Marc

Dit forumonderdeel is bedoeld om je voor te stellen aan andere forumdeelnemers

Moderator: Moderators

Plaats reactie
Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Marc

Bericht door Marc71 » 20 jan 2019, 10:14

Werkzaam in de ICT mag ik mezelf een beetje een "hobbyist" noemen als het om energie gaat. Aan de ene kant houd ik er van om in mijn huis zoveel mogelijk gemak te bouwen (smarthome, slimme speakers, etc.), aan de andere kant vind ik het ook leuk om te proberen mijn energie footprint zo veel mogelijk omlaag te krijgen. Door -wat- ik doe zo zuinig mogelijk te krijgen.

Onder het mom meten is weten is mijn huis voorzien van:

- Domotica die een aantal van mijn stopcontacten meten kwa electriciteitsgebruik
- Een tweetal YOULESS systemen aan mijn slimme meter die mijn data naar Pvoutput en naar Enelogic sturen
- 4000Kwh aan zonnepanelen op het dak van mijn schuur (met het plan om dat dit jaar uit te breiden met nog een keer hetzelfde (of iets minder) erbij
- Een Amphiro connect in de douche die meet hoe effectief ik douche (hoeveel water gebruikt en hoeveel energie gebruikt voor de noodzakelijke warmte
- Alle verlichting vervangen door LED

Eerste projectje wat er nu aan komt is het laten aanlegen van een tweetal buitenkabels voor krachtstroom naar mijn zolder (helaas over de buitenmuur), bedoeld om een doorstroomverwarmer op te voeden en meteen ook de mogelijkheid voor nieuwe panelen te creeeren.

Ondanks dat mijn huis uit 1960 is heb ik bij de verbouwing vloerisolatie aangebracht, HR++ glasen is ook mijn spouw volledig geisoleerd. Ik heb een WTW systeem van Storkair voor de beluchting van het huis.
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8060
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Marc

Bericht door kockie » 20 jan 2019, 15:13

Welkom Marc!

Goed bezig met je isolatie, maar zorg dat je techniek niet z'n doel voorbijschiet!
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Re: Marc

Bericht door Marc71 » 20 jan 2019, 16:23

Dat doet het ongetwijfeld al.. Maar ik heb er lol in..
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Re: Marc

Bericht door Marc71 » 31 mar 2019, 10:53

Deze week een tweede set aan panelen geplaatst, totaal nu 8000kWh.

Daarmee dek ik mijn gebruik ruim af en omdat er nu sprake is van overcapaciteit heb ik ook als de zon maar een beetje schijnt redelijk vaak genoeg stroom om zonder teruglevering te werken.

De wetgeving blijft onduidelijk, maar ik verwacht dat de eoa vorm van saldering (of dat nu door saldering op de energierekening is, of middels subsidie achteraf) nog maar een paar jaar blijft..

Mijn cijferwerk laat zien dat ik met de huidige produktie van panelen in 70 % van de dagen van het jaar dagelijks genoeg opwek om in mijn behoefte te voorzien (niet op het juiste moment van de dag, maar wel binnen de 24 uur). Als saldering/subsidie wegvalt kan ik dan eventueel een batterij plaatsen van 15kWh, daarmee zou ik dan in 70% van de dagen nog steeds zonder afname van het net kunnen draaien..

Helemaal 100% wordt dat in Nederland helaas nooit..
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

pelletpower
Berichten: 2486
Lid geworden op: 12 nov 2011, 13:21

Re: Marc

Bericht door pelletpower » 31 mar 2019, 12:59

Dag Marc, dat idee borrelt hier ook. Heel eigenwijs wil ik dit toch eens doorrekenen.

Als accu lijkt me nife de beste optie ivm levensduur en robuustheid.

Eerst eens op zoek naar een fatsoenlijk monitorsysteem. Iungo lijkt me wel wat. Slimme meter hebben we niet. Dat geeft toch wat ruimte te schuiven met meterstanden.

Maar met 8000 Wp moet jij toch 4000 kWh terugleveren? Maw iemand die een beetje bewust is van zijn verbruik moet makkelijk onder modaal kunnen scoren.

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1663
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Marc

Bericht door benthuis » 31 mar 2019, 15:01

Marc, hier heeft de aanschaf van panelen geleid tot drastische besparingen in verbruik... Het aantal met stekker uitgevoerde apparaten wordt steeds minder. Wasdroger was laatste slachtoffer. Dit heeft geleid tot een budget neutraal energie systeem (gevoed met subsidie voor overstap en hout) en steeds minder afhankelijkheid van techniek.

M'n techno honger stilde ik vaak met projecten die niet tot enig gebruik kwamen. Daar ben ik me gestopt. Dat geeft tijd en vrijheid. (Ben ook ITer/techno-freubelaar voor de euro-winning). Vervoer blijft lastig, die uitdaging blijft lastig voor mij.

Een kleine accu bank voor hout CV pomp, diepvries en wat LED is hier ook in overweging, maar stel het uit tot de noodzaak komt. In de hoop dat het dan niet hoeft...
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Re: Marc

Bericht door Marc71 » 31 mar 2019, 17:24

Ik heb ongeveer 5,5 nodigvoor eigen gebruik (als je dat op jaarbasis uitrekent zoals iedereen dat braaf doet).

Aan die berekening per jaar heb je alleen iets als je in staat bent je energie over een jaar op te slaan. De komende twee jaar kan iedereen dat nog, dat heet salderen. Daarna zal dit zeker nog 1 jaar extra kunnen als de terugleversubsidie de saldering vervangt, daarna zal het beschikbare bedrag voor subsidie snel dalen (dat kan dan ook, want er ligt dan genoeg aan panelen en subsidie is niet meer nodig).

Vanuit een ecologisch perspectief maakt dat helemaal niets uit, je wekt nog steeds op. Vanuit een financieel perspectief is het wel vervelend.

De technische oplossing hiervoor is opslag en het apparaat hiervoor is een batterij.

Je kunt hier alleen niet uit de voeten met de berekening die iedere zonnepanelen-boer maakt: een berekening op jaarbasis, dat is alleen goed advies als je kunt salderen.

Het is in Nederland praktisch onmogelijk om volledig op zon te draaien, in de winter is de opbrengst echt veel te laag, er is echter wel een tussenstap te verzinnen en dat probeer ik hier;

Ik probeer met een overcapaciteit op het punt te komen dat ik in 70% van de dagen genoeg opwek om binnen een periode van 24 uur in mijn eigen behoefte te voorzien.

Als ik zover kom zou een batterij van mijn gemiddelde daggebruik (15kWh) er voor moeten kunnen zorgen dat ik in 70% van de gevallen geen netstroom nodig heb.

Op dit moment is zo'n batterij veel te duur, maar goed, een jaar of 3 a 4 kunnen we nog wel salderen of subsidieren, dat geeft 4 jaar de tijd voor een prijsdaling.

Ga ik dat dan doen ? Weet ik niet... Het is namelijk in ieder geval geen ecologische keuze.. het zou puur financieel zijn (of vanwege het gadget gehalte).

Zelfs een nieuwe tesla powerwall levert direct uit de doos al 7,5% inefficiency op, van elke 100kwh die je erin stopt houd je er per direct maar 92,5 over (en bij gebruik wordt die inefficiency groter). Een grote energiecentrale kam dat veel beter en het milieu wordt dan ook niet belast met landfills vol oude batterijen.

Op de vraag over stroom besparen:
Ik doe zoveel mogelijk mijn ding: energiezuinige apparatuur, led lampjes, zo veel mogelijk gas afschakelen.. Maar er is uiteraard een veel betere manier om energie te besparen en daarmee het milieu te helpen: gewoon niet gebruiken. Dus: geen wasdroger, geen afwasmachine, vaker boodschappen doen zodat je maar een kleine vriezer nodig hebt, -niet- je hele huis vol met amazon alexa's zetten, geen domotica, geen homeserver..

Voor die laatste optie kies ik niet, ik verbruik. Binnen mijn gewenste comfort doe ik het zo zuinig mogelijk en compenseer ik door geld te investeren in zonnepanelen en non-gas verwarming

Het kan beter, maar voor mij is dit “next best”..
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

jwardenier
Berichten: 1415
Lid geworden op: 01 feb 2012, 09:59

Re: Marc

Bericht door jwardenier » 01 apr 2019, 07:23

Mark ,je hebt een hele installatie 70% deze denk je te gaan halen op bewolkte dagen ?
Ik heb me nog niet zo verdiept in z paneeltjes ,maar dat moet nu anders ,de panelen boer komt langs om de boel te berekenen ,en we gaan kijken of het ook iets voor ons is .
We verbruiken wel wat minder stroom , nu dal 1746 en normaal tarief 1887 kosten 56 per maand .
Daarbij hebben we een oude boiler [40 jaar ] dus deze moet ook eens vervangen worden en mijn vrouw wil graag weer op inductie koken .
Dus heb ik naar een doorstroom boiler gekeken 821 kw bij 15 min per jaar verbruik
Inductie kookplaat 10 kw x 1 uur is ook nog eens 395 kw per jaar
Kom ik op een totaalverbruik van 2826 kw per jaar 9 x 315wp is 2835 kw per jaar dus zou ik er zo moeten kunnen komen .
Bij 70 % dekking zou ik of meer panelen moeten plaatsen of verbruik minderen ,dit zou b v door warm water anders te organiseren b v zoneboiler deze zal bij 15 min verbruik per dag 516 kw besparen heb er 100 dagen afgehaald ivm geen zon .
Maar zoals ik aangaf ,ik wordt nog niet gehinderd door enige kennis ,heb hier en daar wat gelezen ,dus tips ,aanvulling ,kritiek of alternatieve oplossingen zijn welkom .

Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Re: Marc

Bericht door Marc71 » 06 apr 2019, 10:26

Ehm nee... "70% haal ik niet op bewolkte dagen", die bewolkte dagen zitten in die 30%..

Als je genoeg panelen neerlegt voor je jaarverbruik dan haal je niet in 70% van de gevallen per dag genoeg voor je dag-gebruik, daarvoor heb je wat overcapaciteit nodig..

Je moet gewoon kiezen wat je wilt.. Wat me alleen opvalt is dat alle zonnepanelen mannen die ik spreek altijd toerekenen naar een jaarverbruik, en dat is een uiterst twijfelachtige manier van rekenen..
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

Marc71
Berichten: 21
Lid geworden op: 20 jan 2019, 10:00

Re: Marc

Bericht door Marc71 » 23 apr 2019, 19:31

Het plan werkt so far so good.

Sinds de plaatsing van de tweede set panelen op 28 maart heb ik op -1- dag na (woensdag 3 april) elke dag meer opgewekt dan ik op diezelfde dag heb verbruikt.

Totale teruglevering dit jaar: 931 kWh.
Totale afname dit jaar: 1514 kWh

Nog een week of 2 en dan zit ik op jaarbasis wel op 0 denk ik..
8000 Kwh Zonnepanelen van Solaredge (2 inverters), Slimme meter, 4 * Youless in de meterkast (2 voor pvoutput, 2 voor Enelogic). Amphiro in de douche. Alles op led.
Binnenkort een doorstromer als douchewaterverwarmer

Plaats reactie