Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 26 Mei 2017, 04:47

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 4 berichten ] 
Auteur Bericht
 Titel: Kaaskoting
BerichtGeplaatst: 17 Aug 2016, 20:47 
Offline

Geregistreerd: 01 Feb 2012, 09:59
Berichten: 780
Hoi , ik maak nogal eens kaas , meestal kleine kaasjes 500 gr tot 1 kg .
Verpak deze vaak vacuĆ¼m in folie .
Laatst heb ik een wat grotere gemaakt 2,8 kg .
Maar ik heb nogal eens last dat de kaas koting niet wil drogen .
Ik heb geen provisionele kaas makerij waar men een droog installatie laat werken .
Wel heb ik bij een provisioneel bedrijf kaas gemaakt ,weet dus wel het een en ander ,maar de koting krijg ik niet goed .
Na het pekelen spoel ik de kaas af om veder zouten te voorkomen , hierna laat ik de kaas drogen en daarna strijk ik er een dun laagje koting op .
Ook heb ik het wel gehad dat de koting in de pot schimmelde en dus waardeloos werd.
Nu heb ik nieuwe gekocht maar het probleem houd aan .
Dus bij deze hoe doen jullie het ,waar laat je de kaas drogen na het koten.
Ik heb verschillende kamers geprobeerd , bereiding ruimte waar ook kaas gemaakt wordt is veelal te vochtig .
Dan hebben we een voorraadkamer met natuurlijke ventilatie en koude vloer [leem onder hout ]hier droogt de koting ook erg langzaam ,kelder ben ik nu aan het proberen ,koud ,droog en geventileerd .
Groeten John .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: Kaaskoting
BerichtGeplaatst: 18 Aug 2016, 06:09 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4440
Het best bij een open raam of anderszins in een luchtstroom. In een kaasfabriek wordt actief geventileerd met voor elke plank kazen twee luchtbuizen.

Groet,
DJ

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Kaaskoting
BerichtGeplaatst: 18 Aug 2016, 21:18 
Offline

Geregistreerd: 01 Feb 2012, 09:59
Berichten: 780
De kaas staat nu overdag bij het open raam ,droogt al mooi .
Bij de kaasmakerij stond een apparaat welke verwarmde en op een ander deel weer koelde waardoor het vocht condenseerde en afgevoerd werd , dit lijkt mij voor 2 a 3 kg kaas per week geen optie .
Op onze vorige stee hadden we een melk koe en ver kaasde ik ruim 100 l per week ,daar had ik een kast waar het droog genoeg was , kaas maken en andere werkzaamheden deed ik in de keuken ,nu heb ik een aparte ruimte ,maar door spoel en was werkzaamheden altijd een hoog vocht gehalte .
Weet je ook of er verschil in cooting is ,ik gebruikte bij koe kaas geel , bij de kaasmakerij ook ,al was dit schapenkaas ,600 l per kaas beurd .
Nu heb ik doorzichtige cooting ,om het wit van de geitenkaas , bij de vorige portie had ik ook dit soort problemen .
Vandaar dat ik ben gaan vacumeren ,maar vind plastic niet zo aangenaam en de zakken raken op den duur lek .
Heb ook wel zonder cooting gewerkt ,natuurlijke kost ,maar omdat ik met een vorm werk met doek , heb ik nooit een mooie gesloten kost en dan krijg je makkelijker schimmel .
Misschien dat ik daar meer aandacht aan moet besteden of andere vormen nemen met netten ,al zit daar weer een prijskaartje op . groeten John .


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Kaaskoting
BerichtGeplaatst: 20 Aug 2016, 20:38 
Offline

Geregistreerd: 01 Feb 2012, 09:59
Berichten: 780
Vandaag op een boerendag ook met een kaasmaakster gesproken , zij verwerken de melk van 10 koeien tot kaas en eisjes .
Ze gaf me de tip de kaas wat zwaarder te persen ,iedere keer wat meer totdat de kost mooi gesloten is maar niet te dik wordt .
Om de coating snel te laten drogen zetten zij er een ventilator bij ,deze voorkomt tevens schimmelvorming .
Weer wat geleerd .groeten John


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 4 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.