Consuminder-producten

Tips en trucs van het consuminderen en hergebruiken.

Moderator: Moderators

Anne2
Berichten: 473
Lid geworden op: 07 okt 2011, 19:07

Re: Consuminder-producten

Bericht door Anne2 » 24 nov 2012, 18:49

Ja, het zegt in ieder geval meer dan een fabrikant zegt.

Ik zie zo gauw geen defect aan die ringen. Ik denk dat de dop ook gewoon slechter isoleert dan de zijkanten.

Als ik ooit weer eens een nieuwe moet kopen weet ik nu waarvoor ik zou kiezen en misschien hebben anderen er wat aan.

Een glazen fles zou ik zelf niet kopen. "Vroeger" namen we thermoskannen mee naar school. Ik heb er heel wat zien sneuvelen, tot ik die Thermos kocht.
Bij mijn gebruik hoort een minder kwetsbare kan.

Purschuim daar is een hoop over te doen. Giftige gassen bij je drinken?

Denk je niet dat die Coleman nog altijd beter is dan een Action of Blokker kan? Ik denk het wel (anders heb ik een veel te dure gekocht...)

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Consuminder-producten

Bericht door David86 » 24 nov 2012, 19:37

Ik vind het een leuke test, ik zal mijn thermos eens aan dezelfde test onderwerpen. Ik kan er zo snel geen merk op vinden, het is een ding dat ik van een voormalig werkgever gekregen heb. Deze had altijd wel redelijk "buiten spul", de test zal het uitwijzen :)

Groeten,
..

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Consuminder-producten

Bericht door deleted » 24 nov 2012, 21:50

12much,

Als we nog eens samen koffie drinken, ga ik wellicht een glimlach niet kunnen onderdrukken. Hetzij groen, hetzij meewarig.

En omdat ik niet graag in disussie ga met een wandelende koffie-encyclopedie, gooi ik het maar over een andere boeg:
De thermosflessen-wedstrijd ... hebben jullie wel rekening gehouden met de verschillen in hoeveelheid warmte (water) in verhouding tot het verliesoppervlak ?

G

Gebruikersavatar
12much
Berichten: 575
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Consuminder-producten

Bericht door 12much » 24 nov 2012, 23:15

Ik hoop dat we in ieder geval weer een keer samen koffie gaan drinken, en glimlachen is op zijn minst verplicht.... :D

Ik heb in de eerste plaats mijn Coleman ernaast gezet omdat die dezelfde inhoud heeft als van Anne2 (dacht ik...) Een collega heeft eens een berekening erop los gelaten en kwam er achter dat bij 9 verschillende merken thermosflessen de verhoudingen tussen inhoud en warmteuitstralend oppervlak steeds hetzelfde was, met een minimaal verschil van 0,8% of zoiets. De techniek is zo moeilijk, dat er maar weinig fabrikanten in staat zijn dit 100% foutloos te doen. En net als bij computer geheugen of processors, komen ze allemaal uit dezelfde batch, maar worden door foutenanalyse gemarkeerd als topkwaliteit of low budget bulkgeheugen etc. ASML is uiteindelijk de fabrikant waar de machines worden gemaakt die bijna al het geheugen in de wereld maken. Dat geldt ook voor die thermosflessen.

Er was wél een duidelijk verschil wanneer de relatie meegerekend werd van het gebruikte materiaal vwb warmtecoefficient. De glazen kannen hadden duidelijk een voorsprong.

Alle openingen waren wonderlijk genoeg hetzelfde, dus de koudebrug die onvermijdelijk ontstaat op de plek waar de twee flessen aan elkaar gelast worden was ook even groot. Alleen bij de kleinste flessen (0,5ltr) maakte dat een temperatuursprong die bijna exponentieel was na ongeveer 8 uur. (zo ook bij mijn Coleman.)

Als je een moderne fles met zeer wijde opening er naast zet zijn de verschillen nog veel groter. Primus heeft mooie exemplaren voor vast voedsel of dikke soepen en dan heb je nog de drinkbekers voor onderweg. De isolatie staat of valt hierbij namelijk met de methode waarmee de dop gemaakt is. Deze zijn meestal van kunststof en ook nog eens voorzien van een gat omdat het anders niet mogelijk is om de beide helften aan elkaar te spuitgieten. Er zit een miniscuul gaatje in de isolatiefles van mijn Coleman, het resultaat is het ontbreken van het vacuüm en in dit geval dus funest.
Never burn faster than your Wocket.

deleted
Berichten: 4857
Lid geworden op: 17 jun 2010, 11:29

Re: Consuminder-producten

Bericht door deleted » 24 nov 2012, 23:42

Ja ik doelde eigenlijk op inhoud.

5liter heeft verhoudingsgewijze wellicht minder buitenoppervlakte dan 1 liter. Hoe groter hoe beter de prestatie bij dezelfde uitvoering.
En zaken zoals lasnaad en afsluitdop, die zullen wel ongeveer een constant verlies veroorzaken vermits ze bij alle maten toch (ongeveer) dezelfde grootte hebben.
Maar dat constante (uur)verlies vertegenwoordigt dan wel bij de kleine (1L)bijvoorbeeld 30% van het totaalverlies en bij een grote(5L) 6% van het totaalverlies... Wat een grote impact zal hebben na 12 uur.

Dus je bent echt zeker dat het om flessen ging met dezelfde inhoud warm water ? Beide 1,1 liter ?
De resultaten zijn toch ongeveer dezelfde , toch ?
G

Gebruikersavatar
12much
Berichten: 575
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Consuminder-producten

Bericht door 12much » 25 nov 2012, 02:55

Nee, dat is nou juist de grap in deze situatie. Die Coleman is maar een halve liter en presteert dus beter terwijl hij geen vacuum meer heeft! Deze heeft wel veel beter gepresteerd, daar ik de vergelijking al eens eerder had gemaakt. Je ziet bij deze kleine flessen sowieso een steilere curve na 8 uur dan de grotere flessen van een liter. Dan lopen ze niet meer parallel.

De Shira van Anne2 wordt echter verondersteld net zo goed te presteren als de Coleman of het zou moeten duiden dat deze ook niet meer gesloten is.
Never burn faster than your Wocket.

Gebruikersavatar
hotglass
Berichten: 560
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:03
Locatie: Achterhoek, NL

Re: Consuminder-producten

Bericht door hotglass » 25 nov 2012, 23:14

12much schreef:Nou is het in ieder geval duidelijk waar het naartoe gaat.

......goede vacuüm kwaliteit met zo'n laag losse koperfolie ertussen. Dat is een zeer lastige manier van glasblazen heb ik begrepen. (hotglass?)
:?:

Aha, dat is nog eens leuke vergelijkende warentest. Wel eentje met zeer veel variabelen, maar dat mag de pret niet drukken.
Ik heb in het verleden wel eens een Dewarvat gemaakt voor technische doeleinden dus een beetje bekend ben ik daar wel mee. Een thermosfles is natuurlijk in zoverre anders, dat daar de productieprijs een belangrijke rol speelt.
Een halve dag om pielen om een zo goed mogelijk isolatievat te krijgen is er natuurlijk niet bij.
Ik kan me goed voorstellen (ik heb dan niet onderzocht)dat in onze huidige globale economie er wereldwijd maar enkele gespecialiseerde producenten zijn van de vacuüm geïsoleerde glazen binnenflessen.
Deze vervolgens leveren aan tientallen "thermosfles producenten" die er een mooi buitenkantje, een mooie folder en een mooie verpakking omheen gieten.
KASSA!
Dan zie je in testen natuurlijk al snel veel overeenkomsten.

Eén inzicht heb in de reacties tot nu toe gemist.........
Het begrip vacuüm wordt nogal ongenuanceerd neergezet. :fff
Zo zal er niet één binnenfles zijn die met een "absoluut" vacuüm is geïsoleerd, maar zal het gros beschikken over een isolatie dmv. een zekere mate van onderdruk. Hoe groter de onderdruk hoe beter de isolatie is de natuurkundige regel
Omdat het aanbrengen van een hoge onderdruk veel tijd en hoge nauwkeurigheid vereist, kun je wel haast op je vingers natellen dat juist hier flinke concessies gedaan worden.

Ook de zilverspiegel geeft flink ruimte voor variabelen. Een dunne zilverspiegel is met een beetje tegenlicht al zichtbaar doorschijnend. een dikke zilverspiegel absoluut niet. Dat heeft vrijwel zeker invloed op de isolatie(reflecterende) eigenschappen.

De warmte overdracht via de lasnaad in de hals is een noodzakelijk kwaad, waarbij de zaak nogal vast zit op tegenstrijdigheden. Een erg dunne wanddikte ter plaatse van die lasnaad geeft weinig warmte overdracht, maar dan is je fles erg kwetsbaar en andersom geeft een grote wanddikte een sterkere fles met meer warmte overdracht.

Het afsmelten(dichtsmelten) van de "stengel" - doorgaans in de bodem van de buitenfles- waardoor de fles vacuüm wordt gezogen moet natuurlijk zeer zorgvuldig gebeuren, want een niet vacuüm dichte fles kan z'n werk niet behoorlijk doen.

@ 12much

Naast mijn Olympia Cremina heb ik onlangs een Olympia Caffarex in gebruik genomen, maar naast de sublieme espresso kwaliteiten durf ik er vanwege het elektriciteitsverbruik op het Ecologieforum verder niets over los te laten :oops: . of..........zo mogelijk ik vul de watertanks wel met heet water van mijn houtgestookte fornuis :mrgreen:

Gebruikersavatar
12much
Berichten: 575
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Consuminder-producten

Bericht door 12much » 26 nov 2012, 00:27

Een beetje tekort caffeine daar in Frankrijk? :roll: Ik zat me al af te vragen waarom het licht in Nederland zo knippert..:-) Gaaf ding, HX met grote boiler. Daar zit als ik mij niet vergis, een onderdruk klepje op die zo nu en dan een beetje onderhoud nodig heeft. Anders zuigt ie na een nacht stilstand je melk naar binnen.....(nou laat jij natuurlijk als rechtgeaarde espressomachinist altijd na 10 minuten een beetje stoom ontsnappen, toch?:-)

Dat vacuüm verhaal klopt natuurlijk als een bus. Goed dat je me daar aan herinnert. Ik realiseer mij trouwens dat ik mijn glasvraag bij jou neer had kunnen leggen:-)
Never burn faster than your Wocket.

Gebruikersavatar
hotglass
Berichten: 560
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:03
Locatie: Achterhoek, NL

Re: Consuminder-producten

Bericht door hotglass » 26 nov 2012, 00:46

IMG_0578.JPG
De automaat is helaas in eigendom en onder behandeling geweest bij een "deskundig hobbyist" in Duitsland
Alle geknutsel mag ik nog eens overnieuw doen.
Maar aan stroom hier geen gebrek. Van oorsprong is mijn stulpje voorzien van 120 Amp hoofdzekeringen en een eigen transformator. Voorheen stond hier o.a. een nauwelijks geïsoleerde waterboiler van 1000 liter op krachtstroom.
Die hield in de winter de hele keuken en omgeving warm :mrgreen:

Ik ben me nu aan het inlezen in de waterkracht systemen om volgende winter de beek voor de deur te kunnen "plunderen". Het grote voordeel boven zonnepanelen is natuurlijk dat ik het meeste water langs heb stromen als mijn behoefte aan elektra het grootst is.

Gebruikersavatar
12much
Berichten: 575
Lid geworden op: 03 okt 2009, 23:08
Locatie: Tienhoven Ut

Re: Consuminder-producten

Bericht door 12much » 26 nov 2012, 07:42

flyfishing-1.gif

[img]flyfishing-1.gif[/img]

flyfishing-1.gif

flyfishing-1

AHHHGR...mijn vliegvis smiley doet het niet!!!! Gave beek Hotglass, nou begin ik pas te begrijpen waarom jij daar woont, gaat helemaal niet om de glasblazerstraditie daar,,,, :lol: Forellen??
Never burn faster than your Wocket.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8040
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Consuminder-producten

Bericht door kockie » 26 nov 2012, 08:32

Moet je de smiley natuurlijk wel eerst uploaden (of gebruiken van een andere site..)
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Gebruikersavatar
hotglass
Berichten: 560
Lid geworden op: 19 jul 2010, 21:03
Locatie: Achterhoek, NL

Re: Consuminder-producten

Bericht door hotglass » 26 nov 2012, 12:25

12much schreef: niet om de glasblazerstraditie daar,,,, :lol: Forellen??
Ja, ook forellen, het water loopt me in de mond! Maar soms ook het water over de vloer en andere ongemakken voor een beginnend bergbewoner.
Consuminderen heeft hier een iets andere betekenis. Het wonen hier in de winter is bijna een dagtaak. Maar wel een hele gave dagtaak. :)

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Consuminder-producten

Bericht door David86 » 26 nov 2012, 15:53

12Much,

Heb ik ook een consuminder tip, als je van forel houd..

Een stekelbaars smaakt nagenoeg hetzelfde, en het mooiste : je mag er (afhankelijk van het water waarin je vist) meestal 5 per dag meenemen zonder gezeur van oom agent. Wel alleen de grote want het is de helft kop zo'n ding.

Groeten,
..

ritsaert snijder
Berichten: 4417
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: Consuminder-producten

Bericht door ritsaert snijder » 26 nov 2012, 17:26

D,
Is dat een consuminder of een consumeer tip? :D
RS
groet!

Ritsaert

David86
Berichten: 2027
Lid geworden op: 17 mei 2012, 09:16
Locatie: Hollandse Delta

Re: Consuminder-producten

Bericht door David86 » 26 nov 2012, 17:32

beide :)

Scheelt een reisje Frankrijk/ Groot britanië
..

Plaats reactie