Pagina 1 van 1

Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 11 mei 2017, 20:22
door Adriaan Kragten
Rapport KD 632 beschrijf een 26-polige PM-generator waarbij gebruik gemaakt wordt van de behuizing van een 4-polige, 3-phase, 0,75 kW asynchrone motor bouwgrootte 80 en 26 neodymium magneten met afmetingen 40 * 7 * 3 mm.

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 14 mei 2017, 22:50
door Adriaan Kragten
Een nieuw hoofdstuk 7 werd toegevoegd aan rapport KD 341 waarin de ontwikkeling van de PM-generatoren van de VIRYA-windmolens wordt beschreven. In dit hoofdstuk 7 wordt de 26-polige radial flux generator uit rapport KD 632 vergeleken met de 8-polige axial flux generator uit rapport KD 631. De magneetkosten van de 8-polige generator zijn meer dan vier keer zo hoog als die van de 26-polige generator maar de maximum koppelniveaus lijken van dezelfde ordegrootte te zijn.

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 06 okt 2017, 19:11
door Adriaan Kragten
Aan rapport KD 632 werden enkele nieuwe hoofdstukken toegevoegd waarin de ontwerpberekeningen gegeven worden voor een eenvoudige 2-bladige rotor met gewelfde stalen bladen en een diameter van 2.1 m. Deze VIRYA-2.1 rotor past op de 26-polige generator die in de eerste hoofdstukken van KD 632 beschreven wordt. Er werd ook een hoofdstuk toegevoegd waarin aangegeven wordt hoe bepaald kan worden hoeveel windingen per spoel de generator moet hebben zodat rotor en generator goed met elkaar matchen. KD 632 is gratis te kopiëren van mijn website: www.kdwindturbines.nl onder het menu KD-reports.

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 07 okt 2017, 11:25
door pelletpower
Adriaan bedankt. Rapport even snel doorgelezen, formules gelaten voor wat t is. Hoe wordt nu de rotor gemaakt? Blikpakket wordt van de as af geperst en een nieuwe bus met magneten wordt erop geperst?

Het gebruik van een standaard motor spreekt me wel aan. Evenals de bladen. Deze zouden in een later stadium eventueel vervangen kunnen worden door active pitch. In ieder geval een ontwerp wat in een beperkt tijdsbestek uitgevoerd zou kunnen worden.

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 10 okt 2017, 09:02
door Adriaan Kragten
KD 632 is nogmaals aangepast. De rotordiameter werd inmiddels vergroot van 2,1 m naar 2,2 m en de verbindingsstrip die de twee bladen met elkaar verbindt, werd verbreed. De bladen worden nu met drie in plaats van vier bouten aan de verbindingsstrip verbonden.

Voor de fabricage van het generatoranker moet je het originele kortsluitanker verwijderen en vervangen door een massief ijzeren anker dat op de as geperst wordt. Van dit anker wordt eerst de buitendiameter afgedraaid, slingervrij t. o. v. de lagerzittingen. Daarna wordt het anker voorzien van dertien groeven waar de magneten in gelijmd worden. Bij grote aantallen is het mogelijk om voor het anker ook gelamineerde plaat te gebruiken waar het patroon van de groeven al in zit maar het bedrijf waar de generatorhuizen vandaan komen moet dan wel bereid zijn om speciale ankerplaten te stansen.

Het ontwerpen en bouwen van een bladverstelmechanisme is veel meer werk dan de scharnierende zijvaanbeveiliging waar de VIRYA-2.2S mee uitgevoerd is.

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 10 okt 2017, 20:19
door SanderL
super leuk om op de website te kijken. Goed uitgelegd de interview vragen ook vind ik, fantastisch!

Is een blikpakket met geïsoleerde platen niet (veel) efficiënter dan een massief stalen anker?

Re: Gratis openbaar rapport KD 632 beschikbaar

Geplaatst: 03 dec 2017, 13:17
door Adriaan Kragten
Als het anker draait in de stator krijg je in het statorblik een wisselend magneetveld maar het magneetveld in het ankert wisselt niet. Dit wisselend magneetveld in de stator geeft wervelstromen in het ijzer die verminderd worden door gelamineerd blik te gebruiken waarvan de platen elektrisch van elkaar geïsoleerd zijn. Omdat uitgegaan wordt van de behuizing van een asynchrone motor is het statorblik gelamineerd. Omdat het magneetveld in het anker niet wisselt, treden daar geen wervelstromen op en kun je dus gewoon massief ijzer gebruiken. Er moet wel zoveel ijzer in het anker zitten dat het anker niet in verzadiging gaat. De spaken van het statorblik zijn het meest kritisch voor verzadiging voor een 26-polige generator.