Pagina 1 van 1
Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 07:55
door Dutch John
Op Luc's wijnblog vond ik dit juweeltje:
http://wijnmaker.blogspot.nl/2007/06/ze ... maken.html
Je maakt dus van slappe aanmaak een frisse priklimonade door baksoda en citroenzuur toe te voegen. Toch een bedenking: je krijgt op deze manier extra natrium binnen. Kan dit kwaad of is de gebonden vorm geen bezwaar voor het lichaam?
Mijn methode om bruisen tijdens het toevoegen te voorkomen is de volgende:
-eerst het citroenzuur in de fles
-daar bovenop de dikke siroop
-dan voorzichtig het aanmaakwater erop
-en als laatste de baksoda.
Dan heb je even de tijd om de trechter af te nemen en de fles te sluiten. Beugelflessen laten zich zeer snel sluiten. De inhoud mengt zichzelf. Neem alleen zeer sterke flessen!
Groet,
DJ
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 10:17
door pelletpower
Waarom zou je dit maken? Smaak of houdbaarheid?
Onze kinderen zijn helemaal af van de siroop, prik was al geen optie. Er wordt eigenlijk alleen kraanwater gedronken.
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 10:37
door OBL-Rien
Dutch John schreef:Toch een bedenking: je krijgt op deze manier extra natrium binnen. Kan dit kwaad of is de gebonden vorm geen bezwaar voor het lichaam?
Ik heb even lopen zoeken, maar niets gevonden. Waarschijnlijk is het ongevaarlijk.
Wel kwam ik een tabel met leuke toepassingen voor sodabicarbonaat tegen:
http://www.gezondetips.nl/het-gezonde-e ... eringszout
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 10:55
door kockie
Ik ben ook al eens aan het experimenteren geweest om CO2 te maken met zijn en "gewone" soda voor andere doeleinden. Jouw variant lijkt me smakelijker
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 19:37
door Dutch John
pelletpower schreef:Waarom zou je dit maken?
Aan dood bier vind ik ook niks aan.... Zonder gekheid: gewone aanmaaklimonade knapt er echt van op. Zure bessensap idem. In dat geval hoef je er trouwens geen citroenzuur bij te doen.
Groet,
DJ
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 11 apr 2014, 21:42
door Tim
Hey,
Het meeste wat je teveel binnenkrijgt plas je weg. Maar Natrium speelt wel een rol in hoeveel vocht je in je lichaam hebt.
Of een glas prik daar van op invloed is?
Ik zou het eerder gaan combineren met wat anders, zuur met bv vlierbloesem oid.
Tim
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 13 apr 2014, 09:45
door David86
Fyi,
Soda komt nu in twee draadjes ter sprake. Wat wel even belangrijk is is dat hoewel allebei de goedjes soda heten (wat eigenlijk alleen een verwijzing is naar een natrium verbinding) zijn het niet dezelfde stoffen, schoonmaak soda is niet voor consumptie geschikt, baking soda kun je echter ook prima mee schoonmaken...
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 13 apr 2014, 17:48
door jwardenier
Ik maak ook sappen en siropen maar een bruisend goedje nee dat is mij nog niet gelukt , wel met wijn en bier .Ook wel eens dat spontaan de doppen van de fles vlogen en we de hele voorraadkast konen schoonmaken .
Kun je ook een preciezere maat geven bv op 1 l siroop , ik hou namelijk ook niet van bier zonder schuimkraagje en siroop is soms ook wel een leuker drinken als het sprankelt . gr J W
Re: Zelf priklimonade maken
Geplaatst: 13 apr 2014, 18:12
door Dutch John
JW,
Luc gebruikt 6 gram citroenzuur en 6 gram zuiveringszout (of baksoda) voor een halve liter aanmaak. Dat is meer dan genoeg, ik gebruik momenteel een grammetje minder. Vlierbloesem aanmaaklimonade was al lekker, maar gekoeld en met prik beter dan iets dat je in de winkel kunt kopen.
Groet,
DJ