Puur uit praktijk ervaring ben ik de mening toegedaan dat het niet veel uit maakt, in ieder geval niet op het eerste oog, wormen genoeg in de hoop. Daarnaast vermijden de wormen naar mijn idee sinaasappelschillen, in een (pure) wormcompost bak mag je zelfs geen citrus schillen gebruiken (is dat vanwege de schil of de welbesproken waslaag die zich er op bevind?). De schillen worden wel omgezet tot compost door de miljarden bacteriën en schimmels in de hoop. De besproken schillen maken maar een heel klein deel uit van de composthoop, een tiende procent misschien ? en daarmee ook hun vervuiling die misschien maar een promille van het totaalgewicht van de schil is ?.Lycopoda schreef:
Zelf kweek ik m'n eigen aardappelen, maar er komen in ons huishouden nog wel af en toe niet-biologische citrusvruchten binnen. Een reden te meer om die voortaan te weren. Wel een punt van aandacht: biologisch pootgoed, anders breng je met je pootaardappelen nog steeds een flinke hoeveelheid fungicide in de bodem.
Dat de schimmel en kiemremmers giftige rommel is hoeven we geen discussie over te voeren. Het weren van chemicaliën uit ons eten is in den beginne de reden geweest om zelf ons eten te gaan telen, incl. hormoon en antibiotica vrij vlees. (vrij ironisch, ik verdien mijn boterhammen momenteel in de chemische sector, maarja vrouw en kinderen zijn in ieder geval vrijgesteld)
Aardappels telen lukt goed, alleen voor de "winteraardappels" gebruiken we minimaal gif, deze aardappels staan langer op het land en fytoftora ligt altijd op de loer, vroege aardappels gaan geheel biologisch (worden geoogst voordat de fytoftora druk hoog word).
Citrusvruchten ben ik momenteel mee aan het experimenteren, het biologisch kweken van mandarijnen/kumquats lijkt te gaan lukken. De citroenen hebben een week of twee geleden de geest gegeven, overwinteren in een koude kas is voor hun helaas geen optie. Hier moet ik iets anders op gaan verzinnen. Een citrus is wat lastig in de teelt i.v.m. de vereiste temperatuur waaronder hij dient te overwinteren tussen de 10 en 13 graden Celsius, klinkt vrij makkelijk maar bij mij is het alleen in de gang rond die temperaturen in de winter en daar heb ik eigenlijk geen ruimte voor een flinke citroenboom/struik.
Zelf biologisch gekweekt is de ideale oplossing, toch is dat allemaal makkelijker gezegd als gedaan. Een te puriteinse benadering van dit doel zal alleen maar frustratie opleveren. Jezelf een beetje slack geven en er vrede mee hebben dat het niet allemaal tegelijk kan is de enige oplossing voor diegene die puur biologisch eten en drinken ook niet kan betalen als het uit de winkel komt. Die paar milligram rommel per jaar die over je land verwerkt word valt in het niets bij de pesticiden die je weet te weren door je voedsel en afvalstromen eenvoudig te ordenen. Om dan nog maar te zwijgen over de verontreiniging die al in de grond zat voor wij het mochten gebruiken.
De balans , wat betreft pootgoed is er een om goed over na te denken. Geen fungiciden kan zomaar ziektes in de grond geven die meekomen met je pootgoed, allemaal op te lossen met wisselteelt maar denk goed na over de mogelijkheid om wisselteelt voldoende toe te passen. Heb je die ruimte niet kies dan het minste van twee kwaden, de fungiciden, anders koop je nog drie jaar gepoederde aardappels uit de winkel omdat er op eigen land geen een meer geteeld kan worden i.v.m. de ziektes in je bodem.
Vind ik..
Groeten,