarendsen » 28 nov 2016, 21:42

jwardenier schreef:Ja , je kan het net als zuurkool eten , je neemt er uit wat je nodig bent ,stenen en deksel er weer op en laat de pot staan tot je het weer wil eten .
Er zijn nog tal van mogelijkheden , b v paddenstoelen of melk gezuurde pompoenen
probeer ik later wel eens uit , 4 potten ,we hebben genoeg .


We doen het veel te weinig, maar als we het hebben staan, eten we bij ongeveer elke maaltijd een lepel of 2 gefermenteerde groenten, zei het zuurkool, zei het iets anders. Heerlijk, en gezond.

Plaats reactie