vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

waterzuivering en waterbesparing, afvalverwerking en dergelijke.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Cornelis953
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 dec 2015, 12:01

vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door Cornelis953 » 21 dec 2015, 08:59

Ik zit met een paar vragen. Waarschijnlijk, hopelijk, snel te beantwoorden door iemand die er verstand van heeft.
:) Wat dus inderdaad betekent dat ik er totaal geen sjoege van heb.

Ik heb te maken met twee pompen. Een bronpomp en een waterpomp.
Beide hebben voor mijn doeleinden te veel vermogen.
Kan ik ze traploos regelen? En zo ja hoe, en waarmee.
Ik weet dat niet elke elektromotor zomaar te regelen is.

Hierbij foto's van de twee pompen, met de nodige gegevens:
20151214_101541.jpg

20151214_101535.jpg


20151220_171621.jpg

20151220_171556.jpg


Alvast hartelijke dank.

ritsaert snijder
Berichten: 4308
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door ritsaert snijder » 21 dec 2015, 09:18

welkom op het forum!
groet!

Ritsaert

JantjeV8
Berichten: 2433
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door JantjeV8 » 21 dec 2015, 10:38

Je kunt ze toch knijpen met een kraan??

Cornelis953
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 dec 2015, 12:01

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door Cornelis953 » 21 dec 2015, 10:41

ritsaert snijder schreef:welkom op het forum!

:) Dank je.

JantjeV8 schreef:Je kunt ze toch knijpen met een kraan??

Zonder schade?

Gebruikersavatar
nck
Wiki Koning
Berichten: 1701
Lid geworden op: 19 apr 2008, 18:11
Locatie: venebrugge
Contacteer:

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door nck » 21 dec 2015, 10:45

JantjeV8 schreef:Je kunt ze toch knijpen met een kraan??


Dan gebeurt er exact wat t.s. wil voorkomen i.m.o.
Namelijk veel energie verbruiken. Wanneer je de pomp knijpt bouwt ie druk op en zal hij dus naar max vermogen gaan.
Beter is er een frequantieregelaartje tussen te hangen zodat het toerental te regelen is en de uitloop zonder obstructies te maken zodat er met zo weinig mogelijk druk wordt gewerkt.
Dan heeft enkel nog de opvoerhoogte invloed op het gevraagde vermogen. (buiten het normale vermogen om wat een dergelijke pomp alltijd gebruikt.)

Wanneer het energieverbruik niet van belang is zet je er inderdaad gewoon een kraan tussen.
Vinden wanneer je stopt met zoeken

mro
Berichten: 592
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door mro » 21 dec 2015, 11:08

Een FO lijkt mij ook de enige mogelijke optie. Maar heb ik het goed dat beide pompen nu momenteel monofase worden aangesloten?

Monofase FO's zijn niet zo gangbaar, Drie fase wel.

Maar waarom heb je teveel vermogen? Voor welke toepassing? Misschien is de pompen vervangen een betere oplossing?

pelletpower
Berichten: 1908
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door pelletpower » 21 dec 2015, 11:45

Condensatoren eruit en je hebt een 3 fasen motor voor fo.

Knijpen betekent minder kg door de pomp en ook minder vermogen. Althans dit is zo bij ventlatoren en zal hier niet anders zijn. Het zal niet zoveel minder zijn als met fo.

mro
Berichten: 592
Lid geworden op: 15 nov 2014, 12:10

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door mro » 21 dec 2015, 11:50

Dan moet je die bronpomp wel terug waterdicht krijgen na openen, niet evident.

GTV6
Berichten: 245
Lid geworden op: 18 apr 2014, 16:53

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door GTV6 » 21 dec 2015, 17:09

Vraag is eigenlijk, hoeveel water wil je hebben en van welke druk ofwel wat is de toepassing?
Staan deze pompen in serie? Zou ik denken althans, de combi is dan niet top waarschijnlijk.
Voor de gewone pomp kun je beter een andere pomp kopen waarschijnlijk, een regelaar is vermoedelijk duurder.
Knijpen kan ook tot op zekere hoogte, de waterverplaatsing is tevens de koeling, zeker voor de bronpomp.
Wat pelletpower al zegt, het vermogen is nodig voor het debiet niet zozeer voor de druk dus bij knijpen zeker geen maximaal verbruik.

JantjeV8
Berichten: 2433
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door JantjeV8 » 22 dec 2015, 08:23

En met een 3-weg kraan een gedeelte terug in de bron laten lopen? Dan loopt het vermogen niet op door het knijpen?

Cornelis953
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 dec 2015, 12:01

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door Cornelis953 » 23 dec 2015, 03:16

Beste mensen,

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Het zijn de antwoorden die ik zocht.
Ik kies dan voor twee FO's.

De beide pompen staan in twee verschillende circuits, en hebben dus niets met elkaar te maken.

Nogmaals mijn dank.

JantjeV8
Berichten: 2433
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: vermogen bronpomp en waterpomp regelen.

Bericht door JantjeV8 » 23 dec 2015, 07:38

Huh?? Hier stond nog een reactie van Tim tussen omtrent ijzer toch??

Ahh, lees nu het bericht van Kockie, duidelijk, storing geweest.

Plaats reactie