Pagina 1 van 2

vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 04 feb 2010, 11:22
door xansekhet
Ik heb een vijver van ongeveer 16 m x 6 m en 2 m diep. Ik had die graag omgevormd tot een rietveld voor waterzuivering. Ons gezin telt 8 personen. Hoe kan ik dit het beste doen ? Kan iemand mij zeggen welke lagen er moeten voorzien worden, e.d. ?

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 04 feb 2010, 20:03
door Brit
Hoi Xansekhet,

Aller eerst wil ik graag van je weten wat voor vijver je nu hebt en hoe deze is gelegen. Is het een folie, (voorgevormd)poliëster, beton of een natuurlijke vijver? Hoe lang en welk zon valt er op het grootste gedeelte? Is er al een pomp en filtersysteem aanwezig?

Dan nog even een stukje extra informatie.
Rietsoorten worden gezien als een van de beste helofyten, maar eigenlijk zijn alle moerasplanten daar erg goed in. Verwar ze niet met oeverplanten, deze zijn vaak ook moerasplanten en dan dus goed, maar net zo vaak leven ze op arme oevers en hebben ze hun wortels voornamelijk om zich te verankeren en water op te nemen, maar halen ze geen voeding uit de grond/water met hun wortels. Als je dat in het achterhoofd houdt kan je een goede, of zelfs betere, waterzuivering realiseren zonder tegen bijna 100 m2 monocultuur aan te moeten kijken.

Ik zelf zit eraan te denken om zoiets te realiseren met verschillende 'lagen'. Een eerste U-vormige rand van bv. 60 cm breedt met voornamelijk riet om de eerste stoffen eruit te halen. Net daaronder een tweede rand met verschillende moerasplanten die net onder water moeten staan en als laatste in het midden een gewone vijver met waterlelies en zuurstofplanten om het laatste beetje verontreiniging eruit te filteren en het water levend te houden voordat het verder wordt gebruikt (in de tuin). In het laatste gedeelte kunnen ook vissen worden gehouden, al beter geen karper-achtigen.

Maar dat is mijn verhaal, en misschien helemaal niet waar jij aan zat te denken, dus steek maar van wal :lol: met jouw ideeën.

Groetjes Brit

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 05 feb 2010, 10:24
door xansekhet
Eigenlijk heb ik nog geen ideëen, daar ik aanvankelijk een waterzuiveringsinstallatie wou plaatsen. Maar als het kan met wat ik al heb, zou dit mij beter bevallen. Het is dus een gewone vijver, zeg maar een uitgegraven put. In een droge zomer staat er bijna geen water in, daar moet ik sowieso al iets aan doen.
Maar men had mij gezegd dat ik voor waterzuivering lagen moest voorzien met wit rijnzand en lavastenen e.d., op andere sites zie ik daar dan niets van, maar zie ik dat de bodem bedekt is met keien en de planten daarin geplant worden, maar dan is mijn vijver compleet weg.
Ik weet het dus niet goed

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 05 feb 2010, 20:15
door Brit
Die lagen zijn nodig als je maar een beperkte oppervlakte/inhoud heb per persoon, bijvoorbeeld < 4 m2 of < 2 m3.
Dat is duidelijk niet jouw probleem.

De basis is dus een natuurlijke vijver=gat in de grond. Als je het (afgekoelde) grijze water dan eerst in een rietveld laat lopen van tussen de 16 en 32 m2, dan zal dat redelijk schoon bij een overloop eruit lopen in een Tweede bak/vijver (zoals ik zou willen) of direct in de levende natuurlijke vijver voor na-zuivering. Daarna zal het dan in de grond weg lopen. Zet het riet wel zonnig en zorg dat de randen eromheen een uitzonderlijke maximum hoeveelheid afvalwater binnen kunnen houden. Een overstroming zou alles toch nutteloos maken. Denk daarbij aan een regenachtige dag waarbij de hele familie en een paar gasten na elkaar of zelfs tegelijkertijd douchen, er één of meerdere wasjes worden gedraait en er ook nog wordt afgewassen. Zo iets 8)

Wat ik nog was vergeten te vragen, wil je ook het toiletwater erin zuiveren?

En het met bestaande middelen maken is prachtig, maar dat zegt niet dat je niet in je omgeving naar mooie moerasplanten kan kijken om erbij te zetten. En misschien heeft een kennis wel een vijver met een paar leuke planten? :wink:

Groetjes Brit

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 05 feb 2010, 20:29
door Brit
Wat ik vergeet te vermelden, is dat het rietveld wel een waterdichte 'bak' moet zijn. Anders zou het verontreinigde water zo naar het grondwater kunnen zakken.

Als je een foto kunt laten zien van de huidige situatie, kan ik misschien nog wat meer met je meedenken.

Groetjes Brit

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 08 feb 2010, 10:19
door xansekhet
Voor het toilet zal enkel de overloop van de septische putten erin komen. Dus dat zit al goed.
Ik kan mijn vijver nu misschien in 2 delen, de ene kant met vijverfolie bekleden (om dat helemaal te doen zou het sowieso te kostelijk geweest zijn) en de andere kant een natuurlijke vijver laten.
Onze aannemer was ook van plan een buis te steken op een bepaalde hoogte, zodat bij hevig regenweer de vijver nooit kan overlopen, gezien we ook nog een probleem hebben van het verval. Er zit niet zoveel verval op, dus mag de vijver zeker niet overlopen of het water keert terug in de buizen. Ik zal kijken of ik een goede foto heb en stuur hem dan eens door.

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 24 apr 2010, 21:31
door jeroen222
Hallo Brit,
Wij willen graag een zuiveringsvijver aan leggen achter in onze tuin. Waar bij de volledige water afvalstoffen ( wc, douche,,wasmachine,vaatwasser etc.) op natuurlijke wijze afgebroken worden. Hoe moeten wij tewerk gaan?

Mvg Jeroen en Helma

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 24 apr 2010, 22:42
door Brit
Hoi Jeroen en Helma,

Wat eigenlijk het aller belangrijkste is, is om na te gaan wat je mag doen en onder welke voorwaarden, van de overheid.
Vaak wordt er geëist dat je het (toilet)water eerst scheid in een bezinkingsput en/of dat de hele vijver niet in aanraking komt met het grondwater, voordat het ergens voor wordt gebruikt of misschien zelfs alleen op het riool mag worden geloost :twisted:

Jullie horen het al, er is vaak wel weer een boompje voor gekapt om het in "goede" banen te leiden....

Maar als jullie het WCwater er ook in willen zuiveren, dan is het waarschijnlijk wel verstandig dat dit eerst wordt gescheiden in een bezinkingsput of in een vergistingstank. Die laatste is een goeie om ook gelijk biogas op te wekken, maar ze zijn, zover ik weet, niet ergens standaard te koop in de maten voor huis, tuin en keukengebruik.....of zijn er andere leden die daar al wel iets over hebben gevonden op de belgisch/nederlandse markt? :D

Als jullie deze zaken willen uitzoeken en een omschrijving kunnen geven waar het water zal worden verzameld (en op welk niveau), hoeveel ruimte er is gereserveerd voor de vijver en wat jullie willen doen met het water, dan wil ik best met jullie meedenken over de opties 8)

Groetjes Brit

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 01 mei 2010, 22:47
door jeroen222
Hallo Brit,

Ben bezig om het politiek een beetje uit te zoeken ( woon in Belgie ). Het terrein is 12 are groot.
Niveau verschil is er niet veel, maar is wel makkelijk te realiseren. Het gaat er mij om dat alle afvalstoffen verantwoordelijk worden afgebroken ( wij hebben geen riolering ). Ben momenteel aan het verbouwen en moet toch alles vernieuwen. Uiteindelijk is mijn doel om een zo ecologisch
huis te realiseren ( riolering,zonnepanelen,wc doorspoelen met regenwater,cv op hout etc. )

Mvg Jeroen

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 02 mei 2010, 01:09
door Brit
Hallo Jeroen,

Een flinke renovatie is altijd een goede om zoiets te creëren. Ik ben niet erg bekent met de Belgische regelgeving, maar wat ik heb gehoord, is het daar iets minder streng dan in Nederland. Als je nu al geen riolering heb, zal je waarschijnlijk al werken met een bezinkingsput, o.i.d. voor je WCwater. Dat is wel een vereisde voor de hygiéne. Ook een vergistingstank is daar goed voor, met als bijkomend voordeel dat het gehele residu kan worden gebruikt (als mest in de tuin, als vissenvoer in de vijver of scheiden in mestvloeistof en organische bodemverbeteraar/basis wormengrond). Hierover kan je al aardig wat lezen in dit topic. Een bezinkinsput moet eens in de zoveel tijd worden geleegd door een afvalverwerkingsbedrijf.

Ik wil graag nog wel even benadrukken dat ik geen expert ben op dit gebied. Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om er zelf een te bouwen, maar met mijn achtergrond als hovenier en het onderzoek dat ik er al naar heb gedaan, denk ik al een aardig idee te hebben hoe zoiets goed kan gaan werken.
Toch raad ik je aan om zelf ook te zoeken naar ervaringen van andere mensen, het liefst lokaal, aangezien het een wel lijkt te werken bij A maar niet goed gaat bij B.

Waar ik wel veel positieve, en geen negatieve, ervaringen over heb gelezen, is het werken met meerdere 'stages' Dit kunnen opvolgende vijvers zijn, of vijvers op verschillende niveau's met watervalletjes of overloopjes. Zelf zou ik dan gaan voor randen om de vijver die telkens een niveau lager zijn (3 lagen), waarbij in de hoogste voornamelijk riet (of hier vlas) zal komen omdat dat het beste tegen foutjes kan (te warm water/sterke chemische schoonmaakmiddelen, enz.), in het volgende niveau de wat mooiere moerasplanten om het een beetje een aangenaam gezicht te geven en in de laatste, grote vijver zal het water dan (al schoon) worden opgeslagen. Dit niveau kan dan een natuurlijke vijver zijn (in direkt contact met het grondwater) met vissen en zuurstofplanten waar je water uit kan pompen voor de tuin en dergelijken. Ik heb gelezen dat ze daar ook vaak een waterlelie in doen omdat die de laatste slurrie onderin de vijver zuiverd.
Dit kan je natuurlijk alleen doen, als het is toegestaan om het gezuiverde water in de tuin te gebruiken, maar dat lijkt me geen probleem als je nu al geen riolering hebt :lol:

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten.

Groetjes Brit

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 02 mei 2010, 15:28
door Tim
Brit schreef:met als bijkomend voordeel dat het gehele residu kan worden gebruikt (als mest in de tuin,
Dit raad ik ten zeerste af!! Mensen hebben teveel troep in hun fecaliën, om te verbouwen en later van te eten.

Alleen gebruiken op grond waar je niet van eet.

Tim

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 02 mei 2010, 20:08
door kockie
Tim schreef: Mensen hebben teveel troep in hun fecaliën
Zoals?

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 02 mei 2010, 21:19
door Brit
Tim schreef:Brit schreef:
met als bijkomend voordeel dat het gehele residu kan worden gebruikt (als mest in de tuin,
Dit raad ik ten zeerste af!! Mensen hebben teveel troep in hun fecaliën, om te verbouwen en later van te eten.
Ik weet dat dit een probleem is bij een septictank, maar ik dacht dat dit door vergisting juist redelijk onschadelijk werd gemaakt!?
En ik neem aan dat je eventuele (darm)ziektes bedoeld.....?

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 02 mei 2010, 21:35
door kockie
Je zou natuurlijk nog kunnen denken aan worminfecties

Re: vijver omvormen naar rietveld

Geplaatst: 03 mei 2010, 00:47
door Tim
Brit,

De meeste pathogenen overleven idd de vergisting niet. Echter medicijnen, hormonen (oa de pil) en dergelijke stromen er gewoon weer uit. Nu gebruiken jullie deze waarschijnlijk niet, maar je opa, vader, buurman and so on wel. Kerkhoven zijn tegenwoordig zwaar vervuild met chemo.

En bv tandpasta, zit zoveel fluor in dat je er een compleet huishouden mee kunt omleggen.

Tim