Leem watervast(er) maken met casseine

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Ernest Dubois
Berichten: 661
Lid geworden op: 24 okt 2013, 20:12
Locatie: Oostrum

Re: Leem watervast(er) maken met casseine

Bericht door Ernest Dubois » 11 sep 2017, 14:14

Pietje schreef:
ritsaert snijder schreef:ik zou voor de zekerheid je vakjesproef nog eens goed bekijken want op de foto lijkt het of de plankjes van de vakjes niet goed aansluiten.
De leem is door krimp losgekomen van de zijkanten. Bij 1:3 is de krimp nog maar heel weinig, dat lijkt me een goede verhouding. Met nog meer zand zal de krimp nog minder worden (maar nog steeds niet krimploos) maar raakt de leem meer stevigheid kwijt.
ritsaert snijder schreef:Cement is niet dampopen.
(Tung)olie is ook hardstikke dampdicht: zoals je zelf schrijft "als je het niet tijdig af neemt ontstaat er een filmpje op het oppervlakte; dan neemt de dampdichtheid rap toe." Een materiaal is niet "dampopen" OF "dampdicht" maar het is een glijdende schaal. Ook de hoeveelheid materiaal dat je aan de lemen muur toevoegt, maakt uit in welke mate er nog damp-openheid overblijft.

Ter illustratie: cement is dampdicht. Als ik aan 1m3 leemstuc 1 hand cement toevoeg, is deze hele m3 stuc opeens dampdicht? Natuurlijk niet! De cement zit niet overal, dus de damp-openheid is (engizins) verminderd. Met Tungolie kun je een lemen muur echt helemaal dampdicht smeren, door laag na laag in de leem te laten trekken. Op een gegeven moment zijn alle porien gevuld, en kan er geen damp meer door (bijv. bij stampleem vloer). Dat doe je in de praktijk niet, er zullen heus voldoende porien open blijven. Maar ik kan niet anders geloven dat als je een muur met olie bestrijkt, dat 'ie minder dampopen wordt.

Omdat ik niet wil dat er in de winter vocht cumuleert in de stro, wil ik voldoende dampopenheid aan de buitenkant overhouden om dat vocht weg te laten dampen. Intussen heb ik bedacht dat ik de plekken die ik van buiten behandel (3 muren, en dan alleen nog de onderkanten) dat ik die ook van binnen moet behandelen om de vocht-opname (door de verminderde damp-openheid) op dezelfde manier te verminderen. En dan zou het goed moeten gaan.
Ernest Dubois schreef:Hoe dan ook door toevoegingen aan het leem maak je het niet meer herbruikbaar.
Ja, dat is inderdaad jammer. Maar het alternatief is kalk, en dat is nog veel lastiger te hergebruiken...
Allebei kan je op je tuin gooien of ik heb last een mooi pad van oude kalkpleister gemaakt.

ritsaert snijder
Berichten: 4412
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Leem watervast(er) maken met casseine

Bericht door ritsaert snijder » 11 sep 2017, 14:42

Tungolie is dampopen, en ook goed dampopen. Je moet het helemaal verkeerd doen om de tungolie dampdicht te laten worden. Ik weet niet waar je die porien theorie vandaan hebt maar dat werkt niet zoals je hebt beschreven met tungolie. Tungolie laat je intrekken en zo ontstaat een dampopen waterdichte laag. De laag is beter waterdicht dan lijnolie.

Mijn ervaring is dat cement -ook in kleinere hoeveelheden - al snel domineert. Cement en beton zijn uit zichzelf niet waterdicht. Additieven om het te verdichten zijn nodig. Daarnaast is een dikte van zeker 10 cm nodig. Als je met cement een waterdichte laag wil gaan maken zul je additieven moeten gebruiken en een dikke laag nodig hebben. Bij een dergelijke opzet is dampopen echt geen optie.

De vraag is hoe waterdicht je wil zijn. Het is overigens geen glijdende schaal; de grens tussen dampopen en dampdicht is keurig vastgesteld. Wel is er sprake van verschillen binnen dit onderscheid.

Ik snap de vakjesproef, daar gaat het niet om: op de foto van je vakjesproef zie je dat de plankjes slecht aansluiten. Een goede passing is belangrijk ook omdat het hout door het vocht gaat uitzetten (vooral in de breedte). Ik kan het zo niet goed beoordelen.

Ik zal afzien van verdere reacties in dit topic.
groet!

Ritsaert

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3226
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: Leem watervast(er) maken met casseine

Bericht door Pietje » 11 sep 2017, 21:43

ritsaert snijder schreef:Ik zal afzien van verdere reacties in dit topic.
Dat lijkt me prima. Jouw goedbedoelde uitleg maakt de materie voor mij niet duidelijker.
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

ritsaert snijder
Berichten: 4412
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Leem watervast(er) maken met casseine

Bericht door ritsaert snijder » 12 sep 2017, 07:16

Tsja!
groet!

Ritsaert

ritsaert snijder
Berichten: 4412
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Leem watervast(er) maken met casseine

Bericht door ritsaert snijder » 12 sep 2017, 09:14

Over de vakjesproef.
Ik reageerde;
daar gaat het niet om: op de foto van je vakjesproef zie je dat de plankjes slecht aansluiten. Een goede passing is belangrijk ook omdat het hout door het vocht gaat uitzetten (vooral in de breedte). Ik kan het zo niet goed beoordelen.
Voor de duidelijkheid heb ik er nog maar even een kopie van je eigen foto bijgedaan. Passing moet goed zijn, anders is de test onbruikbaar, op de foto zie je dat de plankjes slecht aansluiten. De materie had voor jou toch duidelijk kunnen zijn.
Bijlagen
vakjesproef pietje.png
groet!

Ritsaert

Plaats reactie