Keldermuren kalken
Geplaatst: 06 dec 2016, 21:20
Ik zou graag advies willen over de behandeling van mijn keldermuur. Het huis is gebouwd in 1947 en de kelder heeft volgens mij stenen muren, waarover cement is gesmeerd. De vloer is betegeld en niet nat. De ruimte wordt geventileerd door een raampje en een rooster in de deur die tegenover elkaar zijn geplaatst. Het raampje staat vooralsnog altijd open. Het klimaat is er koel en vochtig (op het moment 3 graden Celcius en 65% RV, maar in de zomer stijgt de RV behoorlijk). Momenteel staan er een grote vrieskist, een kast met weckpotten, weckflessen en keukenbenodigdheden en enkele kratten met appels. Er zit nog een pekelbad in (zie eerste foto). De muren zijn wit (gekalkt?), maar is beschimmeld, bobbelt en bladdert af (zie tweede foto). Ik heb een stuk van de witte verf of kalk afgestoken en dan wordt het onderliggende cement zichtbaar (zie derde foto).
Ik wil al het wit afsteken en de muur opnieuw behandelen, zodat die weer netjes is. Het doel is om de kelder geschikt te maken voor opslag van groenten en fruit (appels, aardapelen, uien, etc.) uit eigen tuin en om worsten te laten rijpen. Daarnaast wil ik de pekelbak in ere herstellen om vlees te zouten.
Ik had in gedachten om de muur simpelweg te kalken met kalk van de bouwmarkt in de verwachting dat dit enigszins vochtregulerend en antischimmel is. Is dit geschikt? En hoe behandel ik de pekelbak om hem weer te kunnen gebruiken waar hij voor bedoeld is?
Ik wil al het wit afsteken en de muur opnieuw behandelen, zodat die weer netjes is. Het doel is om de kelder geschikt te maken voor opslag van groenten en fruit (appels, aardapelen, uien, etc.) uit eigen tuin en om worsten te laten rijpen. Daarnaast wil ik de pekelbak in ere herstellen om vlees te zouten.
Ik had in gedachten om de muur simpelweg te kalken met kalk van de bouwmarkt in de verwachting dat dit enigszins vochtregulerend en antischimmel is. Is dit geschikt? En hoe behandel ik de pekelbak om hem weer te kunnen gebruiken waar hij voor bedoeld is?