Aardbeien
Moderator: Moderators
Re: Aardbeien
Kokosvezel en turf zijn niet echt ecologisch...
Re: Aardbeien
Op de compost na, is volgens mij geen van deze grondstoffen ecologisch.Anne2 schreef:Kokosvezel en turf zijn niet echt ecologisch...
De turf die ik heb gebruikt is waarschijnlijk nog het meest verantwoorde ingrediënt. Dit veen was in het buitengebied gedumpt, daar heb ik het weggehaald en daarna (met de auto….) naar huis vervoerd.
Potgrond bestaat volgens mij in vrijwel alle gevallen voor een groot deel uit turf (wit- en/of zwartveen). Wordt er geen veen gebruikt dan is meestal kokosvezel de vervanger voor het veen. Voor het maken van vermiculite heb je warmte nodig, de erts moet tot ongeveer 1200°C worden verhit om de uiteindelijke vermiculite te krijgen.
Groet,
Gerard
Re: Aardbeien
Een goede vervanging voor turf en kokos, zijn bladcompost en gecomposteerd zaagsel. Als je wilt voorkomen dat het wat te zuur wordt kan je er een handje vergruisde eierschalen in mengen.
Groeten, Brit.
Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
Re: Aardbeien
Brit,
Kan dat ook met eikel blad. Eikels genoeg hier....
Tim
Kan dat ook met eikel blad. Eikels genoeg hier....
Tim
Re: Aardbeien
Arme jongen
Ja hoor, dat gaat prima. Ik maak zelf bladcompost van allerlei bladeren en na een jaar is het lastig om de verschillende soorten te onderscheiden. Zelf mix ik er een beetje grasmaaisel doorheen om het composteringsproces op gang te helpen in de winter. Dit gaat erg makkelijk door een laag blad over het gazon te versprijden en dan met de maaier eroverheen. Dan worden de grovere bladeren ook lekker klein gehakt.
Verder lekker nat op een hoop gooien redelijk aanduwen, maar niet te veel. Een beetje met de hand is voldoende.
Na een half jaar kan je het goed als een mulch gebruiken en na een jaar kan je er een mooie rulle compost uit zeven die dus prima kan dienen om turf en kokos te vevangen.
Het vraagt dus wel wat voorbereiding, maar na een jaar kan je je compostbak leeg zeven en daarna gelijk weer een nieuwe starten.
Ja hoor, dat gaat prima. Ik maak zelf bladcompost van allerlei bladeren en na een jaar is het lastig om de verschillende soorten te onderscheiden. Zelf mix ik er een beetje grasmaaisel doorheen om het composteringsproces op gang te helpen in de winter. Dit gaat erg makkelijk door een laag blad over het gazon te versprijden en dan met de maaier eroverheen. Dan worden de grovere bladeren ook lekker klein gehakt.
Verder lekker nat op een hoop gooien redelijk aanduwen, maar niet te veel. Een beetje met de hand is voldoende.
Na een half jaar kan je het goed als een mulch gebruiken en na een jaar kan je er een mooie rulle compost uit zeven die dus prima kan dienen om turf en kokos te vevangen.
Het vraagt dus wel wat voorbereiding, maar na een jaar kan je je compostbak leeg zeven en daarna gelijk weer een nieuwe starten.
Groeten, Brit.
Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
Ik bekijk het liever vanaf de andere kant.....
Re: Aardbeien
Tim,
Mieren kun je zelfrijzendbakmeel voeren om er van af te komen, mocht je geweten dat kunnen verdragen uiteraard...
Mieren kun je zelfrijzendbakmeel voeren om er van af te komen, mocht je geweten dat kunnen verdragen uiteraard...
..
Re: Aardbeien
Tot nu toe verloopt het jaar niet gunstig voor mijn aardbeien. Het formaat en de hoeveelheid is voor eerstejaarsplanten prima, maar als ze gaan afrijpen laat de zon het afweten. En zonder zon helaas geen zoete aardbei. De plek waar mijn aardbeienstelling staat, is al niet echt gunstig. Na half drie draait de zon weg achter de eiken (waar de processierups het helaas wel heel goed doen… )
De Lambada-aardbei, die me de voorgaande jaren de meeste problemen gaf, geeft op dit moment de beste smaakaardbeien. En niet te vergeten de Frau Mieze Schindler, die waren de eersten, en overheerlijk.
Grootste tegenvaller is de Kimberly, maakt grote en vele aardbeien maar zuur! Gariguette eigenlijk ook. Ben reuze benieuwd hoe die zouden smaken met zonnig weer.
Ondanks het gebruik van Batobakken had ik door de grote trossen toch behoorlijk veel kniktrossen. Daarom heb ik nu voor de bakken nog een “goot” met gaas gemaakt waarop de trossen kunnen liggen. Dit lijkt een prima oplossing, maar kwam te laat om de meeste kniktrossen te vermijden. Volgend jaar vanaf het begin met deze goot werken, en hopen dat het weer dan wat mee zit. Heb nu toch ook veel regenschade aan de vruchten gehad.
Groet,
Gerard
Foto's gaasgoot later bijgeplaatst
De Lambada-aardbei, die me de voorgaande jaren de meeste problemen gaf, geeft op dit moment de beste smaakaardbeien. En niet te vergeten de Frau Mieze Schindler, die waren de eersten, en overheerlijk.
Grootste tegenvaller is de Kimberly, maakt grote en vele aardbeien maar zuur! Gariguette eigenlijk ook. Ben reuze benieuwd hoe die zouden smaken met zonnig weer.
Ondanks het gebruik van Batobakken had ik door de grote trossen toch behoorlijk veel kniktrossen. Daarom heb ik nu voor de bakken nog een “goot” met gaas gemaakt waarop de trossen kunnen liggen. Dit lijkt een prima oplossing, maar kwam te laat om de meeste kniktrossen te vermijden. Volgend jaar vanaf het begin met deze goot werken, en hopen dat het weer dan wat mee zit. Heb nu toch ook veel regenschade aan de vruchten gehad.
Groet,
Gerard
Foto's gaasgoot later bijgeplaatst