Pagina 1 van 1

kuikens overleden

Geplaatst: 05 apr 2014, 20:05
door ritsaert snijder
:cry: Mijn kuikens gaan na ongeveer 3 weken moeilijk lopen, dat wordt steeds erger en dan gaan ze dood. Is dat inteelt of het is een ziekte? Ik heb al lopen zoeken maar kan niks vinden.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 05 apr 2014, 20:15
door David86
Hok goed schoon ?

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 05 apr 2014, 20:18
door Dutch John
Ik had er ook 2 die last hadden van evenwichtsstoornissen en scheef liepen. Heb ze maar geholpen. Nummer 3 liep ook moeilijk en viel voorover, maar dat is helemaal verdwenen nu ze in de buitenren meer beweging krijgen.

Kan inteelt zijn. Of te koud. Of een broedfout (spreidpoten). Heb je er een kloek bij? Die kuikens zijn veel weerbaarder.

Groet,
DJ

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 05 apr 2014, 20:23
door kockie
Zie je verder nog bijzonderheden? 1 gestrekte poot naar achteren bijvoorbeeld? Doen ze het allemaal, of zijn het enkelingen? Zie je het ook bij de volwassen kippen? Wat krijgen ze voor een voer?

Hoop vragen dus....

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 06 apr 2014, 15:04
door ritsaert snijder
De kuikens lopen bij een kloek, dit keer krijgen ze gewone korrels van de welkoop. Dus geen kuikenmeel. Het hok is een beetje smerig maar is groot. De volwassen kippen hebben het niet. 4 van de 7 hebben het nu. Die gestrekte poot zou kunnen maar dat weten we niet zeker want nu zitten ze alleen nog maar.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 06 apr 2014, 18:23
door David86
Ik denk aan coccidiose. Hok goed schoonmaken, liefst met chloor of halamid behandelen of een sleephok maken voor kloek en kuikens en die elke dag verslepen.

Het is sowieso raadzaam om wat keukenazijn aan het drinkwater van kuikens toe te voegen, die maakt het maag darm kanaal van de vatbare kuikens zuurder waardoor coccidiose minder gedijd. Hygiƫne is de eerste drie maanden van een kippenleven erg belangrijk, daarna kun je het wat loslaten en er met de franse slag mee aan de haal.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 06 apr 2014, 18:32
door kockie
Bij coccidiose zou je ook diarree verwachten. Ik dacht aan Marek als oorzaak, maar dan zou je dat ook bij alle kuikens (en evt oudere dieren) verwachten.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 07 apr 2014, 07:35
door Dutch John
De hokken een paar keer per jaar ontsmetten is inderdaad raadzaam. Spinnenwebben laten hangen. En regelmatig verkruimelde tabak strooien zou helpen tegen bloedluis. Heb je een (overdekte) buitenren voor de opfok? Krijgen ze groenvoer zoveel als ze lusten? De vogelmuur begint nu te groeien. Kuikens gedijen bovendien het best waar de rest van de toom niet komt, zo vertelt een boek.

Groet,
DJ

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 07 apr 2014, 16:47
door ritsaert snijder
Bedankt, ik heb de kuikens maar vast kuikenvoer gegeven. We hebben ook nog eens een ontploffing aan kuikens.

Ik heb de twee genoemde ziektes opgezocht en ik zal aan de hand van de beschrijvingen kijken naar; diarree, verschijnselen bij oudere dieren, blindheid. Ik zal de schuur gaan schoonmaken. Is het een goed idee om het te witkalken?

@DJ, de kippen zitten in een oude kippenschuur en kunnen vrij uitlopen op hun legakker. Groenvoer zat. Bij het slachten zit de krop dan ook vaak vol met groenvoer.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 07 apr 2014, 18:32
door kockie
Witkalken is een prima idee; liefst ook de vloer meenemen. Daarmee bed je de oocysten van de verschillende coccidiosesoorten in.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 08 apr 2014, 19:09
door ritsaert snijder
goed, ik ga aanstaand weekend een vloer maken (is alleen bagger en stront) van leem kalk en zand en de hele boel witkalken.

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 15 apr 2014, 17:41
door kockie
Hoe is het met de resterende kuikens?

Re: kuikens overleden

Geplaatst: 15 apr 2014, 18:37
door ritsaert snijder
@K,
Van het weekend hebben we het hok leeggehaald, alles gewitkalkt en weer ingericht. De vloer bestond uit beton, varkenstront, hooi, varkenstront, hooi en kippenstront. We wisten niet dat er een betonnen vloer in lag. Die is ook "wit". Een kuiken doet weer helemaal mee en een ander kuiken knapt met de dag op. De 7 jongste kuikens hebben geen verschijnselen.

De volgende stap is hanen ruimen om inteelt te voorkomen.

Maar het ziet er een stuk beter uit!

Bedankt alvast!