Vlees

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
frans
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 dec 2006, 20:50
Locatie: Gorredijk/ Friesland
Contacteer:

Re: Vlees

Bericht door frans » 28 mar 2012, 19:54

Chicken Power schreef: Ennuh, hem? Lijkt me moeilijk met zekerheid te zeggen.
Groet, Cp
Was niet meer te zien, de kop en het inwendige was verwijderd door de jager..
Ik geloof dat het een ze was...snik snotter.... maar ze smaakt er niet minder om :wink:
Kan ik gelijk eens kijken hoe het gaat met haar jas, die heb ik in een cement ton met water gedaan met een zootje eiken schors.
Elke dag een keer roeren, het wordt nu wat warmer, de soep komt al lekker op smaak. :mrgreen:
Volgens het www, als het gaat stinken meer looizuur...

O ja en wat betreft algemene vleesgebruik en de manier van ermee om gaan.
Ik denk dat het wel iets zou afnemen als mensen het zelf zouden slachten...
Bijlagen
jas.JPG
Waar zelfcensuur begint houdt de vrijheid op.

Anne2
Berichten: 473
Lid geworden op: 07 okt 2011, 19:07

Vlees en ecologisch leven?

Bericht door Anne2 » 27 nov 2012, 18:08

“Vlees het meest vervuilende wat je eet, vlees.”

Bron: “Meat the truth”, een documentaire die iedereen zou moeten zien.

Achttien procent van de broeikasuitstoot is afkomstig van de veehouderij. De nummer één vervuiler. (Vervoer en transport zijn bijvoorbeeld goed voor 13%.)

Denk bij de veehouderij aan gekapte regenwouden en beboste savannes om de soja voor veevoer te verbouwen. Die regenwouden namen CO2 op.

Denk aan de grond en water vervuiling door “gewasbeschermers” en kunstmest.

Denk aan de CO2-uitstoot van de productie en het transport van kunstmest, krachtvoer, soja en mais.

Het boeren en scheten laten van herkauwers waarbij ze methaangas, CO2 en lachgas uitstoten. Ze stoten drie keer zoveel methaangas uit dan CO2. Methaangas (CH4) en lachgas zijn nog vervuilender dan CO2.

Denk aan het vervoer van dieren en de vleesproducten.
Aan het verwarmen en verkoelen in de intensieve veehouderij.

De productie van dierlijk eiwit is buitengewoon inefficiënt, omdat bij het omzetten van plantaardig in dierlijk eiwit veel energie verloren gaat. Zeven kilo mais en soja is nodig voor 1 kilo vlees.

Brazilië is de grootste exportmarkt. Sinds de jaren zestig is dit 57 keer groter geworden. Soja wordt geproduceerd in zeer milieugevoelige gebieden, regenwoud en beboste savannes. Het uitstervingstempo is nog nooit zo hoog geweest.

Vierhonderd miljoen hectare (een gebied zo groot als 27 landen van de Europese Unie) is nodig voor de verbouw van veevoer wereldwijd. Als we soya zouden eten i.p.v. vlees, is 25 miljoen hectare sojaplantage is genoeg om evenveel eiwitten te leveren.

Wereldwijd gebruiken we de helft van de graanoogst om dieren te voeden. Tegelijk gaat één miljard mensen met honger naar bed…
Nederland gebruikt 4 keer haar eigen landoppervlakte voor onze consumptie.
Er is 16 keer zoveel land nodig voor vlees dan als we plantaardig voedsel zouden verbouwen.
In de VS gebruikt de vleesindustrie ongeveer 1/3 van alle fossiele brandstoffen.

Halverwege de twintigste eeuw begon de bio-industrie om winst te maximaliseren. Dieren zitten dicht op elkaar, de meeste zien nooit daglicht en krijgen geen verse lucht. Veel dieren kunnen zich niet eens omdraaien. Deze wrede omstandigheden veroorzaken gevechten en ziektes onder dieren. Daarom worden bij bijv. kippen de snavels afgehakt en stoppen ze dagelijks een dosis antibiotica in het voer. Elke dag komen we zo dichter bij een epidemie die niet gestopt kan worden omdat ziekteverwekkers resistent tegen antibiotica worden.

Tussen 1950 en 2000 is de consumptie van de wereldbevolking gegroeid van 2,6 miljard kilo vlees naar 233 miljard kilovlees. Tussen 2000 en 2050 groeit de bevolking naar 9 miljard mensen. De vleesproductie is dan verdubbeld van 233 naar 450 miljard kilo vlees per jaar.

Maar we hebben het niet over vlees, we hebben het over dieren.
Een Belg eet in zijn leven:
7 schapen, 24 konijnen, 43 kalkoenen, 789 vissen, 1/3 paard, 5 koeien en 900 kippen.

Als alle mensen in de wereld zoveel dieren zouden eten, zouden we 142 miljard dieren per jaar moeten produceren.

En dan gaat het nog niet eens om poep…

In Nederland hebben we 70 miljard kilo mest per jaar. Dat is 4000 kilo per persoon.

Wat kan je doen?

Een kilo vlees productie is net zo slecht voor het klimaat dan 3 uur rondrijden in je auto terwijl thuis alle lichten nog branden.

Een kilo vleesproductie heeft 100.000 water nodig net zoveel dan 2 jaar lang douchen.

Minder vlees eten heeft dus een grote impact.

Als heel Nederland 7 dagen geen vlees zou eten geeft dat een broeikasbesparing van 22 megaton. Dat is het zelfde als16 miljoen mensen die een jaar koken, een jaar hun huis verwarmen en een jaar douchen en in bad gaan bij elkaar.

Als heel Nederland 6 dagen geen vlees zou eten, dan bespaart dat meer dan wat heel Nederland met alle auto’s aan CO2 uitstoot veroorzaakt. Dus hetzelfde effect als alle auto’s van de weg halen.

Als we met zijn allen 5 dagen geen vlees zouden eten is dit hetzelfde als 32.000.000 retourtickets van Amsterdam naar Nice.

Als we met zijn allen 4 dagen geen vlees zouden eten staat dit gelijk aan het elektrischeteitsverbruik van alle huishoudens in Nederland.

Als we met zijn allen 3 dagen geen vlees zouden eten is dit hetzelfde als dat er 3 miljoen auto’s van de weg gaan.

Als we met zijn allen 2 dagen geen vlees eten is dit alsof we met zijn allen omschakelen naar een zuinige koelkast én een zuinige diepvries én een zuinige wasmachinbe én een zuinige droger én een zuinige vaatwasser én een HR ketel én helemaal dubbelglas in de huizen én een geisoleerde gevel.

Als we met zijn allen 1 dag minder vlees eten dan zouden alle klimaatdoelstellingen voor huishoudens in één klap behaald zijn.

Doe het voor de dieren. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen ze zijn direct slachtoffer.

Over Meat the truth

Meat the Truth is een spraakmakende documentaire (2007), gepresenteerd door Marianne Thieme, die een aanvulling vormt op eerdere klimaatfilms. Hoewel deze films erin geslaagd zijn om de problematiek rondom de opwarming van de aarde overtuigend op de kaart te zetten, werd telkens één van de grootste oorzaken van de opwarming van de aarde buiten beschouwing gelaten, de veehouderij.
Meat the Truth brengt dit onder de aandacht door te laten zien dat wereldwijd de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto´s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen.
De best beschikbare wetenschappelijke informatie van dit moment over klimaatverandering en de veehouderij is gebundeld en via een film vertaald naar een groot publiek, rapporten die anders ontoegankelijk bleken. De berekeningen zijn afkomstig van en gevalideerd door de Wereld voedselorganisatie (FAO), het World Watch Institute, het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit van Amsterdam en tal van andere gezaghebbende bronnen.
Met deze film hoopt de Nicolaas G.Pierson Foundation een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke discussie over een meer plantaardige en dus diervriendelijker samenleving.
Met deze link kan je de film bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=PmRE9MTRPuQ

Sandman79
Berichten: 947
Lid geworden op: 15 dec 2011, 11:48

Re: Vlees

Bericht door Sandman79 » 27 nov 2012, 19:10

Ik lust graag vlees, en zal het ook niet laten het te eten, maar zal het toch wat minder doen se...

Plaats reactie