Pagina 1 van 1

Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 29 apr 2019, 13:41
door Klusbedrijf2rh
Ik wil een tuinschuur bouwen van houtskeletbouw. De ondergrond is veen, dus er komen heipalen. Op die palen 40 cm boven maaiveld plan ik hardhouten balken, tweedehands azobe over 4,5 meter. Ongeveer 27cm dikte. Vanaf die balken de rest, dit om zo min mogelijk beton te gebruiken ivm milieubelasting beton en staal.
Het wordt een enkele woonlaag. Houten frame, vlasisolatie. Buitenkant Douglas rabat en binnenkant tweedehands plaatmateriaal. Zwaarste wordt het dak, groendak van 45 kilo per m2.
Wie heeft ervari g met zo'n fundering en de stabiliteit en sterkte ervan? Vloer, wand en dak kom ik zelf wel uit. Ik hoor het graag.
Zonnige groet tijdelijk vanaf Texel

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 29 apr 2019, 23:58
door Pietje
Ik heb geen ervaring met hout als fundament, maar ik meen te weten dat hout of helemaal boven de grond, of onder het grondwater-zomer-peil moet blijven om niet weg te rotten. In die tussenlaag, nat en zuurstofrijk, zal je toch iets met steen moeten doen, en dan liefst iets dat vorstbestendig is. En dan ontkom je niet dat je met klinkers metselen of beton aan de slag moet.
Misschien kun je een tekening maken, met oa. hoe de bodem opgebouwd is.

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 30 apr 2019, 10:30
door dormos
40 cm boven maaiveld plan ik hardhouten balken
Lijkt me dus helemaal boven de grond...

Hangt denk ik met name af van de overspanning. Wordt dat 4,5 meter of voorzie je meer oplegpunten?

Groet,

hans

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 30 apr 2019, 10:40
door Blijfhopen
Er komen toch wel betonoplangers van voldoende lengte op de houten heipalen ?
Dan houd je de paal onder water. Anders krijg je op de grens water-lucht gegarandeerd problemen. Zie de reactie van Pietje.
Groet,
Gerard

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 30 apr 2019, 14:56
door dormos
Wie heeft het over houten heipalen? Dat is denk ik jouw aanname. Er bestaan toch ook betonnen heipalen?

Groet,

Hans

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 30 apr 2019, 17:51
door Blijfhopen
Goed opgemerkt Hans. Inderdaad mijn aanname. Maar gezien de wens van Klusbedrijf2rh om zo min mogelijk beton te gebruiken, niet helemaal onlogisch.

Groet,
Gerard

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 01 mei 2019, 10:13
door JantjeV8
Goed bedoelde tips en adviezen op een goedbedoelde halve vraag. Je kunt hier niks concreets mee, veel te weinig info. Het begint met een Bouwbesluit waar ieder woongebouw aan moet voldoen, of je nu wilt of niet. De lokale overheid zal een constructieberekening willen zien, vanaf palen tot met de nok van het circus. De Nen-norm schrijft voor wat je als rekengetallen moet hanteren, niet enkel de zelf bedachte parameter '45kg/m²'.

Als het een schuur is, zou het wel eens vergunningsvrij kunnen zijn. Maar in dezelfde zin wordt '1 woonlaag' genoemd, dan gaat het begrip 'schuur' al niet meer op, en ik denk ook 'vergunningsvrij' niet meer.

Ga je op wat onbekende manier bouwen, zul je zelf voor de aannemelijkheid moeten zorgen van de parameters (materiaal eigenschappen) waarmee je je constructeur laat rekenen. Van gebruikt materiaal is dat lastig. Wat is de (rest)levensduur er van.

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 01 mei 2019, 11:28
door Blijfhopen
Vergunningsvrij is niet regelvrij. Bouwbesluit geldt.

Re: Houten funderingsbalk stabiel?

Geplaatst: 03 mei 2019, 06:55
door Klusbedrijf2rh
Bedankt voor de input, nog even voor de duidelijkheid: het is een tuinschuur, dus geen woonbestemming. Woonlaag is dus niet van toepassing, ik bedoel: zonder verdieping.
18 m1 funderingspalen stalen buis met beton en bewapening. Steken 40cm boven de grond uit. houtwerk minder kans op rotten.
Overspanning 4,5 meter, hardhouten (Azobe) balken van 25x20cm op de palen gefixeerd met draadeind, stalen plaatjes en moeren.
Vloerbalken, en dakbalken vurenhout h-o-h 50cm, wanden van osb, balkenframe, isovlas, folie,luchtlaag en douglas

Dit voor de constructie. tijdens een fijne week op Texel zag ik strandpaviljoens op deze manier gebouwd, maar dan met een overspanning van 3 meter, maar verder zelfde principe. Pal aan zee, dus windbelasting is soms extreem.

Sja, materiaal tweedehands is niet te controleren. Maar het gaat mij behalve een goede constructie ook om minimale belasting van het milieu en ondersteunen biodiversiteit bij bouwen. Dus daarom ook keuzes: minimaal beton (alleen voor de palen), tweedehands hout, nieuw Europees hout met FSC, groendak, regenwateropvang voor toilet, wasmachine en tuin, biobased isolatie en schilderwerk, wadi in de tuin,