de rol van het recht (lees: de overheid)

waterzuivering en waterbesparing, afvalverwerking en dergelijke.

Moderator: Moderators

Moet de overheid zich bemoeien met zelfvoorzienendheid?

A de overheid moet niets doen
0
Geen stemmen
B de overheid moet obstakels uit de weg ruimen
1
100%
C de overheid moet regels ontwerpen om zelfvoorzienendheid te bevorderen.
0
Geen stemmen
 
Totaal aantal stemmen: 1

Andrea
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 dec 2016, 12:35

de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door Andrea » 12 dec 2016, 13:02

Ik ben nieuwsgierig naar antwoord op de vraag wat de rol van het recht (lees: de overheid) is bij het verwezenlijken van zelfvoorzienendheid. En dan in het bijzonder ten aanzien van drinkwater en grijs water. Is iemand juridische obstakels tegengekomen bij het streven naar zelfvoorzienendheid op het gebied van water?
En natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig naar wat de rol van de overheid zou moeten zijn.
Gr.
Andrea
"It is not the things you have that make you happy. It is love and kindness and helping each other and just plain being good. ” Laura Ingalls Wilder

jwardenier
Berichten: 1409
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door jwardenier » 12 dec 2016, 18:29

misschien zou ik u wat kunnen vertellen over het onderwerp , wat ga je er mee doen ,een politieke partij beginnen ?
Wie ben je, wat doe je en waarom stel je de vragen .

swake
Berichten: 570
Lid geworden op: 17 dec 2014, 18:44

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door swake » 12 dec 2016, 20:32

Andrea, jouw taalgebruik komt over als dat van een goed gecultiveerd persoon (maar ik kan compleet fout zijn natuurlijk :mrgreen:). Me dunkt dat je aldus reeds hebt kunnen uitmaken dat indien je naar het woord 'zelfvoorzienendheid' kijkt als zijnde 'vrijheid' en 'niet-afhankelijkheid', en dus zoals het hier op dit forum het meest gebruikt wordt, natuurlijk telkens met respect voor het ecologische, dat dan 'regels' hier een antoniem van is. Bijgevolg heb je wellicht een groot deel van uw vraag al zelf beantwoord.

Verder aangezien je gesloten vragen stelt doch tussen de lijnen te lezen walt dat je een open antwoord verwacht, treed ik JW in zijn vraag bij: wie/wat ben je en wat moet je er mee?
Graag wil ik ook begrijpen waarom het debat verkleinen naar amper 2 van de vele soorten 'water'?

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8037
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door kockie » 12 dec 2016, 23:16

Volgens mij is de interesse van Andrea voornamelijk professioneel....
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Ruuben
Berichten: 1671
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door Ruuben » 12 dec 2016, 23:40

Ik moet aan regenwater denken als overschot probleem in Uithoorn in 2001. Daar kon je tegen spotprijs regentonnen en vulautomaat bij gemeentewerf kopen. Dat liep als een trein. En ik zie ze nu nog overal staan.

Ik had destijds ook daarom een automatische wc spoelbak vulling gemaakt.

Als je een beetje logistiek helpt met kosteloos 1000 liter ibc vaten af te leveren bij burgers en aanbied een eenvoudig gat te graven met vrachtwagen met grijper of gratis grond afhalen er een enorm obstakel weg is om doe het zelvers zelf met regenwater aan de gang te laten gaan.

Beetje technische website met goeie ideeën, besturingstechniek en ervaringen. En je hebt de motor aan gezet.

Gebruikersavatar
Pietje
Moderator
Berichten: 3226
Lid geworden op: 04 jun 2012, 22:39
Locatie: Wijbosch
Contacteer:

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door Pietje » 13 dec 2016, 13:05

Andrea schreef:En natuurlijk ben ik ook nieuwsgierig naar wat de rol van de overheid zou moeten zijn.
De overheid, dat zijn wij toch zelf?

Goede vraag, wat zou de rol van de overheid moeten zijn. Want de vraagsteller suggereert al dat die niet goed is...

In mijn ogen is de overheid niet een aparte groep mensen. De overheid is een groep gewone burgers die taken uitvoeren ten dienste van burgers. En 1 van die taken is het faciliteren van het nemen van beslissingen. En daar gaat het al fout, want dat proces wordt niet meer gefaciliteerd. Als je uitgaat van ons "democratische" (dat het duidelijk niet is) systeem, dan zou je denken dat het nemen van beslissingen gefaciliteerd wordt, maar helaas. Maar zeker de belangrijke beslissingen worden niet genomen door de volksvertegenwoordiging, maar door de lobby, ons kent ons, voort wat hoort wat. En vervolgens wordt zo'n beslissing voorbereid om "er door te halen". Dat zie ik op gemeentelijk niveau, landelijk en europees. Tijd voor wat anders zou ik zeggen...

Een zelfvoorziener gaat niet vechten tegen dit monster, maar gaat gewoon zijn/haar eigen weg.

Dus wat kan een overheid doen? Het faciliteren van een proces dat elke regel die er is, en elke te maken regel waar behoefte aan is, ter discussie laten stellen, door alle belanghebbenden.

(bijvoorbeeld zoals DOE040, of De Ruimte (Soest) hun school organiseren)
-- We hebben de aarde niet geërfd van onze voorgangers, maar te leen van onze nakomelingen --

JantjeV8
Berichten: 3336
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door JantjeV8 » 13 dec 2016, 15:27

Al wat hier op geantwoord wordt, leidt tot meer regels.

Andrea
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 dec 2016, 12:35

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door Andrea » 13 dec 2016, 17:15

Beste leden van het forum,

Wat leuk om meteen al zoveel reacties te zien op mijn vraag.

Mijn interesse is inderdaad professioneel. Ik ben jurist en ik houd me bezig met onderzoek naar milieurecht en waterrecht, waarbij de juridische dimensies van aanpassing aan klimaatverandering een van mijn favoriete thema's is. Zelfvoorzienendheid past ook in dat plaatje. Voor mijn juridische analyse van dit fenomeen heb ik behoefte aan de ervaringen en wensen van mensen die experimenteren met/streven naar zelfvoorzienendheid op het gebied van water en dus minder of geen drinkwater afnemen van het drinkwaterbedrijf dankzij hun eigen/gedeelde voorziening. Via via werd ik op dit forum van doeners geattendeerd.

En hoe ik er zelf in sta? Ik doe mijn best om met kleine stapjes (zoals zonnepanelen, biologisch eten en consuminderen en volgend jaar een warmtepomp en een regenton) steeds verder te verduurzamen. Tegelijkertijd ben ik best tevreden over collectieve voorzieningen, mits onder goed bestuur.

Gr.
Andrea
"It is not the things you have that make you happy. It is love and kindness and helping each other and just plain being good. ” Laura Ingalls Wilder

mro
Berichten: 611
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door mro » 13 dec 2016, 18:28

Uw laatste zin vind ik wel belangrijk: 'Tegelijkertijd ben ik best tevreden over collectieve voorzieningen, mits onder goed bestuur. '

Voor mensen die op het platteland wonen lijkt mij streven naar zelfvoorzienendheid een goede zaak, ook doenbaar omdat je er wel wat ruimte voor nodig hebt.

In stedelijk gebied is dit minder evident en lijkt het mij interessanter om te gaan voor collectieve voorzieningen MAAR niet zoals ik de zaken nu zie evolueren: kapitalistisch en neoliberaal maar wel via burgercoöperaties zodat we de zaak in eigen handen kunnen houden.

Als u daar uw juridische expertise kan op richten dan zou dit volgens mij een grote meerwaarde hebben.

jwardenier
Berichten: 1409
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door jwardenier » 13 dec 2016, 21:32

Andrea , ik ben een zelfvoorziener zoals Pietje omschreef , ga vooral mijn eigen gang .
En daarbij stuit ik op regeltjes , bij de eigen waterzuivering, een plaatselijke gemeente die graag de riool belasting int .
Het water win bedrijf wil graag water verkopen en heeft eigen regeltjes waaronder het zeggen dat we verplicht moeten bemonsteren als we geen drink water meer af zouden nemen , het begrip drink water nemen we dus maar zo als het er staat ,spoel ,was ,giet en water voor het vee zou daar ons ziens niet onder vallen , het streven is dus naar een paar m3 water uit leidingwater en de rest uit eigen water .
,even in eigen bewoording; Een wetsartikel stelt dat wanneer een bedrijf goedkoper eigen water kan zuiveren dit dan ook mag doen , in mijn geval omzeilt de pl gem dit door hemelwater er bij te halen als zijnde afvalwater wat dan via via eens op het riool zou komen een vorm van baat belasting .Het riool ligt er, wij willen er geen gebruik van maken
Het zuivering schap heeft als regel dat wanneer je niet loost op riool of oppervlakte water je geen zuiveringslasten betaalt.
Zoals aangegeven we zijn water nodig, gebruiken het en zuiveren het hierna weer , gesloten systeem ,hergebruik aangevuld met regen water ,eigen water , niet om geldelijk gewin puur uit idealisme .
Of de huidige regelgeving aangepast moet worden , men zou wel meer naar de uitzonderingen mogen kijken .Rechts of Links , of je door een koets of een strontkar overreden wordt ,ik zie geen verschil .

jwardenier
Berichten: 1409
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door jwardenier » 16 dec 2016, 08:25

Om misverstanden te voorkomen , een forum lid wees me er per p b op .zal ik mijn laatste zin wat verduidelijken . Ik wil niemand kwetsen .[ mits onder goed bestuur]dit was mijn ingangspunt .
Ong. 20 jaar terug kregen we bij ons huisje op de heide de aanbieding van de pl gem, als we zelf mee hielpen kregen we riool .
Brief er bij waarin de zorgplicht van de gem omschreven staat en ook de doelmatigheid van de provincie .Aansluitplicht !
Nu kan ik niet al te best lezen dus las ik de doelmatigheid als een doel om afvalwater in te zamelen en de zorgplicht als geen zorg geen plicht , en dus doelloos .Omdat we al een grote vijver hadden heb ik de schep gepakt en een helofijten filter gemaakt ,hierop ons afvalwater gezet en dacht, zo is het klaar .Dit dus bij de gem gemeld en toen gingen de alarmbellen af .
Ik moest op de buurtvergadering uitleggen wat ik gedaan had , nou simpel toch ,ik had afvalwater maak het schoon en gebruik het weer .
Na veel gestegel moest ik op het gemeentehuis samen met de werkgroep riool komen , de buurt wou riool .
Hier werd me hun uitleg van de doelmatigheid uitgelegd , namelijk dat de afvalwater zuivering volledig benut moet worden en de zorgplicht van de gem ,om het daar heen te transporteren , ieder huis moest een aansluiting .
Later bleek dat bestuurders van de provincie en bestuurders van de gemeente ook in het bestuur van het zuiveringschap zaten , zelfs bij het waterschap zag ik de zelfde personen , ander pak andere pet .Ging het dan toch om de geldstroom .
dus of men nu Lings of rechts politiek georiënteerd is, mijn vergelijking met koets en strontkar [plaatselijk gebruik ]

Ook nu wordt de zorgplicht en de doelmatigheid gehanteerd als dwang middel om aan te sluiten .
Ik heb ons afgesloten van het riool , betaal er dus nog wel voor .De strijd is nog gaande al hult de gem zich nu in stilzwijgen .
Op elk gebied van kom ik in conflict met lagere overheden, ons land is niet erg meegaand omtrent regelgeving voor vergroening , meer toegespitst op regelgeving voor specialisme en grote bedrijven .
Tot zover , groeten John .

Lieve
Berichten: 846
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door Lieve » 16 dec 2016, 22:48

Wij zijn niet aangesloten op het waterdistributie net.
Hier is geen riool aanwezig.
Er bestaan plannen van de overheid ons te verplichten een waterzuiveringsstation te bouwen, maar daar word sinds decennia over gesproken, tot nu weet niemand welke de normen hiervoor zullen zijn.
Wij wonen in Wallonië.

mechanieker
Berichten: 77
Lid geworden op: 24 nov 2016, 00:47

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door mechanieker » 17 dec 2016, 02:46

Die van die koets en die strontkar vond ik een goeie :D
Beste leden ik zou hier maar niet teveel op ingaan, er bestaat nog een spreekwoord " zichzelf in de voet schieten"..

("het waarom" geef ik wel door aan een moderator)
Vertrouw niet op degenen die alles goed aan je vinden
maar op hen die je vriendelijk op je fouten wijzen.
Socrates

jwardenier
Berichten: 1409
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door jwardenier » 17 dec 2016, 08:18

Van iemand die de woorden van Louwra Ingles als onderschrift neemt verwacht geen kwaad, verwacht dat ze daar naar handelt en leeft.

Gebruikersavatar
nck
Wiki Koning
Berichten: 1730
Lid geworden op: 19 apr 2008, 19:11
Locatie: venebrugge
Contacteer:

Re: de rol van het recht (lees: de overheid)

Bericht door nck » 17 dec 2016, 08:57

Toch moet je oppassen wat je zoal en publiek van jezelf verteld.
T.S. kan dan wel met goede bedoelingen handelen, er zijn legio anderen die meelezen.
Tegenwoordig controleert half Nederland de andere helft. Ik noem het wel eens cynisch "de Sovjet-Unie aan de Noordzee"
Werken met een Mais-vergunning is ook zo iets.


Jan
Vinden wanneer je stopt met zoeken

Plaats reactie