Pagina 1 van 1

nieuw dak - jullie feedback?

Geplaatst: 27 okt 2019, 13:09
door rijpezweer
Beste allemaal,

Ik kom graag even mijn plan voor het dak en de zolder van ons buitenhuisje aftoetsen.

Korte schets van de huidige situatie. De dakconstructie is in perfecte staat. De dakspanten zijn van heel stevig rondhout en er zit degelijke beplanking erop, met daarop houten leien. Er liggen asbestcementgolfplaten op die stilaan hun beste tijd hebben gehad. Geen onderdak. Geen isolatie in het dak, of in de lichte houten puntgevels. Goed geventileerde ruimte dus :-) Op de zoldervloer ligt een mix van zagemeel, zand en oude vodden als isolatie.

Het plan ziet er - voor jullie feedback- ongeveer als volgt uit:
* asbestcementgolfplaten veilig verwijderen
* nieuwe dakopbouw, van buiten naar binnen:
* nieuwe dakbedekking: onduline, of als we het kunnen betalen lokale eiken of lorken leien
* alvast kunststof goten, want da's nodig bij houten leien
* latwerk
* houtwolpanelen onderdak
* huidige dakconstructie: ofwel as is, ofwel opgehoogd naar boven om geen vrije hoogte te verliezen aan isolatie onder het dak

Op termijn willen we het dak isoleren. De zolder is een machtige open ruimte van een kleine 100 m². Buiten de zomer is die ruimte niet bruikbaar zonder isolatie. Dan moeten we de bestaande dakconstructie uitdikken. Hoe dat best moet gebeuren is nog een vraag. De dakspanten zijn atypisch dik en staan ver uit elkaar. In elk geval zou het de bedoeling zijn ~25cm cellulose-isolatie te spuiten tussen de uitgedikte dakconstructie, en daaronder houtwolpanelen met leem- of kalkpleister.

Jullie bedenkingen zijn meer dan welkom!

Groeten,

rijpezweer

Re: nieuw dak - jullie feedback?

Geplaatst: 01 nov 2019, 09:39
door rijpezweer
Aangezien er tijdens de winter toch niet kan gewerkt worden daar kan ik evengoed rustig zelf eikenhouten leien maken en ze meenemen.

Hoe raak je in België of Nederland makkelijk aan geschikt groen of al iets of wat gedroogd eiken stamhout? Iemand tips?

Re: nieuw dak - jullie feedback?

Geplaatst: 08 nov 2019, 23:03
door rijpezweer
Sorry, ik vroeg naar bronnen van gedroogd eiken of kastanje stamhout. Dat moest uiteraard groen of toch iets of wat recent stamhout zijn!

Niet evident om knoestvrije schijven eik of kanstanje te vinden van 35 cm diameter en 35-40 cm hoog en met iets of wat rechte houtnerf.