Pagina 1 van 1

Grote gele augurken

Geplaatst: 29 jul 2016, 12:25
door OBL-Rien
Dit jaar voor het eerst augurken geplant (uit een zaadje van de AH actie).
Een wek geleden waren de eerste augurken -dacht ik- oogstrijp. Dwz ze waren mooi groen en hadden de grootte van de augurken die je normaal ook in de winkel koopt. Zeg 5-8 cm lang, 2 tot 3 cm dik. (Deze heb ik dan ook geoogst)

Nu ben ik een weekje op vakantie geweest en zie tot mijn stomme verbazing augurken hangen van 18cm lang en 7 cm dik. Een beetje geel gekleurd.

Zijn deze nog verwerkbaar?

(We hebben ook enkele zeer grote courgettes, maar die gaan gewoon de soep in.
Ik stond overigens wel verbaast over de kas, wat een enorme toename van al het groen in slechts 1 weekje!)

Re: Grote gele augurken

Geplaatst: 29 jul 2016, 15:43
door Joepie
Ik heb lang geleden een keer een werkstuk over augurken gemaakt. Augurk is geen specifieke vrucht. Het is een kleine komkommer. Als je niet als augurk oogst dan krijg je ook iets komkommerigs. Het geel worden van de vrucht was geloof ik iets met een voedingstoffen- of watertekort. Het betekent i.i.g. dat de plant de vrucht aan het afstoten is. Eetbaar? Geen idee. Hoe smaakt het?

Re: Grote gele augurken

Geplaatst: 29 jul 2016, 17:08
door Erikvr
Hele grote courgettes zijn niet lekker, melig en smakeloos. Wel nog voor de zaden te gebruiken.

Re: Grote gele augurken

Geplaatst: 31 jul 2016, 11:08
door jwardenier
Augurken in mosterdsaus ;Azijn oplossing 1 deel azijn en 2 delen water , inmaken 30 min bij 90 gr c .
Rijpe , gele , maar niet al te weke augurken van de een of andere slangkomkommers schillen en halveren .
Met een lepel de pitten verwijderen en daarna in stukken snijden 6 cm lang 3 cm dik .
Op schaal leggen ,zout er over strooien ,nacht laten staan .
De volgende dag goed afdrogen en in glazen doen .
De ruimte tussen de augurken opvullen met mosterdzaadjes , kleine stukjes mierikswortel en kleine uitjes .
overgieten met de azijnoplossing en inmaken , wecken .
Je kan het lang bewaren , en eet het bij alles waar je een zuurtje bij kunt hebben

Re: Grote gele augurken

Geplaatst: 31 jul 2016, 12:03
door OBL-Rien
Bedankt JW

De pitten zijn waarschijnlijk inderdaad het probleem. In onrijpe augurken zijn ze nauwelijks aanwezig, maar in de rijpe zijn ze niet te missen. Die moeten dus weg.

Ik ben van plan om eens te experimenteren met de smaak: zowel de onrijpe als ook de rijpe op dezelfde manier behandelen (wel pitten verwijderen) en dan eens te zien of er smaakverschil is.

Re: Grote gele augurken

Geplaatst: 31 jul 2016, 12:28
door jwardenier
Smaakverschil , nee , wel een verschil in structuur , mondgevoel .
Ik heb net een kist vol geschild en in zout gezet , morgen werken we het af .groeten John