Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie


Ecologieforum

Welkom op het forum over ecologie en energie. U bent hier van harte welkom om vragen te stellen en voor discussie.
Het is momenteel 30 Mei 2017, 10:15

Alle tijden zijn UTC + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
 Titel: kersenpit
BerichtGeplaatst: 03 Jul 2015, 15:28 
Online

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 640
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Momenteel zijn er in mijn tuin erg veel kersen.
Mijn dochter is aangekomen met de idee zelf een kersenpit kussen te willen maken.
Maar, hoe maak ik die pitten zuiver?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  

Deze site draait alleen op donaties. Voorkom reclame en ga een bedragDaarna bent u weer een jaar van deze vervelende reclame af!

Klik hier voor meer informatie

 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 03 Jul 2015, 17:04 
Offline

Geregistreerd: 17 Dec 2014, 18:44
Berichten: 537
Gewoon afkoken tot ze niet meer rood zien?


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 03 Jul 2015, 19:26 
Online

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 640
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
Dank, dat proberen we.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 04 Jul 2015, 08:58 
Offline

Geregistreerd: 17 Dec 2014, 18:44
Berichten: 537
Heb het volgende gevonden op een ander forum:
- In een emmer manueel wassen tot het vlees er zo veel mogelijk af is. Meerdere keren. Enkel water gebruiken.
- 15min afkoken, temperatuur net onder kookpunt houden.
- Direct na koken in koud water steken (weet eigenlijk niet waarom...) en zo nodig weer een paar keer manueel wassen.
- Zeeeer goed drogen. bvb op een handdoek in de zon, of in een pan of in de oven.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 04 Jul 2015, 11:14 
Online

Geregistreerd: 09 Dec 2013, 22:11
Berichten: 640
Woonplaats: Flobecq Henegouwen België
We hebben kersepitten omdat we kersensap maken, veel vruchtvlees is er niet meer, het schimmelt wel erg vlug.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 05 Jul 2015, 11:29 
Offline

Geregistreerd: 24 Apr 2013, 11:10
Berichten: 352
Ik heb toevallig twee weken terug de bedenker van de kersenpitkussens gesproken, en de pitten die zij gebruikten gingen eerst naar een koffiebrander. Drogen en in een trommel langs elkaar schuren om het vruchtvlees te verwijderen dus.

Groet,

Hans


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 05 Jul 2015, 13:45 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4440
Hoe oud is die bedenker, als kersenpittenzakken in de middeleeuwen al gebruikt werden als droge kruik?

Groet,
Dj

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 05 Jul 2015, 18:23 
Offline

Geregistreerd: 24 Apr 2013, 11:10
Berichten: 352
John,

Dat klopt, maar toen moesten de kruiken uren op de kachel liggen. Hij heeft bedacht dat ze ook in de magnetron op te warmen zijn en heeft het op die manier jaren geleden nieuw leven ingeblazen. Letterlijk dus niet de bedenker, we degene die het voor de massa bruikbaar heeft gemaakt.

Groet,

Hans


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 25 Jul 2016, 10:19 
Offline

Geregistreerd: 22 Jul 2016, 13:55
Berichten: 7
Leuk, om kersenpitten zo te hergebruiken! Ik heb laatst ook mn eigen kersenpittenkussen gemaakt, maar dan met lijnzaad ipv kersenpitten. Werkt ook prima!


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 25 Jul 2016, 12:14 
Offline

Geregistreerd: 02 Dec 2006, 12:23
Berichten: 4440
Hier een recept voor een fantastische likeur:
-Neem kersenpitten en droog ze. Liefst met wat vruchtvlees eraan.
-Draai de droge pitten door een graanmolentje, zodat de schil breekt en het amandeltje vrijkomt.
-Kiep de hele zwik in een pot en schenk er wodka of brandewijn bij totdat de pitten net onder staan.
-Na twee maanden trekken, filteren door een koffiefilter of doek.
-300 gram suiker per liter drank toevoegen.
-Heerlijke borrel of smaakmaker voor desserts. Vanaf nu zul je nooit meer pitten weggooien.....

Groet,
DJ

_________________
He chose to be rich by making his wants few, and supplying them himself. - Ralph Waldo Emerson-


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 26 Jul 2016, 16:36 
Offline

Geregistreerd: 22 Jul 2016, 13:55
Berichten: 7
Een likeur maken van kersenpitten, dat klinkt ook interessant zeg! Ga ik volgende keer proberen :)


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
 Titel: Re: kersenpit
BerichtGeplaatst: 30 Jul 2016, 16:53 
Offline
Site Admin
Gebruikers-avatar

Geregistreerd: 28 Jan 2006, 17:42
Berichten: 7348
Woonplaats: Zeddam
Dutch John schreef:
Hier een recept voor een fantastische likeur:

Ik had een handvol morellen; te weinig om echt wat mee te doen. Hiermee bovenstaande geprobeerd. Echt hemels!! Ik heb de hele morellen gebruikt en niet alleen de pitten.

_________________
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.


Omhoog
 Profiel  
Reageer met citaat  
Berichten weergeven van de afgelopen:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Reageren op dit onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC + 1 uur


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertaald door phpBBservice.nl.