Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 24 Okt 2017, 05:00

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Titel: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 17 Okt 2017, 19:36 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Een tijdje terug een tweedehands regenwaterpomp-unit gekocht met leidingwater aansluiting (bij een tekort aan regenwater)
Het is een iets oudere unit (want de nieuwe werkt iets anders) https://www.motralec.com/telecharger/Wilo_rainsystem_af22.pdf (dit is em dus)
Nu de problemen waar ik een oplossing voor zoek;
De "computer" die de pomp laat op- en afslaan doet niet wat er van verwacht wordt. Bij opstarten gaat de pomp draaien, maar bij de opgegeven druk om af te slaan gaat de pomp vrolijk door.
Ik haal de stroom er af bij 4 bar (zowat het max. dat deze pomp geeft) Als ik dan ergens water aftap start de pomp op bij de ingevoerde min. druk (tot hier gaat het goed) maar ze blijft dus doordraaien tot ik zelf de stroom onderbreek. De gehele unit is reeds uit mekaar geweest om te reinigen, ook de twee voelers die op de persleiding zitten.
Naar Wilo gebeld met het euvel en gevraagd achter een eventuele oplossing...maar daar zijn ze blijkbaar niet echt behulpzaam. Er moest volgens hun eerst een evaluatie door hun gebeuren eer zij ook maar iets van oplossing wilden aandragen.
Is er iemand op dit forum die een beetje thuis is in die materie?
De onderdelen van een Wilo pomp zijn aardig aan de prijs! Zo heb ik een sealset voor de pomp nodig die rond de 100 euro kost. Voorlopig een nieuwe pomp gekocht die 72,50 euro heeft gekost.
Heb nu als drukcontroller (om de pomp te bedienen) een exemplaar in China besteld (27,20 euro) om het boeltje draaiende te houden.
Graag dus iemand die een beetje thuis is in dit soort sturingen (elektronisch) :wink:


Laatst gewijzigd door Johndc op 17 Okt 2017, 20:04, in totaal 1 keer gewijzigd.

Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 17 Okt 2017, 19:56 
Offline
Wiki Koning
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 19 Apr 2008, 18:11
Berichten: 1697
Woonplaats: venebrugge
Ik zie maar 1 druksensor zitten.
Werkt die sensor naar behoren?
Ik zou eens beginnen om te controleren of de sensor rond de 4 bar ook afvalt. (of opkomt)
invallen doet hij wel zeg je.

bij twijfel of dit de oorzaak is nagaan of de sensor bij max druk open of gesloten hoort te zijn en dan eens simuleren met een brug over ingang drie.
(voor op gesteld dat het een maak/breek contact is.)

Jan

_________________
Vinden wanneer je stopt met zoeken


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 17 Okt 2017, 20:03 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Ik zal morgen eens proberen van de waardes te meten aan de print. Ook zal ik eens wat rommelen met de druk-instellingen.
Hopelijk kan ik morgen iets meer vertellen.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 18 Okt 2017, 11:54 
Offline

Geregistreerd: 18 Apr 2014, 16:53
Berichten: 245
De drukopnemer is een analoge opnemer welke een signaal afgeeft tussen 4 en 20 mA.
Dit kun je nameten met een universeelmeter. De 20 mA zal worden afgegeven mij maximaal drukbereik van de opnemer en vise versa.
Meet dit na zoals je stroom meet, niet zoals je spanning meet. dus een draad losnemen en de meter er tussen.
Waarschijnlijk is er een afwijking, of de programmering is niet geheel juist.
Meerdere oorzaken mogelijk. Als het probleem in de opnemer zit kun je een universele opnemer kopen, je hoeft niet bij wilo te kopen.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 18 Okt 2017, 14:48 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
GTV6 schreef:
De drukopnemer is een analoge opnemer welke een signaal afgeeft tussen 4 en 20 mA.
Dit kun je nameten met een universeelmeter. De 20 mA zal worden afgegeven mij maximaal drukbereik van de opnemer en vise versa.
Meet dit na zoals je stroom meet, niet zoals je spanning meet. dus een draad losnemen en de meter er tussen.
Waarschijnlijk is er een afwijking, of de programmering is niet geheel juist.
Meerdere oorzaken mogelijk. Als het probleem in de opnemer zit kun je een universele opnemer kopen, je hoeft niet bij wilo te kopen.

Dat gaan we straks eens proberen! :wink:


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 18 Okt 2017, 20:26 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Ik ben even gaan meten. Resultaten... 5,5mAmp, pomp start op. Meterpen los van de contacten, 0,0mAmp, pomp gaat direct in alarm (display zegt geen water)
De max. waarde die ik kon meten bij 4 bar druk was 10,2 mAmp.

Ik heb zo'n flauw vermoeden dat de schakelrelais de boosdoener is. Ben echter vergeten van er een fotoke van te nemen. Er zitten er twee dezelfde in, eentje voor de pomp en eentje voor de solenoidklep die het leidingwater bediend. Denk ik.
Raar blijft het wel dat wanneer ik de stroom er even afhaal bij 4 bar druk in het systeem de pomp niet blijft draaien maar niks doet zolang er druk in het systeem blijft. Zodra ik een verbruiker inschakel gaat de pomp weer draaien.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 19 Okt 2017, 09:27 
Offline

Geregistreerd: 18 Apr 2014, 16:53
Berichten: 245
Ik lees het nog eens en nu lees ik dat er twee opnemers in de perszijde zijn aangesloten.
Dit kan niet goed zijn, er hoort maar 1 opnemer in de perszijde.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 19 Okt 2017, 11:38 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Het is van fabriek zo gemaakt hoor! Ik heb er een fotoke van getrokken en de twee relais zijn van het type "TAKAMISAWA (FUJITSU) JS24-K"
Ik snap enkel niet dat wanneer ik de spanning er even afhaal en bij genoeg druk (meer dan dat ik heb ingesteld) de pomp niet op slaat.
Enkel als de druk onder die ingestelde waarde van 1,5 bar slaat de pomp terug op.

Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 19 Okt 2017, 17:34 
Offline

Geregistreerd: 18 Apr 2014, 16:53
Berichten: 245
Je hebt hem denk niet nieuw gekocht dus geen sprake van fabrieks aansluitingen. in elk geval heb je drie opnemers aangesloten zie ik.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 19 Okt 2017, 19:51 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Ja (maar nog steeds fabrieksaansluitingen) terug te vinden in de manual(voor link zie hierboven).
1; sensor voor omschakeling naar leidingwater.
2; sensor om de hoeveelheid regenwater in de tank af te lezen (instelbaar)
3; sensor voor de werkdruk af te lezen en (denkelijk ook) om de pomp op te starten en te laten stoppen.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 20 Okt 2017, 10:43 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Met er nog eens over na te denken vind ik het nog steeds raar dat wanneer ik de stroom er even af haal die pomp niet opstart bij 3,9 a 4 bar. Er zal dan waarschijnlijk nog iets anders meespelen.
Een relais doet normaal niet meer dan op of af schakelen, er moet iets aan vooraf gaan. Waarschijnlijk is het dat onderdeeltje dat de boosdoener is. Maar wat? Het moet iets zijn dat je kan instellen via elektronische weg. Dat is me duidelijk. Ik ken hier te weinig van om te weten wat dat is. Iemand?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 21 Okt 2017, 15:56 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Alléz mannekes! Waar zitten die elektronica knobbels? :wink:


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 22 Okt 2017, 07:36 
Offline

Geregistreerd: 03 Feb 2009, 12:50
Berichten: 2385
Blijft zo'n relais niet plakken, ingebrand zal ik maar zeggen.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 22 Okt 2017, 21:26 
Offline

Geregistreerd: 24 Okt 2011, 21:17
Berichten: 714
Woonplaats: Essen (BE)
Ik dacht (maar kan mis zijn) dat een plakkende relais blijft "plakken". Ook als je de stroom/spanning er af haalt.
Hier doet het relais normaal zijn werk als ik even de stroom onderbreek. Dus zit ik in een andere richting (boosdoener) te denken.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: Wilo AF22 unit met kuren
BerichtGeplaatst: 23 Okt 2017, 23:02 
Offline
Moderator
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 04 Jun 2012, 21:39
Berichten: 2926
Woonplaats: Wijbosch
Johndc schreef:
Alléz mannekes! Waar zitten die elektronica knobbels? :wink:

Eh, op een electronica-forum...? 8)

_________________
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.