Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 24 Jun 2017, 06:23

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
 Titel: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 08:59 
Offline

Geregistreerd: 20 Dec 2015, 12:01
Berichten: 4
Ik zit met een paar vragen. Waarschijnlijk, hopelijk, snel te beantwoorden door iemand die er verstand van heeft.
:) Wat dus inderdaad betekent dat ik er totaal geen sjoege van heb.

Ik heb te maken met twee pompen. Een bronpomp en een waterpomp.
Beide hebben voor mijn doeleinden te veel vermogen.
Kan ik ze traploos regelen? En zo ja hoe, en waarmee.
Ik weet dat niet elke elektromotor zomaar te regelen is.

Hierbij foto's van de twee pompen, met de nodige gegevens:
Bijlage:
20151214_101541.jpg
20151214_101541.jpg [ 107.51 KiB | 2400 keer bekeken ]

Bijlage:
20151214_101535.jpg
20151214_101535.jpg [ 106.53 KiB | 2400 keer bekeken ]


Bijlage:
20151220_171621.jpg
20151220_171621.jpg [ 97.29 KiB | 2400 keer bekeken ]

Bijlage:
20151220_171556.jpg
20151220_171556.jpg [ 84.93 KiB | 2400 keer bekeken ]


Alvast hartelijke dank.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 09:18 
Offline

Geregistreerd: 09 Dec 2009, 10:53
Berichten: 4219
Woonplaats: Portengen
welkom op het forum!

_________________
groet!

Ritsaert


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 10:38 
Offline

Geregistreerd: 03 Feb 2009, 12:50
Berichten: 2274
Je kunt ze toch knijpen met een kraan??


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 10:41 
Offline

Geregistreerd: 20 Dec 2015, 12:01
Berichten: 4
ritsaert snijder schreef:
welkom op het forum!

:) Dank je.

JantjeV8 schreef:
Je kunt ze toch knijpen met een kraan??

Zonder schade?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 10:45 
Offline
Wiki Koning
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 19 Apr 2008, 18:11
Berichten: 1689
Woonplaats: venebrugge
JantjeV8 schreef:
Je kunt ze toch knijpen met een kraan??


Dan gebeurt er exact wat t.s. wil voorkomen i.m.o.
Namelijk veel energie verbruiken. Wanneer je de pomp knijpt bouwt ie druk op en zal hij dus naar max vermogen gaan.
Beter is er een frequantieregelaartje tussen te hangen zodat het toerental te regelen is en de uitloop zonder obstructies te maken zodat er met zo weinig mogelijk druk wordt gewerkt.
Dan heeft enkel nog de opvoerhoogte invloed op het gevraagde vermogen. (buiten het normale vermogen om wat een dergelijke pomp alltijd gebruikt.)

Wanneer het energieverbruik niet van belang is zet je er inderdaad gewoon een kraan tussen.

_________________
Vinden wanneer je stopt met zoeken


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 11:08 
Offline

Geregistreerd: 15 Nov 2014, 12:10
Berichten: 560
Een FO lijkt mij ook de enige mogelijke optie. Maar heb ik het goed dat beide pompen nu momenteel monofase worden aangesloten?

Monofase FO's zijn niet zo gangbaar, Drie fase wel.

Maar waarom heb je teveel vermogen? Voor welke toepassing? Misschien is de pompen vervangen een betere oplossing?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 11:45 
Offline

Geregistreerd: 12 Nov 2011, 13:21
Berichten: 1831
Condensatoren eruit en je hebt een 3 fasen motor voor fo.

Knijpen betekent minder kg door de pomp en ook minder vermogen. Althans dit is zo bij ventlatoren en zal hier niet anders zijn. Het zal niet zoveel minder zijn als met fo.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 11:50 
Offline

Geregistreerd: 15 Nov 2014, 12:10
Berichten: 560
Dan moet je die bronpomp wel terug waterdicht krijgen na openen, niet evident.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 21 Dec 2015, 17:09 
Offline

Geregistreerd: 18 Apr 2014, 16:53
Berichten: 242
Vraag is eigenlijk, hoeveel water wil je hebben en van welke druk ofwel wat is de toepassing?
Staan deze pompen in serie? Zou ik denken althans, de combi is dan niet top waarschijnlijk.
Voor de gewone pomp kun je beter een andere pomp kopen waarschijnlijk, een regelaar is vermoedelijk duurder.
Knijpen kan ook tot op zekere hoogte, de waterverplaatsing is tevens de koeling, zeker voor de bronpomp.
Wat pelletpower al zegt, het vermogen is nodig voor het debiet niet zozeer voor de druk dus bij knijpen zeker geen maximaal verbruik.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 22 Dec 2015, 08:23 
Offline

Geregistreerd: 03 Feb 2009, 12:50
Berichten: 2274
En met een 3-weg kraan een gedeelte terug in de bron laten lopen? Dan loopt het vermogen niet op door het knijpen?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 23 Dec 2015, 03:16 
Offline

Geregistreerd: 20 Dec 2015, 12:01
Berichten: 4
Beste mensen,

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Het zijn de antwoorden die ik zocht.
Ik kies dan voor twee FO's.

De beide pompen staan in twee verschillende circuits, en hebben dus niets met elkaar te maken.

Nogmaals mijn dank.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.
BerichtGeplaatst: 23 Dec 2015, 07:38 
Offline

Geregistreerd: 03 Feb 2009, 12:50
Berichten: 2274
Huh?? Hier stond nog een reactie van Tim tussen omtrent ijzer toch??

Ahh, lees nu het bericht van Kockie, duidelijk, storing geweest.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.