Hallo Gerard,
Ik had de oven liever zelf rustig op willen stoken tot 1100 - 1200 º. Maar die mogelijkheid was bij voorbaat al uitgesloten
toen we al voor het begin van de bouw begonnen te 'knutselen' aan het oorspronkelijke idee van één kleine oven met een geïntegreerde afkoeloven. Daar was de beschikbare tijd en ook het aanwezige materiaal voor bedoeld. Met een meer als dubbele grootte en het opduikelen van al het extra materiaal is het bouwen op zichzelf al een kunststukje geworden.
Zonder de inzet van de plaatselijke assistenten was dit ook nooit gelukt.
Als er zich onverhoopt problemen gaan voordoen zijn zij ook de eersten die moeten bijspringen omdat ze precies weten hoe alles is gemaakt.
Jatropha perscake/koek is de brandstof die ik in eerste instantie heb uitgezocht voor de oven.
Een groot deel van de (stads)bevolking kookt dagelijks op houtskool die vanuit allerlei bosgebieden in de omgeving wordt aangevoerd. Hout en houtskool stoken in oost-Afrika is zeer ongewenst in verband met de grootschalige ontbossing die daardoor plaats vindt in dit toch al zeer droge gebied.
Jatropha is voor houtskool een alternatief. Als plant groeit het tussen allerlei andere gewassen, heeft bijna geen water of verzorging nodig en levert zaden die uitgeperst worden voor het winnen van biodiesel. De plant, de noot en de olie zijn echter wel giftig en daarmee ongeschikt voor menselijke of dierlijke consumptie.
Daarmee belast het niet de voedselketen die ook al zo kwetsbaar is in oost-Afrika.
Links en rechts ontstaan er in Oost-Afrika op dit moment ook initiatieven voor het persen van zaagsel-briketten.
Ik hoorde alleen in het plaatselijke roddelcircuit dat er ook alweer mensen waren gestopt in verband met onregelmatig en onbetrouwbare aanvoer van zaagsel en gebrekkige persapparatuur waardoor de briketten niet stevig genoeg waren.
De afname van de (bio)diesel is groot in Nairobi, o.a. het 'voltallige' UN personeel (hoofdkantoor voor Oost Afrika) maakt voor alle dieselauto's gebruik van hun eigen belastingvrije biodiesel systeem. Aangezien de meeste 'buitenlanders' in Nairobi in de grootst mogelijke LandCruiser rijden gaat er nogal eens een litertje doorheen. Alle andere NGO en ambassades doen aan het dieselverbruik ook nog eens blijmoedig mee.
De uitgeperste Jatropha-noot, of bv. katoenzaad-perskoek blijft dus over en is o.a. een brandstof waar de plaatselijke bevolking nog niet lekker mee kan werken. Plaatselijk is het wel een heel betaalbare(ca. € 0,10 /kg) brandstof.
Mijn eigen, zeer beperkte, ervaring tot nu toe is dat Jatropha een behoorlijk hoge temperatuur nodig heeft om lekker te branden. In een open vuurtje met een lage temperatuur begint het snel een dicht rook met een ernstige onaangename geur te verspreiden. De weerstand van de plaatselijke bevolking kan ik me dus best voorstellen.
Als je met een Rocketstove(achtige), snel een hoge temperatuur en een volledige verbranding kunt bereiken is
dit probleem goed te omzeilen.
Na overleg met de mensen van Jatropha-olie ontwikkelaar
www.dilligent.nl heb ik vorig jaar in Nederland al testen gedaan met de vergelijkbare lijnzaad-perskoek. Dat brandde fantastisch, maar was dan ook lekker vet. Nu realiseer ik mij dat dit een niet representatieve test was, omdat ik de gebruikte lijnzaadkoek bij een locale historische oliemolen gehaald had, die eigenlijk alleen nog een toeristisch/historisch doel dient. Met moderne apparatuur is de opbrengst natuurlijk veel hoger en blijft er veel minder lekker brandbare olie over in de perskoek.
Meezeulen van een grondmonster viel wel mee, ik heb echt geen emmer vol meegebracht, eerder een goede koffiebeker vol.
Groet,
Ed