Pagina 2 van 7

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 17 mar 2014, 13:44
door Paide
benthuis schreef:
Paide schreef: Als je echt diehard puur natuur wilt zou je spontane vergisting kunnen proberen. Je wort een nachtje buiten zetten en de gist uit de buitenlucht opvangen. Je krijgt dan na lange tijd een lambiek achtig bier. Gewoon bier praat je over 2 maanden, bij lambiek eerder over 2 jaar, maar dan heb je wel wat...
Meerdere malen geprobeerd, mij noot gelukt.
Hen me in een klooster laten vertellen dat spontane vergisting alleen lukt in sommige gebieden...
Ja alleen in de Zenne-vallei zeker. Daar waar de beroemde Belgische lambiekbrouwers zitten. Nee hoor, gist zweeft overal door de lucht, over heel de wereld.
Wat ging er mis bij je dan? Spontane gisting is uiteindelijk een soort bederven, dus als het er niet heel smakelijk uitzag was je waarschijnlijk goed bezig :D

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 07:52
door jwardenier
Die wilde gisting , ik heb wel eens zuurdesem gemaakt en daar zit vaak een smaakje bij welke ik niet erg op prijs stel ,bij wilde gisting zal daar de kans ook op bestaan denk ik .
D J ik zal de weck ketel uit proberen , k heb er 2 waarvan eentje op elektra is, het thuis bier maken tussen mijn tijden zal best gaan , om op een forum dag alles te bekijken proeven en nog wat leren , dan zal de dag wat kort zijn , heen en weer rijden kost ook nog wat tijd .
De bier maak methode in de koelbox lijkt mij te gaan als beschreven in het boek van J Symoer , ik had daarvoor een dubbelwandig geïsoleerd vat , met aftap kraan .
Mijn volgende brouw , daarvoor zal ik eens de ingrediënten kopen om te kijken hoe het dan gaat ,Welke ingrediënten raden jullie aan , geen top bier maar gewoon simpel [gerst water hop gist] Molentje heb ik wel in mijn verzameling, Mijn bedoeling is alles van eigen land , met paard gezaaid , geoogst en gedorst, waar wij dan weer dorst van krijgen en zo is dat kringetje weer rond.Geweldig om met vrienden eigen gebouwd biertje te drinken tussen de korenschoven , vooral het dorsen met de stok geeft grote dorst .Met 3 man slaan we dan het zaad uit het koren , keren opschudden en weer slaan en dan opbinden en opruimen

De vraag om wortelstekken van een goede hop plant blijft , wie wil en kan helpen .

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 08:47
door benthuis
jwardenier schreef:om op een forum dag alles te bekijken proeven en nog wat leren , dan zal de dag wat kort zijn , heen en weer rijden kost ook nog wat tijd .
Doen we toch een keer een dagje brouwen bij jou?

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 09:49
door jwardenier
Goed idee. Begin juli stuur ik mijn vrouw op vakantie en heb ik de meeste dingen zoals het schoffelen en het eerste hooi achter de rug .Het lijkt me dan een goede tijd om eens een biertje te maken
Een maat van me , ook zelfvoorziener , maakt ook van alles alleen nog geen bier ,zou ook graag me doen . De schone ruimte heeft een beperking als we met meerdere mensen daar gaan werken , de deel is ruim genoeg .
Gr J W

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 11:08
door benthuis
Doen! Lijkt me zowiezo leuk om een keer op je erf te kijken.
Kan je een keer een datum voorstel doen?
Meestal is het meest lastig het vinden van een dag waarop alle gegadigden kunnen....
Je kunt er ook een combi van maken.
Komen we bijvoorbeeld helpen hooien en de volgende dag brouwen en helpen bier opmaken?
(Is lang geleden dat ik met de hand gehooid heb.
Verder dan balen opsteken en afpakken kom ik niet.)

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 11:41
door jwardenier
De dag , ik ben bij huis dus maakt het niet heel veel uit , zullen we 5 juli doen dat is op een zaterdag maar het mag ook een andere dag .
Of er dan hooi is zal afhankelijk van het weer zijn , maar er is genoeg te zien en als alles dit jaar wat vroeger is kunnen we rogge maaien en bossen binden ,b b q aanzetten, en wat vlees schroeien en wat kletsen met een biertje , word vast een gezellig dagje of meer [tentje] mee . Ik zie er naar uit ,heel leuk . ik zal mijn adres in een p b zetten , geen probleem als er meer personen komen , maar een openbare brouw dag zal net iets te gek zijn . Waar moet ik voor zorgen en of wat moet ik halen . Gr J W

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 11:51
door benthuis
Zal ook ff met de vaste activiteiten commissie :fff overleggen
5 juli klinkt goed. Kan helaas nog niet zeggen of ik dan zelf kan.
Als we het een beetje klein en self supporting houden hoef jij niet veel te verzorgen.
Werkt goed meestal. Met wat koeien schroeien en bier kom je een heel eind.

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 12:04
door jwardenier
Mag ook een andere dag , koe schoeien , eigen geslacht varkentje . ik heb heerlijke worstjes gemaakt en mijn maat gaat vrijdag worst maken , kunnen we mooi vergelijkend onderzoekje op verrichten. gr J W

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 14:09
door Dutch John
Cursus bierbrouwen voor beginners: http://deltabrouwers.wikispaces.com/fil ... rouwen.pdf

Groet,
DJ

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 16:47
door Paide
Welke regio woon je jwardenier? Ik hou 5 juli voorlopig gereserveerd.

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 16:50
door Paide
Nog een goede beginnerscursus, iets uitgebreider en actueler dan die van de deltabrouwers:
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 19 mar 2014, 20:23
door jwardenier
Havelte Meppel Steenwijk, daar ergens tussenin. precise adres wil ik wel op p b zetten , openbaar weet ik niet of dat goed komt .
De brouwcursussen zal ik bekijken , bedankt voor het doorgeven. Gr J W .

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 21 mar 2014, 06:59
door jwardenier
http://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/index.php Deze heb ik gevonden , maar wat is nu een goed ras voor eigen brouw .

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 22 mar 2014, 14:20
door Paide
Ik zou een Hallertau variant aanraden, dus de hallertau, de mittelfruh, tradition, perle of hersbrucker.
Dit zijn "nobele" hoppen die veel in Duitse bieren gebruikt worden.
Je kunt er bijna alle kanten mee op.

Re: Bier uit eigen grondstoffen

Geplaatst: 08 apr 2014, 15:02
door Paide
Mijn hopplanten zijn goed opgekomen. Het is me zelfs gelukt een aantal stekjes te maken.
Deze zijn van de Hallertauer Aroma, ook wel Wakatu genoemd. Een lekkere hop, beetje kruidig, die in veel bierstijlen past.
Als je interesse hebt dan kan je ze komen halen (omgeving Eindhoven, stuur even een PB). Opsturen is lastig omdat het bladstekjes zijn. Ze zijn vrij fragiel en ik denk niet dat ze tante pos overleven.