Pagina 1 van 1

kalk en mangaan verwijderen

Geplaatst: 10 mar 2007, 20:11
door kockie
Heeft iemand ervaring met het verwijderen van mangaan en kalk uit water? We hebben hier op de boerderij een eigen waterpomp, Helaas zit in het water dat hij oppompt nogal wat kalk en mangaan. Voor de dieren geen probleem, maar wel voor de wasmachine die ik ermee zou willen vullen. We hebben nu een paar maandjes proef gedraaid en het is gebleken dat witte was niet wit blijft :( Het is wel weer schoon te krijgen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De hardheid van het water is 18 duitse graden, dat zou 10 meer zijn dan het leidingwater.

Iemand een idee om op een goedkope manier kalk en mangaan te verwijderen, of kan ik beter het idee aan de kant zetten en leidingwater gaan gebruiken voor het wassen en doorspoelen van het toilet?

Eventueel is regenwater ook wel een optie, alleen moeten er dan tanks aangeschaft worden.

Geplaatst: 10 mar 2007, 20:49
door chathanky
Als het alleen kalk is of dit het grootste probleem voor de was kun je je denken aan een ander wasmiddel.
Mangaan heb je weinig last van totdat het zich gaat binden aan zuurstof.
Goedkope oplossingen kwa filtering zou ik 1,2,3 niet zo gauw weten.

Geplaatst: 12 mar 2007, 10:14
door Dutch John
Hallo,

Ik zou er nog een vraag aan toe willen voegen: hoe te ontijzeren? Op kleine schaal, dus zonder professionele, kolossale installatie. Ca. 500 liter per dag. Met kattegrit of iets dergelijks??

Groet,
John

Geplaatst: 13 mar 2007, 14:27
door Dirk Bauwens
Ontkalken gaat goed met het klassieke systeem met harskorrels.

Van ijzer heb ik al eens gehoord dat het oxideert en bezinkt in een tank die belucht wordt. Misschien dat dit ook voor mangaan werkt?

Voor het opvangen van regenwater kan met niet te veel moeite een ondergrondse tank gemetseld of gestort worden.

Dirk

Geplaatst: 13 mar 2007, 15:10
door pdkl
Mangaan verwijder je idd door te beluchten, net zoals ijzer. Veelal wordt het water daarna over een zandfilter geleid wat van tijd tot tijd teruggespoeld moet worden. Kalk is een heel ander verhaal en vergt te veel ingrepen om dat, laten we zeggen in een huis-tuin-en keuken situatie te verwijderen. De hardheid geeft al aan dat dit een lastige zaak zal worden. Daarnaast wordt de hardheid ook nog niet eens enkel bepaald door kalk, maar ook door bicarbonaat etc, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterhardheid.

Ik gebruik zelf regenwater voor het toilet. Alle aggresieve rotzooi die toch niet werkt zoals antikal en van die smerige stinkende blokjes zijn nu overbodig. Perfect gewoon. Mensen die het regenwater ook gebruiken voor wassen zijn hier zeer tevreden over. Ze gebruiken ook nauwelijks waspoeder. Dus ik zou kiezen voor regenwater als je dakoppervlak en ruimte voor een tank hebt (septictank op marktplaats 45€)

Patrick

Re: kalk en mangaan verwijderen

Geplaatst: 04 nov 2014, 17:53
door WESTHEKING
Ik werk bij een waterbehandelingsbedrijf en de oplossing voor ijzer mangaan en kalk is een ionenwisselaar "lees ontharder".
ik zou voor een duplexionenwisselaar gaan i.c.m met een licht pompje
duplex omdat er dat altijd behandeld water wordt geleverd er staat altijd 1 fles in bedrijf.
deze installatie gebruikt wat zout voor het reinigen van het filter
Een moderator wijzigde dit bericht:
Tips zijn fijn, commerciële boodschappen worden verwijderd

Re: kalk en mangaan verwijderen

Geplaatst: 04 nov 2014, 20:17
door gerard
Toch prettig om zo'n 7 jaar later te horen hoe je de witte was weer wit krijgt. Hebben jullie na zoveel tijd überhaupt nog wel iets wits Kockie?
groet,
Gerard

Re: kalk en mangaan verwijderen

Geplaatst: 04 nov 2014, 22:36
door kockie
Nee, we dragen tegenwoordig alleen maar driedelig grijs...