Appelazijn
Moderator: Moderators
Appelazijn
Voor ik ging verhuizen nog gauw de appels geplukt... en die worden nu rijp.
De eerste lading heb ik in stukjes ingevroren. De schillen en klokhuizen (onbespoten appels) heb ik onder water gezet om zo appelazijn van te maken. Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Maar erg leuk om van het afval nog wat te kunnen maken.
Helaas was het mislukt, alles wat boven water uit stak was beschimmeld. Best lastig om alles onder water te houden want het wil drijven. Het rook al wel een klein beetje naar azijn.
Vandaag potten appelmoes gemaakt en een nieuwe poging tot azijn. Weer met bord erin om te verzwaren. Nu heb ik de pan zo weggezet dat ik hem niet meer hoeft te verplaatsen, hopelijk blijft alles dan onder het bord. Op de pan ligt een neteldoek en hij staat donker.
De eerste lading heb ik in stukjes ingevroren. De schillen en klokhuizen (onbespoten appels) heb ik onder water gezet om zo appelazijn van te maken. Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Maar erg leuk om van het afval nog wat te kunnen maken.
Helaas was het mislukt, alles wat boven water uit stak was beschimmeld. Best lastig om alles onder water te houden want het wil drijven. Het rook al wel een klein beetje naar azijn.
Vandaag potten appelmoes gemaakt en een nieuwe poging tot azijn. Weer met bord erin om te verzwaren. Nu heb ik de pan zo weggezet dat ik hem niet meer hoeft te verplaatsen, hopelijk blijft alles dan onder het bord. Op de pan ligt een neteldoek en hij staat donker.
Re: Appelazijn
Op de rommelmarkt een mandfles op de kop tikken en een waterslot erop!
Kom ik boven aan de ladder, staat ie tegen de verkeerde muur... (Naar Covey)
Re: Appelazijn
Durf je "Marktplaats" niet te noemen? (http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.p ... 815#p56566)benthuis schreef:Op de rommelmarkt ...
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Re: Appelazijn
Volgens mij moet je om azijn te maken eerst alcohol hebben. Ik heb wel eens begrepen dat fruitvliegjes een bacterie bij zich dragen die alcohol omzet in azijnzuur. Beginnen in een mandfles met wat wijngist (of emmer met waterslot) maar wel op tijd het bacterietje binnenhalen zodat hij zijn werk kan doen voordat het alcohol percentage te hoog oploopt, daar houden bacteriën niet van.
..
Re: Appelazijn
Kun je niet regelmatig zuurstof toelaten die de alcohol in azijn omzet? Op die manier blijft het alcoholpercentage ook laag. Of doet de gist het dan niet meer?
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --
Re: Appelazijn
Heb de methode van internet.
http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkw ... azijn.html
Als het weer niet lukt probeer ik wel wat anders, heb nog meer staan.
http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkw ... azijn.html
Als het weer niet lukt probeer ik wel wat anders, heb nog meer staan.
Re: Appelazijn
Geen idee pietje, ik weet dat het zo kan omdat dat vliegje menig beginnend wijnmaker de wijn zuur heeft gemaakt
..
-
- Berichten: 4615
- Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23
Re: Appelazijn
De azijnbacterie zet alcohol om in azijn. De azijnbacterie zweeft in de lucht. Fruitvliegjes hebben altijd veel azijnbacteriën bij zich. Daarom is het zaak bij pulpvergisting (wijn) de most afgedekt te hebben met een doek, terwijl tevens zuurstof toegelaten wordt voor de aerobe vergisting. Later volgt de anaerobe vergisting in een fles of vat met waterslot.
Als je azijn wilt, is het dus zaak de vergisting aan de open lucht te laten plaatsvinden om de azijnbacterie toe te laten. Er is ook zuurstof nodig voor de omzetting. De kans is groot dat de bacterie ook op de schillen aanwezig is, dus niet ontsmetten, zoals bij wijn maken eigenlijk verplicht is.
Groet,
DJ
Als je azijn wilt, is het dus zaak de vergisting aan de open lucht te laten plaatsvinden om de azijnbacterie toe te laten. Er is ook zuurstof nodig voor de omzetting. De kans is groot dat de bacterie ook op de schillen aanwezig is, dus niet ontsmetten, zoals bij wijn maken eigenlijk verplicht is.
Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
-
- Berichten: 723
- Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
- Locatie: Oostrum/Mesa
Re: Appelazijn
Humm, vandaag een schoonmaak van de cider voorbeding benodigdheden, een duidelijke azijn geur in de lucht.
Groette,
E.DB.
Groette,
E.DB.
Werken, das leuk.
Re: Appelazijn
Anne,
zou je dat nou wel doen?
Je gaat er zuur van ruiken hoor!
En dan gaat men er van uit dat je een zuur persoon bent.
zou je dat nou wel doen?
Je gaat er zuur van ruiken hoor!
En dan gaat men er van uit dat je een zuur persoon bent.
Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen.
Re: Appelazijn
Gezien mijn voorkeur wordt ik dan vast erg zoet ingeschat.
De eerste week zit erop het lijkt nog goed te gaan. Blijft wel erg lastig om de appelspullen onder te houden. Het wordt wat slijmerig, hoop dat dat erbij hoort.
De eerste week zit erop het lijkt nog goed te gaan. Blijft wel erg lastig om de appelspullen onder te houden. Het wordt wat slijmerig, hoop dat dat erbij hoort.
Re: Appelazijn
Net de pan leeggegooid. Het schimmelde niet maar stonk wel, beetje zweetsok/zuurdesemachtig. Niet zoals normale azijn ruikt in ieder geval.
Re: Appelazijn
@Anne, ik kwam van de week een blog tegen wat ging over het maken van appelazijn, misschien heb je er wat aan.
http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/ ... azijn.html
http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/ ... azijn.html
Re: Appelazijn
Dat is zoals ik het heb gedaan, maar belletjes heb ik niet gekregen.