Pagina 1 van 1

vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 08:59
door Cornelis953
Ik zit met een paar vragen. Waarschijnlijk, hopelijk, snel te beantwoorden door iemand die er verstand van heeft.
:) Wat dus inderdaad betekent dat ik er totaal geen sjoege van heb.

Ik heb te maken met twee pompen. Een bronpomp en een waterpomp.
Beide hebben voor mijn doeleinden te veel vermogen.
Kan ik ze traploos regelen? En zo ja hoe, en waarmee.
Ik weet dat niet elke elektromotor zomaar te regelen is.

Hierbij foto's van de twee pompen, met de nodige gegevens:
20151214_101541.jpg

20151214_101535.jpg


20151220_171621.jpg

20151220_171556.jpg


Alvast hartelijke dank.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 09:18
door ritsaert snijder
welkom op het forum!

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 10:38
door JantjeV8
Je kunt ze toch knijpen met een kraan??

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 10:41
door Cornelis953
ritsaert snijder schreef:welkom op het forum!

:) Dank je.

JantjeV8 schreef:Je kunt ze toch knijpen met een kraan??

Zonder schade?

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 10:45
door nck
JantjeV8 schreef:Je kunt ze toch knijpen met een kraan??


Dan gebeurt er exact wat t.s. wil voorkomen i.m.o.
Namelijk veel energie verbruiken. Wanneer je de pomp knijpt bouwt ie druk op en zal hij dus naar max vermogen gaan.
Beter is er een frequantieregelaartje tussen te hangen zodat het toerental te regelen is en de uitloop zonder obstructies te maken zodat er met zo weinig mogelijk druk wordt gewerkt.
Dan heeft enkel nog de opvoerhoogte invloed op het gevraagde vermogen. (buiten het normale vermogen om wat een dergelijke pomp alltijd gebruikt.)

Wanneer het energieverbruik niet van belang is zet je er inderdaad gewoon een kraan tussen.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 11:08
door mro
Een FO lijkt mij ook de enige mogelijke optie. Maar heb ik het goed dat beide pompen nu momenteel monofase worden aangesloten?

Monofase FO's zijn niet zo gangbaar, Drie fase wel.

Maar waarom heb je teveel vermogen? Voor welke toepassing? Misschien is de pompen vervangen een betere oplossing?

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 11:45
door pelletpower
Condensatoren eruit en je hebt een 3 fasen motor voor fo.

Knijpen betekent minder kg door de pomp en ook minder vermogen. Althans dit is zo bij ventlatoren en zal hier niet anders zijn. Het zal niet zoveel minder zijn als met fo.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 11:50
door mro
Dan moet je die bronpomp wel terug waterdicht krijgen na openen, niet evident.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 21 dec 2015, 17:09
door GTV6
Vraag is eigenlijk, hoeveel water wil je hebben en van welke druk ofwel wat is de toepassing?
Staan deze pompen in serie? Zou ik denken althans, de combi is dan niet top waarschijnlijk.
Voor de gewone pomp kun je beter een andere pomp kopen waarschijnlijk, een regelaar is vermoedelijk duurder.
Knijpen kan ook tot op zekere hoogte, de waterverplaatsing is tevens de koeling, zeker voor de bronpomp.
Wat pelletpower al zegt, het vermogen is nodig voor het debiet niet zozeer voor de druk dus bij knijpen zeker geen maximaal verbruik.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 22 dec 2015, 08:23
door JantjeV8
En met een 3-weg kraan een gedeelte terug in de bron laten lopen? Dan loopt het vermogen niet op door het knijpen?

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 23 dec 2015, 03:16
door Cornelis953
Beste mensen,

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Het zijn de antwoorden die ik zocht.
Ik kies dan voor twee FO's.

De beide pompen staan in twee verschillende circuits, en hebben dus niets met elkaar te maken.

Nogmaals mijn dank.

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Geplaatst: 23 dec 2015, 07:38
door JantjeV8
Huh?? Hier stond nog een reactie van Tim tussen omtrent ijzer toch??

Ahh, lees nu het bericht van Kockie, duidelijk, storing geweest.