Vuren kozijn conserveren

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 22 aug 2011, 21:47

Sow,

Na alle zachte delen weggeschuurd te hebben de droging afgewacht. Vorig weekeinde begonnen met soppen in het CP mengsel. 2 keer alle delen gedaan welke nog wel iets bedekt waren met oude verf, 4x de blanke stukken, hoeken en oude schroefgaten. Deze laatste 3 drogen nog steeds redelijk vlot in.

Wat hierma te doen, licht schuren, grondverven en aflakken?

Tim
Bijlagen
foto0299kl.JPG

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door deleted » 23 aug 2011, 23:53

Nou Tim,

Ik ben helemaal geen verfspecialist, maar ik zou voor mezelf ervan uitgaan dat er nu enkel met lakverf op lijnoliebasis kan verder gegaan worden.
Maar ik denk dat je ook nog glaslatten en afkittingen (of hoe noemt dat ?) moet zetten vooralleer de laaste laklagen te zetten.

Is dat een cementen voeg tussen klinkers en raamdorpel ? (zie het niet duidelijk)
Hoort die daar wel ?

G

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door tiho » 24 aug 2011, 19:28

ik zou er idd geen grondverf opzettten. Waterbasis of oplosmiddelrijk zullen beiden niet hechten omdat het in de olie is gezet. Een verf op oliebasis zal er dus geen probleem mee hebben.

Als de glaslatten er niet opzitten, dat kan ik eigenlijk niet goed zien, eerst schilderen. Dan voor de laatste laag geschilderde glaslatten erop spijkeren en afkitten. Daarna een laatste aflaklaag.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 24 aug 2011, 21:10

Gandalf schreef:Is dat een cementen voeg tussen klinkers en raamdorpel ?
Dat is de fundering (beton).

@Tiho: De glaslatten zitten er idd nog niet op, ik had dezelfde gedachte. Kan ik de latten ook mooi binnen schilderen.

Tim

Krelis
Berichten: 440
Lid geworden op: 03 jul 2011, 16:11
Locatie: Liemers

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Krelis » 24 aug 2011, 22:10

Tim schreef:
Gandalf schreef:Is dat een cementen voeg tussen klinkers en raamdorpel ?
Dat is de fundering (beton).

@Tiho: De glaslatten zitten er idd nog niet op, ik had dezelfde gedachte. Kan ik de latten ook mooi binnen schilderen.

Tim
Zelf nog nooit problemen gehad met owatrol. Impregneert goed en overschot afvegen. Je kunt ook een licht eiken (alkyd) beits zetten over het kale hout, dat is me ooit aanbevolen door Sigma. Andere reparaties met 2k houtrep. http://www.budgetverf.nl/producten/gere ... x-wr-fast/

Repareren is altijd moeilijk met natuurlijke materialen vind ik. Voor buitenwerk kun je ook nog bij
http://www.eco-logisch.nl/ in Amsterdam informeren naar PU/lijnolie verf van Evert Koning.

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 24 aug 2011, 22:43

tiho schreef:ik zou er idd geen grondverf opzettten.
Een klassieke grondverf zou inderdaad te verstikkend gaan werken.
tiho schreef:Waterbasis of oplosmiddelrijk zullen beiden niet hechten omdat het in de olie is gezet.
Op voorhand, mijn excuus, maar dit is zo’n Albert Verlinde antwoord, als ware het pratend behang.

Er zijn watergedragen verven (die dus ook ‘oplosmiddelrijk’ kunnen zijn) volgens het 1- potsysteem, die een vocht regulerend effect hebben. Maar overwegend niet of moeilijk hechtend op deze verse ondergrond op oliebasis.

Waar je het hebt over ‘oplosmiddelrijk’ bedoel je waarschijnlijk rijk aan oplosmiddelen gebaseerd op koolwaterstoffen. Wel, die hechten daar overwegend uitstekend op.

Essentie is dus hoe of de verf gecomponeerd is.
tiho schreef:Een verf op oliebasis zal er dus geen probleem mee hebben.
Zoals ik net uitleg, kan dus ook een grondverf zijn.

Zaak hier is een EPS verf ala Rubbol te gebruiken, eventueel restvocht heeft nog de tijd om naar buiten te migreren zonder blaasvorming te veroorzaken.

Bij gedegen vochtmetingen, kun je na een jaar of vier besluiten om er dan, mits bij de juiste voorbewerking, voor kiezen om er een sluitende hoogglans lak met een langere standtijd op te zetten.
tiho schreef:Als de glaslatten er niet opzitten, dat kan ik eigenlijk niet goed zien, eerst schilderen. Dan voor de laatste laag geschilderde glaslatten erop spijkeren en afkitten. Daarna een laatste aflaklaag.
Beroerde in deze zaak is dat het al behoorlijk oud dubbel glas is, en niet volgens de huidige regelen der kunst gezet is. Jaarlijkse inspectie en onderhoud van de kitrand op hout en glas is hier van ‘levensbelang’.


Groet, Cp
Verwijderd.

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 25 aug 2011, 00:22

Beste Krelis,
Krelis schreef:Zelf nog nooit problemen gehad met owatrol.
Even goed terug lezen, er is duidelijk geen sprake van problemen met Owatrol, bijzonder ergerlijk als iemand dat dan wel suggereert.
Krelis schreef:Impregneert goed en overschot afvegen.
Zeker, spul is voornamelijk, zoals ik reeds schreef, voor staal ontwikkeld. En gezien de kostprijs daar ook het best voor aan te wenden.

Indien je moet afvegen, raad ik je aan om je applicatietechniek te verbeteren, spul is te kostbaar om zomaar weg te vegen.
Krelis schreef:Je kunt ook een licht eiken (alkyd) beits zetten over het kale hout, dat is me ooit aanbevolen door Sigma.
Helaas, ook hier, net als met financiële producten is het hier net zo. Adviezen uit het verleden geven geen garantie op succes in de toekomst, altijd gedegen onderzoek doen! En in de verftechniek is het sinds de VOS 2010 niet anders!
Krelis schreef:Andere reparaties met 2k houtrep. http://www.budgetverf.nl/producten/gere ... x-wr-fast/
Raar goedje, en 2- componenten, en snel drogend.
Krelis schreef:Repareren is altijd moeilijk met natuurlijke materialen vind ik.
Wat heet repareren? Iets wegmoffelen? Uitzagen en een nieuwe dorpel erin, zeker als het draagtechnisch nodig is. Heb je wel vakmanschap nodig, maar ecologisch zeer verantwoord.

Of zoals Tim het beschouwd, accepteren wat er weg is en het bestaande zo goedmogelijk te conserveren.
Krelis schreef:Voor buitenwerk kun je ook nog bij http://www.eco-logisch.nl/ in Amsterdam informeren naar PU/lijnolie verf van Evert Koning.
Heb de suggestie niet uitgevoerd. Vindt het op voorhand wat vreemd om met verf te repareren, of je moet iets anders bedoelen? Handicap van al dat spul is dat het niet zo reageerd op vocht als echt hout. Het wordt dus uiteindelijk weer afgestoten, en veroorzaakt weer nieuwe ellende.

Groet, Cp
Verwijderd.

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door tiho » 25 aug 2011, 19:54

excuses hoef ik niet hoor.

Watergedragen verf is geen opgeloste verf, alle deeltjes van hetgene wat de opgedroogde verf moet worden zijn al precies hetzelfde in de pot. Er zit alleen water tussen en niet in of andersom. Het is dus de drager zoals het woord al zegt.

Oplosmiddelrijk idd degene die je met terpentine verdunt verkrijgt zijn eigenschappen als het middel waarin ze opgelost zijn verdwijnen.

Het belangrijkste bij verf is dat je goed ontvet en schuurt. Dat strookt niet echt met eerst in de olie zetten en dan verven mi. Als jij er ervaring mee hebt dat het werkt wil ik je echter best geloven.

Watergedragen en oplosmiddelrijk zijn in de verfwereld naar mijn mening en weten de gebruikte juiste termen, waarbij eenieder weet waar het over gaat.

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 25 aug 2011, 21:57

Ha Tiho,
tiho schreef:excuses hoef ik niet hoor.
Dat scheelt alweer een pagina.
tiho schreef:Watergedragen verf is geen opgeloste verf, alle deeltjes van hetgene wat de opgedroogde verf moet worden zijn al precies hetzelfde in de pot.
Niet anders(even simpel gezegd) dan bij de terpentine verven, alleen dan dat waterfilmpje ertussen. Net zoiets als bladerdeeg. In essentie lossen de pigmenten en vulstoffen van een terpentineverf, daar ook niet in op.
tiho schreef:Er zit alleen water tussen en niet in of andersom. Het is dus de drager zoals het woord al zegt.
De wereld van emulsies, gel’s en solen is een wonderlijke, het kan beide. Bolletje olie omgeven door een skelet van water, of bolletje water omgeven door een skelet van olie. Tot emulsies van asfalt aan toe. Al naar gelang gewenste eigenschappen zoals bijvoorbeeld een tixotroop karakter.
tiho schreef:Oplosmiddelrijk idd degene die je met terpentine verdunt verkrijgt zijn eigenschappen als het middel waarin ze opgelost zijn verdwijnen.
Ook aan een watergedragen verf kun je water toevoegen, en het zal erin ‘verdwijnen’. Grote grap bij beide is dat de verf pas een film wordt, als het oplosmiddel verdampt. Of dat nu water of terpentine is.
tiho schreef:Het belangrijkste bij verf is dat je goed ontvet en schuurt. Dat strookt niet echt met eerst in de olie zetten en dan verven mi. Als jij er ervaring mee hebt dat het werkt wil ik je echter best geloven.
Daar heb je gelijk in, maar waar het daarbij om gaat, zijn de olien of vetten die niet aan de lucht drogen. Om het simpel te zeggen, oppervlak moet wel ontdaan worden van smeerolie en zo.

De luchtdrogende oliën zijn geen probleem, immers, die zijn bestanddeel van diverse verven.
tiho schreef:Watergedragen en oplosmiddelrijk zijn in de verfwereld naar mijn mening en weten de gebruikte juiste termen, waarbij eenieder weet waar het over gaat.
Helaas, was dat maar zo. Sedert VOS 2010 legio problemen bij de applicatie of daarna. Alleen omdat men de technologische achtergrond niet kent (en er zich onvoldoende in verdiept), en dus ook de voorwaarden voor een goede verwerking niet kan respecteren.

Meeste wat ik hoor is bakerpraat, om dat men zich er niet echt in verdiept.


Groet, Cp
Verwijderd.

wiha
Berichten: 179
Lid geworden op: 06 jul 2011, 18:24
Locatie: noord oost limburg B

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door wiha » 26 aug 2011, 02:49

Ik zou er een mooi geborsteld rvs hoekje om zetten.
Eerst ff behandelen.

Daaronder met opspattend gedruppel is er geen houden aan.

grtz, Willy

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door tiho » 26 aug 2011, 13:49

de oplosmiddelen die ze gebruiken in de emulsies en dispersies zijn dan wel meer de drogingsvertragers in dit geval. Maar je hebt idd gelijk er zit wat in.

En de verwerking kan zeker vies tegen vallen. Even een telefoon aannemen onder het verven is niet aan te raden evenals een druiperrtje weer glad trekken, lukt je vaak ook niet. Hierin zit in de bouwmarkt en proffesionele verven wel een groot verschil is mijn ervaring.

En dan de laagdikte nog, die is veel minder daar er minder bindmiddel inzit.

Maar goed, ik acht de kans vrij klein dat dit de keuze van Tim wordt :wink:

EllenV
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 sep 2011, 22:42

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door EllenV » 07 sep 2011, 22:50

Tim schreef:G,

Nee, wel goed geschuurd. Ik wacht even op een paar dagen zon, zodat het goed droog is. Om het te drogen kan de zonwering niet uit, dus dan wordt het ook direct om te stomen in huis.

Maar ge moet wat.

Tim
En was het gelukt??? want ik zit namelijk met hetzelfde probleem?

Gr,
Ellen

http://www.sesamstraat.nl
Laatst gewijzigd door kockie op 07 sep 2011, 22:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Reclamelinks zijn hier niet toegelaten; zie forumregels.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 08 sep 2011, 07:24

Hey Ellen,

Ja, het is gelukt. Alleen wou pino de kwast niet schoonmaken en ini mini paste niet onder de plint. Ik zal dus zaterdag toch weer zelf moeten.

Groetjes,
Aard

Plaats reactie