Gevelgroen vangt schadelijk fijn stof

land- en tuinbouw, voeding

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Dirk Bauwens
Berichten: 1301
Lid geworden op: 28 jan 2006, 23:52
Locatie: Sint-Niklaas, België

Gevelgroen vangt schadelijk fijn stof

Bericht door Dirk Bauwens » 11 apr 2006, 23:04

E?n van mijn kinderen wees mij op een interessant artikel in een Belgische krant "Landbouwleven":

Fijn stof dat in de lucht aanwezig is, wordt afgezet op bladeren van de planten. Via huidmondjes en wortels nemen planten stofdeeltjes op in hun weefsel. Niet alleen stof maar ook zware metalen zoals lood en cadmium worden opgenomen. Hoe meer bladoppervlak, hoe meer stof wordt weggevangen. Vijfdelige wilde wingerd en klimop zijn heel doeltreffend.
Wetenschappelijk onderzoek toonde de effectiviteit van gevelgroen als stofval duidelijk aan. De stofbinding door gevelgroen is een belangrijke reden om gevelgroen in sterk belaste omgevingen zoals de stad en drukke verkeerspunten toe te passen. Buiten het aangenamer microklimaat in de stad heeft gevelgroen nog enkele voordelen. Het werkt geluidsdempend, stofbindend en isolerend. Bij altijd groene planten, zoals klimop, is het op een muur met begroeing warmer in de winter en koeler in de zomer dan op een muur zonder begroeing. Gevelgroen heeft bovendien een positief psychologisch effect en is goed voor de ontwikkeling van de stadsnatuur.
De vooroordelen rond het gebruik van gevelgroen (muren zouden beschadigd worden ea.) komen voort uit onwetendheid. Problemen kunnen zich enkel voordoen in situaties waarbij de plantenkeuze niet op het gebouw en de omgeving is afgestemd.
Meer info: http://www.velt.be

Brit
Berichten: 799
Lid geworden op: 25 okt 2007, 19:37
Locatie: Christchurch
Contacteer:

Bericht door Brit » 26 okt 2007, 16:26

Dit is weer aktueler aan het worden, en daarom werd er zelfs in ons vakblad over geschreven.

Hierbij was uitgezocht dat solitair groen (bomen en heesters) langs de autowegen veel (fijn)stof wegvangen. Er werdt zelfs gesproken over soorten fuinstof en door welke soorten planten deze het beste werden afgevangen. Ook werdt de de sterke kant van de groenblijvers belicht, deze doen het hele jaar goed werk.

Ik kon deze medere pagina's in 1 zin samenvatten; Plant meer bomen en heesters langs wegen!!!!! :D

En wat de gevelklimmers betreft; Houd rekening met geregeld knippen zodat de planten niet onder je dak of in een spauwmuur komen en dat het met cement en niet met kalkmortel is gemetseld.
Dan is het idd erg practisch en mooi! 8)

Plaats reactie