Pagina 1 van 1

Kaaskoting

Geplaatst: 17 aug 2016, 21:47
door jwardenier
Hoi , ik maak nogal eens kaas , meestal kleine kaasjes 500 gr tot 1 kg .
Verpak deze vaak vacuĆ¼m in folie .
Laatst heb ik een wat grotere gemaakt 2,8 kg .
Maar ik heb nogal eens last dat de kaas koting niet wil drogen .
Ik heb geen provisionele kaas makerij waar men een droog installatie laat werken .
Wel heb ik bij een provisioneel bedrijf kaas gemaakt ,weet dus wel het een en ander ,maar de koting krijg ik niet goed .
Na het pekelen spoel ik de kaas af om veder zouten te voorkomen , hierna laat ik de kaas drogen en daarna strijk ik er een dun laagje koting op .
Ook heb ik het wel gehad dat de koting in de pot schimmelde en dus waardeloos werd.
Nu heb ik nieuwe gekocht maar het probleem houd aan .
Dus bij deze hoe doen jullie het ,waar laat je de kaas drogen na het koten.
Ik heb verschillende kamers geprobeerd , bereiding ruimte waar ook kaas gemaakt wordt is veelal te vochtig .
Dan hebben we een voorraadkamer met natuurlijke ventilatie en koude vloer [leem onder hout ]hier droogt de koting ook erg langzaam ,kelder ben ik nu aan het proberen ,koud ,droog en geventileerd .
Groeten John .

Re: Kaaskoting

Geplaatst: 18 aug 2016, 07:09
door Dutch John
Het best bij een open raam of anderszins in een luchtstroom. In een kaasfabriek wordt actief geventileerd met voor elke plank kazen twee luchtbuizen.

Groet,
DJ

Re: Kaaskoting

Geplaatst: 18 aug 2016, 22:18
door jwardenier
De kaas staat nu overdag bij het open raam ,droogt al mooi .
Bij de kaasmakerij stond een apparaat welke verwarmde en op een ander deel weer koelde waardoor het vocht condenseerde en afgevoerd werd , dit lijkt mij voor 2 a 3 kg kaas per week geen optie .
Op onze vorige stee hadden we een melk koe en ver kaasde ik ruim 100 l per week ,daar had ik een kast waar het droog genoeg was , kaas maken en andere werkzaamheden deed ik in de keuken ,nu heb ik een aparte ruimte ,maar door spoel en was werkzaamheden altijd een hoog vocht gehalte .
Weet je ook of er verschil in cooting is ,ik gebruikte bij koe kaas geel , bij de kaasmakerij ook ,al was dit schapenkaas ,600 l per kaas beurd .
Nu heb ik doorzichtige cooting ,om het wit van de geitenkaas , bij de vorige portie had ik ook dit soort problemen .
Vandaar dat ik ben gaan vacumeren ,maar vind plastic niet zo aangenaam en de zakken raken op den duur lek .
Heb ook wel zonder cooting gewerkt ,natuurlijke kost ,maar omdat ik met een vorm werk met doek , heb ik nooit een mooie gesloten kost en dan krijg je makkelijker schimmel .
Misschien dat ik daar meer aandacht aan moet besteden of andere vormen nemen met netten ,al zit daar weer een prijskaartje op . groeten John .

Re: Kaaskoting

Geplaatst: 20 aug 2016, 21:38
door jwardenier
Vandaag op een boerendag ook met een kaasmaakster gesproken , zij verwerken de melk van 10 koeien tot kaas en eisjes .
Ze gaf me de tip de kaas wat zwaarder te persen ,iedere keer wat meer totdat de kost mooi gesloten is maar niet te dik wordt .
Om de coating snel te laten drogen zetten zij er een ventilator bij ,deze voorkomt tevens schimmelvorming .
Weer wat geleerd .groeten John