Pagina 1 van 2

Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 13 dec 2015, 19:44
door mro
We zijn hier al een hele tijd bezig met een regenwateropvang. Regenwater voor 2 wc's en de wasmachine.

Zie de foto's in bijlage

Vandaag de laatste verbindingen gemaakt en het lijkt allemaal goed te werken. Ik hou maandelijks de meterstanden bij en nu zitten we op 4m³ drinkwater per maand. Ben benieuwd naar hoeveel we zullen zakken.

Ook wil ik het elektriciteitsverbruik van de pomp eens opvolgen en zien of er daar nog kan geoptimaliseerd worden.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 13 dec 2015, 20:04
door martijn1984
Misschien een buffer aan de perszijde?
Hij zal nu heel vaak aan en uit schakelen?
Zulke dab pompen kun je standaard kopen met een tank. Hier een tank van 50 liter eronder. Waardoor ik 25 kan tappen zonder dat de pomp aanslaat.
Met een voorspanning van 1.5 bar achter het membraan.

Vast te maken van een expansievat.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 13 dec 2015, 20:13
door Brutus Groenus
Kun je misschien kort uitleggen hoe zoiets werkt?

Heb er ook wel oren naar om de toiletten op regenwater te zetten.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 13 dec 2015, 20:17
door mro
Ja, je hebt gelijk. Over een buffer heb ik ook al wat nagedacht. De pomp die er nu staat heb ik gekregen, ik weet niet of de sturing er van compatibel is met een drukvat op de uitgang? En of de persdruk niet te hoog is daarvoor?

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 13 dec 2015, 21:04
door swake
Zo'n expansievat is eigenlijk iets 'ouderwets'. Met de moderne en snelle sturingen die de laatste 10 jaar of zo op pompen gestoken worden is dat niet echt meer nodig. De gebruiker merkt geen drukschommeling wat bij het expansievat wel het geval is. Nu blijft zo'n expansievat nog altijd ietwat nuttig indien er vooral kleine hoeveelheden afgenomen worden (een litertje of zo) dit ivm het vermijden dat er 100 keer per dag bijgepompt wordt.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 08:36
door mro
@Brutus

Het principe is simpel: reservoir -> pomp -> verbruikers :)

In ons geval moesten we wat meer nadenken omdat we hier in een rijhuis wonen waarvan de tuin niet grenst aan een straat. Dus gekozen voor twee kleine reservoirs die we over vier tuinafsluitingen van de buren moesten gooien om in onze tuin te geraken.

Zoals je ziet op de foto hebben we wat geknutseld om de vaten te verbinden met de regenpijp van het dak, de overloop naar de riool en een verbinding tussen de twee vaten. De overloop van het bovenste vat loopt in het onderste. Indien nodig kan ik ook manueel het bovenste vat legen in het onderste. Het is 2x1000L. We zullen wel zien hoe ver we daarmee geraken in de zomer.

Gelukkig had ik in de tijd van de verbouwing wel een socarex-buis van buiten naar de berging klaar gelegd en had ik alle koudwateraansluitingen afzonderlijk laten toekomen op de collector in de berging. Die kon ik dan ook relatief eenvoudig weer afkoppelen.

Wat betreft het expantievat: idd misschien niet echt nodig maar wat ik wel zou kunnen doen is een gewoon vat van pakweg 100L hoger plaatsen dan de wc's. Dan moet ik 1x per dag dat vat vullen en loopt het water dmv de zwaartekracht naar de wc's. Dan moet de pomp veel minder starten. Voor de wasmachine zal dit waarschijnlijk niet lukken.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 10:14
door Dutch John
Met een paar duizend liter ga je voor het toilet en wasmachine nooit tekort komen. Wij kunnen met 600 liter opslag één toilet (2 personen, altijd thuis) 3 weken voeden. Het gebeurt een paar keer per jaar dat het zo lang droog is dat we een paar dagen over moeten op leidingwater.

Was het achteraf toch niet mogelijk om de opslag hoger te plaatsen, zodat je pomploos had kunnen werken? Een zo groot mogelijk vat in de nok zal zeker de pomp langer doen meegaan en stroom besparen. Of een camperpompje kiezen.

Misschien in de wasmachine de kleppen vervangen door exemplaren met een groter doorlaat?

Groet,
DJ

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 12:02
door mro
Als ik eens zo'n geschikt vatje tegenkom zal ik zeker bekijken hoe ik dit zou kunnen integreren. Misschien bestaat er ook een geschikte handpomp waarmee je bijvoorbeeld 1xdag 's morgens 100 liter water naar boven pompt?

Ik ga de wasmachine eens opendoen om te kijken hoe de waterinlaat werkt, goed idee!

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 17:31
door Brutus Groenus
@ mro, bedankt voor je uitleg!

Ik zit er zelf ook aan te denken om een regenwater opvang te maken voor de toiletten.

Het regenwater opvangen in een buffer en naar een vat op de bovenverdieping transporteren met een pomp is voor mij het probleem niet. Ik ben meer wat huiverig voor een overstroming o.i.d. bij het vat op de bovenverdieping.

Het lijkt me dat in het onderste vat een dompelpomp(je) komt, maar hoe ga je die schakelen vanaf boven?

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 18:54
door swake
In dat vatje boven kan je een WC-dompel-kraan-of-hoe-heet-zo-n-ding steken om automatisch bij te vullen. Liefst zo'n ouderwets model waar je de vlotter een stuk naar beneden kan verlengen zodat de kraan pas opengaat wanneer er, ik zeg maar, 60 liter uit is. Hoop dat het een beetje duidelijk is wat ik bedoel :?

Overlopen vang je op met een.... overloop. Die naar het riool gaat. Op dezelfde manier als op die IBC in uw de tuin.

Waarom het regenwater eerst naar beneden laten lopen om het dan weer naar boven te pompen in een buffer... de regen wordt toch op het dak opgevangen... Gewoon de afloop ginder boven 'aftakken' en direct naar het reservoir. De overloop van dat ding terug naar de afvoerpijp en klaar.

@mro: Wat als het vriest? Kan die IBC er een beetje tegen of laat j'hem leeg lopen dan?

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 14 dec 2015, 20:55
door mro
Op zich het niet zo moeilijk maar het vereist toch wat denkwerk om achteraf geen fratsen te hebben.

Zo'n reservoir binnenshuis heb ik ook al over nagedacht maar het is wel belangrijk dat zo iets veilig is. Met veilig bedoel ik: geen kans op waterschade.
De dakgoot naar binnnen toe laten aflopen is toch een zeker risico dat je moet indachtig zijn, wat bij een stortbui, verstopping,...

Ook wat filtering is belangrijk: groen water in je wc is ook maar een raar zicht en ook niet zo goed om je kleren er in te wassen.

Gelukkig staat er hier een fijnfilter voor de pomp want ik had er niet bij stilgestaan dat er zich toch heel wat vuil verzamelt in een socarex-buis die jaren open buitenligt (vergeten dicht te tapen).

Wat betreft bevriezen van de ibc: moest het echt beginnen vriezen dat het kraakt dan zal ik die moeten legen. Maar ik denk dat ik met 1000L water wel wat tijd heb om het aan te kijken.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 15 dec 2015, 08:48
door Dutch John
Als je voor de toevoer van de dakgoot naar binnen een duimse slang neemt, dan valt het geweld wel mee in geval van stortbuien. Het is zaak om altijd de gewone afvoer van de goot intact te laten, zij het dat die middels een schotje in de goot pas water krijgt bij veel regen of bij een vol vat. Nadeel is dat de goot niet vanzelf schoon spoelt; je moet er een paar keer per jaar met een handveger doorheen. Je kunt beter niet met vlotters in de opslagvaten werken, maar zorgen dat de bovenkant van het binnenvat (of de ontluchting ervan) hoger is dan de dakgoot. Dan zijn overstromingen niet mogelijk, tenzij slangen of koppelingen scheuren. Die kans is klein, want de druk is maar tienden van een bar.

Veel filteren is voor het toilet niet nodig. Na een lange periode kan het water een beetje troebel uitzien, maar over het algemeen is het glashelder. Kennelijk doet de biofilm in de vaten zijn werk. Ik heb ons systeem in al die jaren nog niet gereinigd, zelfs het bezinkvat niet.

Groet,
DJ

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 15 dec 2015, 11:19
door Lieve
Heb je met 1.5 druk voldoende om een wasmachine te bevoorraden?
Hier staat de pomp op 3.5bar.

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 15 dec 2015, 12:11
door mro
Lieve schreef:Heb je met 1.5 druk voldoende om een wasmachine te bevoorraden?
Hier staat de pomp op 3.5bar.
Dat is een goede vraag, ik vermoed van wel maar ik ga onze wasmachine eens open doen om te kijken hoe de watertoevoer geregeld wordt. Mogelijk zit er een druksensor op of wordt er met een bepaalde vaste tijd gewerkt? Geen idee eigenlijk.

Ik denk dat onze pomp nu veel meer druk geeft dan 3,5 bar omdat er verbruikers aanhangen die weinig debiet vragen, ook de leidingen zijn nogal dun. Zou dit een grote invloed hebben op het elektrisch verbruik van de pomp? Die is nu 800W, een frequentieomvormer er tussen hangen is ook wel een beetje over de top :)

Re: Regenwateropvang is klaar.

Geplaatst: 15 dec 2015, 14:38
door JantjeV8
Ik weet niet of het kan, maar om de watervoorraad veilig beneden te houden, en toch waterdruk op de verdieping:

Is het een idee om op/in die voorraadtank een soort (pvc) schoorsteen te zetten die hoger is als de hoogst geplaatste waterverbruiker in de woning. Als je zorgt dat het waternivo in die schoorsteen hoger is en blijft dan die verbruiker, dan heb je toch weinig/geen pompen nodig? (communicerende vaten)

Ik snap dat als je voorraadreservoir leeg raakt, het nivo in die schoorsteen ook daalt, maar dat zou met een flexibel reservoir (epdm of zoiets) oplosbaar zijn. Dus naar gelang de voorraad water slinkt, het reservoir kleiner maken.

't-Is maar een grof idee.