Pagina 1 van 1

Nachtvorst

Geplaatst: 04 mei 2014, 13:48
door Dutch John
We wonen in een zogenaamd vorstgat. Als het weerbericht een kleine kans op vorst aan de grond voorspelt, dan is hier de nok van het dak wit en vriest het aan de grond minimaal 5 graden. We worden dus altijd behoorlijk alert, deze tijd van het jaar. Twee weken geleden hebben we de aardappels afgedekt met een licht zeil. Dat is snel gedaan, maar condensvocht doet de bladeren aan het zeil plakken, waardoor je evengoed een behoorlijke schade krijgt. Gisteren het loof onder stromulch gestopt. Dat gaat beter, wel meer werk. Weinig schade. Een paar vergeten "wilde" aardappelen zijn compleet afgevroren. Lullig voor ons met ons vorstgat, maar goed voor de buurman: zijn aardappelveld 500 meter verder heeft totaal geen schade....

Mulchen bevordert de kans op schade bij nachtvorst. De grond blijft kouder. Mulchen kent dus ook nadelen....

We krijgen dit jaar zo goed als geen appels: de vorst twee weken geleden heeft de bloesem genekt. Wat te doen de volgende keer? Sproeien is geen optie. Teveel hoogstambomen te ver uit elkaar en te weinig pomp. Rookpotten? Werkt dat? Zijn die ook zelf te bouwen? Wat voor brandstof?

Groet,
DJ

Re: Nachtvorst

Geplaatst: 04 mei 2014, 20:24
door Blijfhopen
@DJ
Fruittelers reden ook wel met de trekker door de boomgaard om de luchtlagen te vermengen.
Zou dat in jouw geval geen oplossing kunnen zijn ? Bijvoorbeeld een op houtgas rijdende omgebouwde zitmaaier ?
Gerard de Jonge

Re: Nachtvorst

Geplaatst: 04 mei 2014, 21:17
door David86
Vliesdoek met olielampje ?

Re: Nachtvorst

Geplaatst: 04 mei 2014, 22:56
door gerard
Ik heb geen flauw idee hoe groot of beschut je terrein is. Maar zouden enkele simpele rocket-oliedrumbells met evt. ventilatoren iets kunnen uitrichten? Het “voeren” kost dan wel nachtrust…
Jaren geleden heb ik in Fr.rijk gewoond. Daar stonden wijngaardkachels op afgewerkte olie tegen de vorst.
Groet,
Gerard

Re: Nachtvorst

Geplaatst: 05 mei 2014, 01:57
door Brit
Je vorstzeil kun je natuurlijk van de bladeren afhouden met een paar stokken. Als je bang ben dat de stokken door je zeil heen gaan kan je een gat boren tot halverwege in een groter blokje hout en deze op de pinnen/ stokken zetten voordat je het zeil erover spant.
Je nadeel over de mulch klopt. Ik had doorgeschoten uitlopers gelijk in de opgewerkte berg mulch(compost) gezet. Na eerst goed op te komen zijn ze na een maand één voor één afgestorven. Het bleek onderin nog steen koud te zijn waardoor de zaai-piepers wegrotten. Nu dus maar eerst de grond op laten warmen voordat er mulch overheen gaat...... :twisted:

Re: Nachtvorst

Geplaatst: 05 mei 2014, 08:35
door Dutch John
Brit,

Dat zeil op poten had ik ook voor ogen, de volgende keer. Is minder werk. Nu hadden de aardappels toch een laag extra mulch nodig, dus viel het extra werk per saldo mee. Nog rondkijkend op ons "wilde veld" annex plukbos in wording: het loof van de ene aardappel tot op de grond zwart, terwijl 5 meter verderop een geheel onbeschadigd exemplaar floreert. Hoezo microklimaat? Nog eens goed bestuderen wat de verschillen zijn 's morgens vroeg.
Verklaart misschien ook waarom een conventioneel aardappelveld niet bevriest. De koude lucht zakt tussen de ruggen?

Zal eens iets gaan bedenken dat een slecht houtvuurtje maakt.... Een paar van die dingen moet voldoende zijn. Het is nooit zo dat al het fruit in één keer in bloei staat.

Groet,
DJ