Vuren kozijn conserveren

Hier kan worden gediscussieerd over duurzaam bouwen van woningen en andere panden

Moderator: Moderators

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 16 jul 2011, 18:03

Bouwers,

Ik heb een groot kozijn, 8x2 mtr met 12 ramen erin, tot aan de grond. Mooi op het zuidoosten.

Dit is van '75 en met dank aan de vorige eigenaar is het dringend aan onderhoud toe. Sommige stukjes zijn zacht, maar niet verrot. Het is vuren. Ik heb alle onderste glaslatten (aluprofiel) eraf gehaald, het kozijn afgekrabt en nu kan het goed drogen. De meeste stukken zijn helemaal kaal. De aluprofiel glaslatten wil ik niet weer gebruiken.

Zodra het goed droog is wil ik de zachte stukken goed conserveren, eigenlijk de hele onderkant omdat ie toch helemaal kaal is. Daarna grondverven, glaslatten terug erop en kitten/verven.

Ik heb nog Owatrol Olie staan. Verder niets.

Aan jullie de vraag:
1) Hoe zou je het kunnen conserveren?
2) Wat voor glaslatten zouden jullie terugplaatsen?

Bvd,
Tim

Gebruikersavatar
bass1983
Berichten: 6
Lid geworden op: 18 jul 2011, 13:25
Locatie: Hoofddorp

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door bass1983 » 18 jul 2011, 15:42

Tim,

ik wil het je toch afraden, om met wat voor een olie dan ook bezig te gaan. Vuren zuigt als een gek als het echt droog is. Met als gevolg dat delen van je kozijn vergeven zijn van de olie en delen niet. Het enige wat je zou kunnen doen is goed drogen en dan en dan goed in de grond zetten. Vurenhout is van zichzelf een vrij zacht hout. Daarom bevreemd mij het ook een beetje dat dit hout gebruikt is voor een kozijn, persoonlijk zou ik zeggen kijk of je ergens een partij tweedehands hardhouten kozijnen kan vinden. Dit riekt naar een goedkope oplossing, iets wat het een bizar lange tijd heeft volgehouden in mijn ogen. Hulde aan de maker van dit kozijn.

Dus of echt zeker zijn dat je hout droog is en er een goede grond verf en aflak voor zoeken (ga naar je verfspecialist) of vervangen. Ik zou niet gaan lopen rommelen met olie en andere vettige ellende. Dan blijft er nooit meer verf op zitten. Kijk ook uit dat je geen verf gebruikt waardoor je het eventueel nog resterende vocht in het hout insluit. dan rot je kozijntje van binnen uit weg.

Succes
Had graag gezien dat de brouwerij ook ecologisch verantwoord zou zijn.

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door deleted » 18 jul 2011, 16:22

Ik had tot voor enkele jaren dennen ramen. Soort lokale 'rode den'.
Ze staken er 90 jaar in en laatste 20 jaar hadden ze geen onderhoud meer gehad. Nochtans niet zo rot als je zou verwachten ... (enkel aan de glaslatten binnenkant door condens)

Heb ze weggedaan owv het enkelglas en het immense werk om het verfsysteem te vervangen...
Ook waren oude verflagen zeer waarschijnlijk loodhoudend ....


In Duitsland gebruikt men ook terug meer den voor ramen en deuren.

Heb mijn nieuwe hardhouten ramen en deuren trouwens wit geverfd met een lijnolieverf(drogende lakverf). Naar algehele tevredenheid. Vind alleen het merk niet terug op het moment. Pot komt wel weer boven water.

G

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 18 jul 2011, 17:32

Inderdaad mijn waarde, lijnolie!

Er is helemaal niets tegen het gebruik van een gepaste olie, alhoewel ik die Owatrol lekker voor staal zou gebruiken, echt goedkoop is het niet. Wel goed, ook als bijmenging in een lakverf. Er treed bij staal een soort koud- fosfateren op.

Heb zelf voor een aantal garagedeuren die richting 'dood' gingen een mengsel gemaakt van gekookte lijnolie, terpentijn (geen terpentine) en aceton.

Die laatste doet het mengsel perfect in het hout trekken, zichtbaar aan de andere zijde op de verbindingen. De schimmels houden niet van terpentijn. En het hout wordt verzadigt met de lijnolie.

Dit in een tweetal weken gedaan tot er verzadiging optreed. Vervolgens wachten tot de aceton en terpentijn uitgedampt zijn lijnolie de lijnolie op het oppervlak tot een hard vlies polymeriseert. Daarna aflakken.

Zit inmiddels twee jaar, beschadigingen helen min of meer zich zelf door de opgesloten niet- gepolymeriseerde lijnolie.

Groet, Cp
Verwijderd.

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Dutch John » 18 jul 2011, 19:22

Ik had dik twintig jaar geleden de gaten in de eiken kozijndorpels. Rest was prima. Heb strookjes laten zagen uit Trespa en die er tegen en op gelijmd. Zit nog steeds. Trespa niet ecologisch? Misschien niet, maar kozijnen vervangen die verder prima zijn lijkt me een grotere ecologische misdaad.

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door deleted » 18 jul 2011, 19:31

En waarom geen stukjes nieuwe eik ? Heeft Trespa andere voordelen?

Bij monumenten worden de ramen er wel eens uitgehaald. Uit elkaar genomen, slechte stukken (volledig) vervangen en teruggeplaatst.
Als je eens echt niet weet wat te doen tijdens een vakantie ...


G

Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Dutch John » 18 jul 2011, 19:42

Nu zou ik waarschijnlijk voor eiken stroken gekozen hebben. Destijds leefde dat nog niet zo.... Trespa is wel duurzaam in termen van lange levensduur.

Als ik het budget van Monumentenzorg zou hebben, was alles zoveel makkelijker.....

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 18 jul 2011, 22:24

Met trespa is m.i. in ecologische zin ook niks mis, het is een vol- kern materiaal uit hout, met een kunsthars als bindmiddel. En al mag dat een fenolhars zijn, daar blijft na het produktie proces hoegenaamd niets van over.

Zat echte gelijmde houtstructuren die dat niet halen qua uitstoot en vooral afgifte op termijn.

Het verschil waarom John het goed toe kon passen is denk gelegen in het feit dat ie de hele onderdorpel met trespa af kon dekken. Als reparatie in een hoek gaat dat natuurlijk niet werken, letterlijk. Het bestaande hout doet dat uiteraard wel. En dan gaat het weer fout…

Dan is een netjes ingezaagd blokje hout met PU- schuimlijm naar mijn ervaring de duurzaamste weg.

Nog even naar de initiële vraag van Tim; die had ik natuurlijk wel gelezen, maar niet volledig beantwoord. Ik was vergeten te vermelden, dat waar glaslatten niet meer op te knappen waren ik meranti latten terug geplaatst heb. Ben om of andere reden niet blij met van dat waaibomen aluprofiel.

Hier nog leuke link glas plaatsen:

http://desnor.home.xs4all.nl/glas/homepage.htm


Groet, Cp
Verwijderd.

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door tiho » 19 jul 2011, 21:44

als het al zacht is, kan het best zijn dat het al bijna ging rotten, zit er ook kleurverschil in? Kun je het echt indrukken ook?

Met naaldboomhout kun je ook een EPS systeem gebruiken. Als er dan ergens vocht in zou kunnen komen onverhoopt, kan het er ook weer makkelijker uit.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 19 jul 2011, 23:12

Hey,
bass1983 schreef:Dit riekt naar een goedkope oplossing, iets wat het een bizar lange tijd heeft volgehouden in mijn ogen. Hulde aan de maker van dit kozijn.
Vroeger droogde men hout goed, dat maakt ook een wereld verschil. Hoe het hout zit en onderhouden wordt zegt meer over de levensduur ervan. Zweedse vuren huizen staan jaaaaren. Die apenbomen worden gebruikt omdat wij domme bouwers en lui zijn.

Ik heb een goeie verfspecialist. Die zal ik van't weekeinde vragen. Ook ik heb het budget van monumentenzorg niet en is het mijn inziens beslist nog niet nodig. Dan nog zou ik de slechte stukken kunnen vervangen zonder het hele kozijn weg te gooien. De onderkant van het kozijn heeft nooit mee dan grondverf gehad. Ademen heeft het altijd gedaan. 10cm boven de onderste glaslat zou je denken dat het kozijn nieuw is. Ik zal eens een foto posten, als ik die bt-stick weer eens zou vinden.

@Cp: De oude alu glaslatten zijn hol van binnen, onderkant open. De mieren en pisbeesten slepen daar allemaal vochtige troep in, dat wil ik niet weer. Het dubbel glas zit er trouwens met stopverf in, dus geen beluchting rondom.

@tiho: idd, iets donkerder en indrukbaar zacht. Ik denk ook dat op die plekken aan het rotten is. Ik kan het goed wegschuren, allen houd ik dan geen perfect hoekig kozijn over. Wat is EPS systeem?

Tim

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door deleted » 20 jul 2011, 00:04

Met de werkwijze van monumentenzorg wilde ik niets zeggen over de kostprijs.

De ramen uit nemen, uit elkaar nemen. Goed repareren, desnoods met nieuwe stukken en terugplaatsen kost alleen maar veel geld als je het een vakman laat uitvoeren. Als je er zelf de tijd voor neemt hoeft dat niet duur te zijn.
Het kan ook een drastische oplossing zijn om het houtwerk goed te laten drogen alvoren te schilderen.(inderdaad gevaar op vocht insluiten)
Dan moet er desnoods een tijdje een houten plaat in de muur ...

Wat ik maar wilde zeggen is dat als je wil, de ramen altijd wel te redden vallen...(niet dat het nodig zal zijn bij ramen van 40 jaar oud, maar achter nog eens 40 jaar kan je ze misschien beter er uitnemen als je ze nog eens wil restaureren :fff )
De lijnolieverf die ik gebruikte was al vrij snel hard na een normale droogtijd. Dit heeft niks te zien met olien van hout. Je ziet geen verschil met andere harde (chemische) lakken.

G

Gebruikersavatar
Chicken Power
Berichten: 2410
Lid geworden op: 19 feb 2006, 12:17
Locatie: Groot Rijnmond

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Chicken Power » 20 jul 2011, 15:20

Zoals ik al schreef, in mijn geval ging het hout richting ‘dood’, was het met de vingertop niet in te drukken, maar met de nagel wel.

Onder een EPS verf verstaat men het Een Pot Systeem. Dus grondverf en aflak in een produkt. Wordt dan ook wel 1K genoemt, 1 component.

Maar alle 1 K verven zijn weer geen EPS...

Ik heb in mijn geval de Rubbol van Sikkens gebruikt. Die heeft ook nog een dampopen structuur. Zo kan het laatste vocht er ook uit. Nadeel is dat dit nooit hoogglans kan zijn. Maar die gaat er over een jaar of 4 over.

Groet, Cp
Verwijderd.

tiho
Berichten: 297
Lid geworden op: 07 mei 2011, 15:15

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door tiho » 20 jul 2011, 19:52

nadeel van dit een pot systeem is ook dat het iets korter meegaat. Echter is het wel prettig als het vocht uit kan dampen naar mijn idee. Andere verven die icm grondverf aangebracht worden sluiten veel meer af.

Wellicht verstandig om een schilder er naar te laten kijken voor goed advies. Zonde van je werk als het niet goed gaat.

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door deleted » 02 aug 2011, 17:32

Tim,

Zijn die kozijnen intussen geconserveerd ?

G

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 2914
Lid geworden op: 25 feb 2010, 15:11
Locatie: Uruguay

Re: Vuren kozijn conserveren

Bericht door Tim » 03 aug 2011, 12:25

G,

Nee, wel goed geschuurd. Ik wacht even op een paar dagen zon, zodat het goed droog is. Om het te drogen kan de zonwering niet uit, dus dan wordt het ook direct om te stomen in huis.

Maar ge moet wat.

Tim

Plaats reactie