kersenpit

Tips en trucs van het consuminderen en hergebruiken.

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Lieve
Berichten: 846
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

kersenpit

Bericht door Lieve »

Momenteel zijn er in mijn tuin erg veel kersen.
Mijn dochter is aangekomen met de idee zelf een kersenpit kussen te willen maken.
Maar, hoe maak ik die pitten zuiver?
swake
Berichten: 570
Lid geworden op: 17 dec 2014, 18:44

Re: kersenpit

Bericht door swake »

Gewoon afkoken tot ze niet meer rood zien?
Lieve
Berichten: 846
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

Re: kersenpit

Bericht door Lieve »

Dank, dat proberen we.
swake
Berichten: 570
Lid geworden op: 17 dec 2014, 18:44

Re: kersenpit

Bericht door swake »

Heb het volgende gevonden op een ander forum:
- In een emmer manueel wassen tot het vlees er zo veel mogelijk af is. Meerdere keren. Enkel water gebruiken.
- 15min afkoken, temperatuur net onder kookpunt houden.
- Direct na koken in koud water steken (weet eigenlijk niet waarom...) en zo nodig weer een paar keer manueel wassen.
- Zeeeer goed drogen. bvb op een handdoek in de zon, of in een pan of in de oven.
Lieve
Berichten: 846
Lid geworden op: 09 dec 2013, 22:11
Locatie: Flobecq Henegouwen België

Re: kersenpit

Bericht door Lieve »

We hebben kersepitten omdat we kersensap maken, veel vruchtvlees is er niet meer, het schimmelt wel erg vlug.
dormos
Berichten: 979
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: kersenpit

Bericht door dormos »

Ik heb toevallig twee weken terug de bedenker van de kersenpitkussens gesproken, en de pitten die zij gebruikten gingen eerst naar een koffiebrander. Drogen en in een trommel langs elkaar schuren om het vruchtvlees te verwijderen dus.

Groet,

Hans
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: kersenpit

Bericht door Dutch John »

Hoe oud is die bedenker, als kersenpittenzakken in de middeleeuwen al gebruikt werden als droge kruik?

Groet,
Dj
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
dormos
Berichten: 979
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: kersenpit

Bericht door dormos »

John,

Dat klopt, maar toen moesten de kruiken uren op de kachel liggen. Hij heeft bedacht dat ze ook in de magnetron op te warmen zijn en heeft het op die manier jaren geleden nieuw leven ingeblazen. Letterlijk dus niet de bedenker, we degene die het voor de massa bruikbaar heeft gemaakt.

Groet,

Hans
Pariah
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 jul 2016, 14:55

Re: kersenpit

Bericht door Pariah »

Leuk, om kersenpitten zo te hergebruiken! Ik heb laatst ook mn eigen kersenpittenkussen gemaakt, maar dan met lijnzaad ipv kersenpitten. Werkt ook prima!
Dutch John
Berichten: 4615
Lid geworden op: 02 dec 2006, 12:23

Re: kersenpit

Bericht door Dutch John »

Hier een recept voor een fantastische likeur:
-Neem kersenpitten en droog ze. Liefst met wat vruchtvlees eraan.
-Draai de droge pitten door een graanmolentje, zodat de schil breekt en het amandeltje vrijkomt.
-Kiep de hele zwik in een pot en schenk er wodka of brandewijn bij totdat de pitten net onder staan.
-Na twee maanden trekken, filteren door een koffiefilter of doek.
-300 gram suiker per liter drank toevoegen.
-Heerlijke borrel of smaakmaker voor desserts. Vanaf nu zul je nooit meer pitten weggooien.....

Groet,
DJ
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-
Pariah
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 jul 2016, 14:55

Re: kersenpit

Bericht door Pariah »

Een likeur maken van kersenpitten, dat klinkt ook interessant zeg! Ga ik volgende keer proberen :)
Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8533
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: kersenpit

Bericht door kockie »

Dutch John schreef:Hier een recept voor een fantastische likeur:
Ik had een handvol morellen; te weinig om echt wat mee te doen. Hiermee bovenstaande geprobeerd. Echt hemels!! Ik heb de hele morellen gebruikt en niet alleen de pitten.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.
Why should I work harder when I can work smarter
Gertje
Berichten: 15
Lid geworden op: 22 jan 2020, 22:08

Re: kersenpit

Bericht door Gertje »

Probeer dan ook eens Sloegin te maken van sleebessen [bessen van de sleedoorn].
Bessen plukken als het gevroren heeft, en met 300gr witte basterdsuiker in de gin zetten in een grote weckpot.
Een week of 2 dagelijks keren zodat de suiker goed oplost.
Na een maand of 3 de gin zeven, en genieten maar.
JantjeV8
Berichten: 4015
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: kersenpit

Bericht door JantjeV8 »

Tja, die vorst he.. :cry:
Plaats reactie