Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Plaats reactie
alefarendsen
Berichten: 466
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door alefarendsen » 27 mar 2018, 16:48

Wellicht dat mensen hier een mening hebben over het volgende.

We zijn de buitenkant van ons huis aan het opknappen (vervanging veel kozijnen / deuren & gevelbekleding inclusief verbeteren van de isolatie). Al met al een groot project waarbij we nu richting het einde lopen en bijna aan de gevelbekleding gaan denken.

We hebben dampopen folie verwerkt met daarop ventilatierachels en gaan daarop het rabat aanbrengen. De vraag is nu hoe we de aansluiting zoeken met de kozijnen. De kozijnen komen een paar mm voor het rabat.

Er zijn eigenlijk 3 opties waarbij we in alledrie de gevallen een strook EPDM vertical langs de zijkant van het kozijn zullen verwerken.
  • Rabat strak tegen de kozijnen aan laten lopen - esthetische de mooiste optie vind ik zelf. We zouden in dit geval een kit achter het rabat tegen het kozijn aanbrengen (eerst de kit, daarna het rabat dus, en overtollige kit wegnemen). In principe geen kans dat er water tussen blijft hangen door de kit, echter, geen enkele kans op de kopse kanten in de gaten te houden. Ook is schilderen extreem lastig (rabat is groen, kozijnen wit) omdat de verschillende delen zo strak op elkaar zitten).
  • Rabat met een paar (2) strepen tussenruimte aanbrengen en de tussenruimte afkitten. Ook hier geen kans op water, maar door krimpwerking is de kit wel een zwak punt is mijn idee. Dat wordt op zich opgevangen doordat we om de paar jaar schilderen en dan controleren, maar toch
  • Rabat met 5 mm tussenruimte aanbrengen, tussenruimte openlaten. Geen capillaire werking dus water kan gewoon naar beneden weglopen. Makkelijk schilderen (stripje in de opening houden en gewoon zonder af te plakken schilderen). Je kunt de kopse kanten ook goed in de gaten houden.
Ik neig zelf naar optie 3. Meest duurzaam en ook het makkelijkst. Esthetisch is het wel de minst mooie optie (het is een oude monumentale boerderij), maar je moet wel goed en van dichtbij kijken wil je het verschil zien.

Jullie nog ideeën?

groet,
Alef

JantjeV8
Berichten: 3357
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door JantjeV8 » 29 mar 2018, 07:19

Alle 3 fout... :(

Oude rabat weghalen.
Oude isolatie weghalen rondom het kozijn.
Kozijn daarna opnieuw luchtdicht afwerken met epdm, butylband, of van die flexkit (ofziets). In elk geval de plakstroken dakpansgewijs rondom het kozijn inwerken tot tegen de bouwkundige muur. Dat is je bouwkundige dichting.

daarna opnieuw isoleren.
Daaroverheen een waterkerende damp-open folie. Deze folie moet je eigenlijk net achter de aanslag van het kozijn vast zien te zetten, ook weer dakpansgewijs.
Deze folie hoeft niet perfect pot-dicht te zijn, zoveel mogelijk waterkerend is prima, wel zorgen dat er nergens stilstaand water kan ontstaan. Je maakt het je makkelijker als je onder het kozijn nog een (metalen) waterslagje voorziet. Je kunt dan de folie aan de zijkant van het kozijn net over het kopschotje van die waterslag laten vallen.

Dan je rachels (verticaal heeft de voorkeur) en je rabat. Gelijk=ongelijk, dus niet strak tegen je kozijn aan.

alefarendsen
Berichten: 466
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door alefarendsen » 29 mar 2018, 19:48

JantjeV8 schreef:
29 mar 2018, 07:19
Alle 3 fout... :(
Het ging me niet zozeer om de inbouw van de kozijnen (die is luchtdicht uitgevoerd met EPDM). Het ging me om de aansluiting van rabat (wat we horizontaal verwerken op verticaal verwerkte ventilatierachels) op kozijn.

Anyway, dank voor je input.

gr.,
Alef

JantjeV8
Berichten: 3357
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door JantjeV8 » 31 mar 2018, 07:13

HEt is lastig het zonder detailtekening te bepalen, maar het komt er op neer dat je niet te krampachtig je gevel waterdicht moet zien te krijgen. Rondom een raamkozijn moet het water netjes afgevoerd worden, bij voorkeur onderaan het kozijn naar buiten. Maar de gevelbekleding sluit er niet strak tegen aan.

Pigion
Berichten: 728
Lid geworden op: 17 okt 2007, 11:26
Locatie: Drenthe

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door Pigion » 29 apr 2018, 12:53

Ik ben een tegenstander van het afkitten van rabat gevel bekleding. Ventilatie is noodzakelijk bij hout. Natuurlijk niet laten inwateren, doch een verticale overlap niet afkitten. Trouwens waar zit die damp-open folie? Bij ventilerend aangebracht rabat op rachels moet je de ventilerende folie op de rachels en dus over de isolatie. Vervolgens een latje 12 mm over de folie op de rachels spijkeren en dan daarop de rabatdelen. Zo krijg je optimale ventilatie achter het rabat
Pigion

JantjeV8
Berichten: 3357
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door JantjeV8 » 01 mei 2018, 07:29

Latjes verticaal houden als toevoeging op voorgaande, verder oke.

alefarendsen
Berichten: 466
Lid geworden op: 30 mei 2016, 17:19

Re: Aansluiting gevelbekleding op kozijn

Bericht door alefarendsen » 05 mei 2018, 09:35

Pigion schreef:
29 apr 2018, 12:53
Bij ventilerend aangebracht rabat op rachels moet je de ventilerende folie op de rachels en dus over de isolatie. Vervolgens een latje 12 mm over de folie op de rachels spijkeren en dan daarop de rabatdelen. Zo krijg je optimale ventilatie achter het rabat
Min of meer op deze manier. 22mm ventilatierachels ipv 12mm. Ook geïmpregneerd. Die luchten nog beter door.

Oh ja, en zoals gezegd ruimte gelaten tussen kozijn en rabat, EPDM erachter zodat water water er tussen komt goed afwatert.

Plaats reactie