Zevenbladrecepten

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Anne2
Berichten: 476
Lid geworden op: 07 okt 2011, 19:07

Zevenbladrecepten

Bericht door Anne2 »

Zevenblad groeit nu welig. If you can't beat it, eat it. Daarom hier wat recepten.

Vaak gemaakt:

Kruidige Zevenbladsoep met kokos en linzen
Uit: Yoga Magazine

Zevenblad (Aegopodium podagraria) een sterk woekerend onkruid is ooit door Romijnen in onze streken aangeplant. Het is een hardnekkig onkruid, dus waarom zou je hem niet gebruiken als je hem toch niet weg krijgt. Hij is er meestal ook vroeg bij in het voorjaar. Daarom hier een lekker recept, die ik zelf regelmatig eet. Laat in het seizoen zijn de blaadjes niet meer zo lekker, de jonge blaadjes zouden vitamine C bevatten.

1 gesnipperde ui
2 uitgeperste tenen knoflook
stukje gember van 2 cm geschild en fijn gesneden
1 theel gemalen komijn
220gr rode linzen
1 li groente bouillon
Een vergiet vol zevenbladblaadjes (ongeveer 100 gram)
400 ml kokosmelk (blikje)

Fruit de ui met de knoflook en de gember in een grote pan. Doe er de komijn, linzen en de bouillon bij. Was het zevenblad en pluk de blaadjes eraf. En kook ze mee, ongeveer 20 minuten. Haal dan de staafmixer erdoor.

Schenk er als laatste de kokosmelk erbij.

Als je de linzen heel wilt houden, dan deze pas toevoegen nadat de soep is gemalen en op het laatst. De linzen koken vrij snel kapot.



En recepten die ik nog niet uitgeprobeerd heb van Velt in Gemert:


Zevenblad-knoflook taart

*bladerdeeg
*flinke hoeveelheid zevenblad
*3/4 teentjes knoflook
*courgette
*3 biologische eieren
*biologische olijflolie
*creme fraiche
*beetje peper,nootmuskaat en zout
*(eventueel andere voorjaarskruiden)

Bekleedt de taartvorm met het bladerdeeg
was het zevenblad goed en mix het met schijfjes courgette,de creme fraiche,de eieren ,en de geperste knoflook
door elkaar.doe het in de taartvorm en doe er peper,zout en nootmuskaat naar smaak bij.
Eventueel wat geraspte oude geitenkaas eroverheen.
Zet het ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
Als de bovenkant mooi goudbruin wordt is de taart klaar!

Frisse zevenblad salade met gerookte vis

*flinke portie zevenblad
*biologische yoghurt
*grote ui
*rucola
*peper
*een gerookte vis (bijvoorbeeld forel)

Was het zevenblad goed en meng het in een schaal met de rucola.
Meng de yoghurt erdoorheen en voeg peper toe naar smaak.
snijdt de ui in ringen en de vis in reepjes en leg dit over de salade heen
Daarna nog wat zwarte peper eroverheen malen.

Zevenblad ovenschotel met knolselderij en brandnetel:

*flink wat zevenblad
*toppen van de grote brandnetel
*een knolselderij
*zwarte peper
*olijfolie

Was het zevenblad en de brandnetel goed.
Snijdt de knolselderij in kleine stukken en verwarm ondertussen de oven voor.
Doe alles samen in een ovenschotel en besprenkel het met wat olijfolie en peper
(eventueel wat knoflook erbij)
Dek de schaal af met aluminumfolie en zet het ongeveer 20 minuten in de oven op
220 graden.

Zevenblad-vogelmuur stamppotje

*flinke hoeveelheid zevenblad
*flinke hoeveelheid vogelmuur
*ongeveer 6 grote aardappels
*room of creme fraiche
*zwarte peper
*nootmuskaat
Was het zevenblad en de vogelmuur erg goed.
kook de aardappels en op het laatst kook je het zevenblad kort mee
(ongeveer 4 minuten)
Stamp het aardappels en het zevenblad tot een puree met de room
(of creme fraiche) en voeg de peper en nootmuskaat toe.
doe de vogelmuur er vers bij en roer goed door de stamp.
*Zevenblad bevat veel vitamine A,C en magnesium en calcium
vogelmuur bevat vitamine A,verschillende vitamines B,C,calcium,kalium,koper,magnesium,mangaan ijzer en zink en
de flavonoïde; rutine en saponinen. Deze laatste 2 zorgen ervoor dat eventuele gifstoffen uit het lichaam verdreven worden.
vergilius
Berichten: 45
Lid geworden op: 03 feb 2012, 10:33
Locatie: Leuven (België)

Re: Zevenbladrecepten

Bericht door vergilius »

Anne2 schreef:Zevenblad groeit nu welig. If you can't beat it, eat it. Daarom hier wat recepten.

Vaak gemaakt:

Kruidige Zevenbladsoep met kokos en linzen
Uit: Yoga Magazine....

-knip-


....Deze laatste 2 zorgen ervoor dat eventuele gifstoffen uit het lichaam verdreven worden.

Dank je voor de recepten! Ik ga mijn stukje Duizendblad zeker uitproberen, in een eerste fase ga ik er gewoon mee stoven met wat ingrediënten die in je recepten voorkomen. Ik weet nog maar pas dat ze eetbaar zijn. En ik heb er al van geproefd.

Nu beginnen ze bloemen te krijgen. Meestoven?
Laatst gewijzigd door kockie op 03 jun 2013, 16:49, 2 keer totaal gewijzigd.
Reden: quote aangepast
Plaats reactie