Zo maak je een mes van schroot! - (Hoe te doen?)
Geplaatst: 21 nov 2012, 14:06
Eveneens om de heren met smeed ambities wat op weg te helpen, mijn manier voor het maken van een (basis) mes. Deze manier van werken kun je op alle messen toepassen die je wenst te fabriceren.
Dit mes zit een beetje tussen "hang aan je riem mes" en een groentenmesje in. Ik ben ook nog niet zeker of hij in de keukenla gaat wonen of aan mijn riem.
Stap 1 Men neme een oude vijl/rasp/bladveer en snijden/slijpen daat voldoende materiaal af om het mes uit te smeden.
Stap 2 Indien je mes een "puntje" krijgt is het wijs om alvast wat materiaal weg te slijpen, dit kun je bij dun materiaal als bovengenoemde donorgereedschappen eigenlijk niet netjes wegsmeden. Smeden is materiaal verplaatsen, net als kleien. Wil je ergens materiaal weghalen doen moet er wel een plekje zijn om het naar toe te sturen. Bij dunne "staven" is dat moeilijk.
Stap 3 Nu gaan we het werkstukje verwarmen en in 2d de vorm inbrengen. Gezien vanaf de zijkanten plaatsen we het in het grove "model"
Het grove model: Het mes begint al redelijk vorm aan te nemen.
Stap 4 maak de "angel" klaar voor het heft, op dit mes komt een scandinavisch heft, zoals eerder besproken heften van 12much. Omdat dat heft redelijk bewerkelijk is als de angel vierkant blijft maak ik de angel wat ronder. Omdat de angel ronder is past hij makkelijker in de geboorde gaatjes van het heft materiaal, mocht hij vierkant gehouden worden dan moet elk gaat netjes uitgevijlt worden met miniscule vijltjes (erg arbeids intensief) De angel is niet helemaal rond maar licht ovaal.
Stap 5 het mes word "afgesmeed" alle afwerking die met smeden redelijkerwijs mogelijk is word nu gedaan, hierna word er niet meer gesmeed aan het werkstuk.
Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Ik heb met het afsmeden alvast wat "heet geraspt" om de ruwe vorm wat beter te zetten, dit hete raspen kun je doen op de resterende warmte die nog in je werkstukje zit na het afsmeden
Stap 6 We maken een begin met de mechanische bewerkingen van het nog geharde werkstuk, op dit punt gaan vijlen levert weinig op. Ik gebruik een schuurband en een slijptol om het geharde staal alvast wat verder in vorm te brengen, heb je daar geen beschikking over, sla deze stap dan over en doe dit direct na het ontharden.
Na de mechanische bewerkingen ziet het er zo uit:
Dit is het punt waarop we stoppen, in eerste instantie ben ik altijd geneigd om door te pakken, dat is niet wijs. Het geharde staal laat zich niet handmatig bewerken, deze handmatige bewerking is essentieel voor een goeie afwerking.
Het werkstukje word bij de kachel gelegd en vanavond voor ik naar bed ga verdwijnt hij in het kolenbed. Daar warmt hij op tot iets voorbij kersrood en koelt hij over een paar uur tijd zachtjes af met de kachel. Zo word het staal zachter.
Als het werkstukje "zacht" gemaakt is zal ik deze "hoe doe ik" vervolgen
Even voor de leut
We gingen van : naar In een krap uurtje.
Smeden is een plannetje maken en dat uitvoeren, ongeacht de tegenslag. Als het plan gemaakt is word er onder geen beding van afgeweken. Als je je aan deze regel houd kan iedereen een mes tang etc maken.
Groeten,
Dit mes zit een beetje tussen "hang aan je riem mes" en een groentenmesje in. Ik ben ook nog niet zeker of hij in de keukenla gaat wonen of aan mijn riem.
Stap 1 Men neme een oude vijl/rasp/bladveer en snijden/slijpen daat voldoende materiaal af om het mes uit te smeden.
Stap 2 Indien je mes een "puntje" krijgt is het wijs om alvast wat materiaal weg te slijpen, dit kun je bij dun materiaal als bovengenoemde donorgereedschappen eigenlijk niet netjes wegsmeden. Smeden is materiaal verplaatsen, net als kleien. Wil je ergens materiaal weghalen doen moet er wel een plekje zijn om het naar toe te sturen. Bij dunne "staven" is dat moeilijk.
Stap 3 Nu gaan we het werkstukje verwarmen en in 2d de vorm inbrengen. Gezien vanaf de zijkanten plaatsen we het in het grove "model"
Het grove model: Het mes begint al redelijk vorm aan te nemen.
Stap 4 maak de "angel" klaar voor het heft, op dit mes komt een scandinavisch heft, zoals eerder besproken heften van 12much. Omdat dat heft redelijk bewerkelijk is als de angel vierkant blijft maak ik de angel wat ronder. Omdat de angel ronder is past hij makkelijker in de geboorde gaatjes van het heft materiaal, mocht hij vierkant gehouden worden dan moet elk gaat netjes uitgevijlt worden met miniscule vijltjes (erg arbeids intensief) De angel is niet helemaal rond maar licht ovaal.
Stap 5 het mes word "afgesmeed" alle afwerking die met smeden redelijkerwijs mogelijk is word nu gedaan, hierna word er niet meer gesmeed aan het werkstuk.
Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Ik heb met het afsmeden alvast wat "heet geraspt" om de ruwe vorm wat beter te zetten, dit hete raspen kun je doen op de resterende warmte die nog in je werkstukje zit na het afsmeden
Stap 6 We maken een begin met de mechanische bewerkingen van het nog geharde werkstuk, op dit punt gaan vijlen levert weinig op. Ik gebruik een schuurband en een slijptol om het geharde staal alvast wat verder in vorm te brengen, heb je daar geen beschikking over, sla deze stap dan over en doe dit direct na het ontharden.
Na de mechanische bewerkingen ziet het er zo uit:
Dit is het punt waarop we stoppen, in eerste instantie ben ik altijd geneigd om door te pakken, dat is niet wijs. Het geharde staal laat zich niet handmatig bewerken, deze handmatige bewerking is essentieel voor een goeie afwerking.
Het werkstukje word bij de kachel gelegd en vanavond voor ik naar bed ga verdwijnt hij in het kolenbed. Daar warmt hij op tot iets voorbij kersrood en koelt hij over een paar uur tijd zachtjes af met de kachel. Zo word het staal zachter.
Als het werkstukje "zacht" gemaakt is zal ik deze "hoe doe ik" vervolgen
Even voor de leut
We gingen van : naar In een krap uurtje.
Smeden is een plannetje maken en dat uitvoeren, ongeacht de tegenslag. Als het plan gemaakt is word er onder geen beding van afgeweken. Als je je aan deze regel houd kan iedereen een mes tang etc maken.
Groeten,