
Afgesplitst van http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... 281#p62247
Moderator: Moderators
De verrotting van bepaalde organische materialen en het effect bij nat worden van regen en dauw zijn in hoge mate bepalend voor het succes. Soms gaat de verrotting te snel of ontstaat een voor water en lucht ondoordringbare laag, wat voor de gewassen niet bevorderlijk is. In sommige gevallen is het af te raden om het organisch materiaal te gaan gebruiken tussen bepaalde planten, er komen bij het composteringsproces van deze organische materialen(bvb houtsnippers, bladeren, grasmaaisel,...) schimmels vrij die op de planten overslaan wat uiterst nadelig is (in het bijzonder op gevoelige plantsoorten en bloeiende planten; Buxus, rozen, hortensia,...) voor het groeiproces, bloei en dergelijke meer.
Er zitten echter nog enkele nadelen aan een 'jaarronde' mulchlaag. Zo trekt het organische materiaal slakken, mollen en muizen aan. Om deze reden moet de mulchlaag rond planten met grote, sappige bladeren worden verwijderd.
Wanneer er wordt getuinierd op natte grond, houdt de mulchlaag de grond langer nat en dus koud, met name in het voorjaar. De kans op late nachtvorstschade is hier groter dan op de drogere gronden.
Blijfhopen schreef:Op deze website http://www.natuurlijkemoestuin.be is heel veel praktische informatie te vinden over bodembedekking. Een echte aanrader !
Gerard de Jonge
De snippers zelf zullen geen stikstof absorberen, net zo min verzuren. Maar als je snippers door de bodem werkt, krijg je wel een ander probleem: zuurstoftekort. Dat geldt overigens ook voor niet uitgewerkte mest die je onderspit (of in grote hoeveelheden op de bodem legt).Brit schreef:Houtsnippers kunnen veel stikstof absorberen als ze door de grond heen worden gewerkt, maar als een mulch zal dat nauwelijks problemen geven.