Pagina 1 van 1

Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 13 jun 2018, 16:34
door Paul Joosten
De buitenmuur van mijn schuur is door allerlei oorzaken bepaald geen fraai geheel. We overwegen dit te verbeteren door er iets op te smeren, de voorkeur van de directrice gaat uit naar een aardekleur. Hierdoor ben ik op het idee gekomen dat leem hiervoor misschien een mogelijke oplossing is maar ik word helaas totaal niet gehinderd door kennis van zaken.

De muur bestaat hoofdzakelijk uit metselwerk maar ook grote gaten en hier en daar wat metaal. Die laatste twee denk ik eerst te bekleden met fermacell plaat. Dat zou naar verluidt beter dan gipsplaat bestand zijn tegen de extremen qua temperatuur en vocht die door het jaar in en om de onverwarmde schuur kunnen optreden. Isolatie en andere overwegingen spelen geen rol, het gaat puur om het aanzicht. Uiteraard moet het wel zo onderhoudsarm mogelijk worden. Alles bij elkaar gaat het om zo'n 100 m2 maar ik wil eerst maar eens de voorkant (die het meest in het zicht ligt en grotendeels uit deuren bestaat) van zo'n 10 m2 gaan doen.

Hoe pak ik dit aan, wat heb ik allemaal nodig en wat zijn eventueel betaalbare alternatieven?

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 14 jun 2018, 22:01
door Pietje
Zijn je dakoverstekken groot? Leem wordt snel zacht als het langdurig nat blijft.

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 15 jun 2018, 07:18
door Dutch John
Alleen al door de Nederlandse luchtvochtigheid zal door de jaren heen "het weer" in de leem komen. Het uiterlijk wordt grauw. Is op te lossen door te impregneren met lijnolie, maar dat doet de kleur veranderen. Bovendien zal de leem niet meer ademen, omdat deze watervast wordt.

Groet,
DJ

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 15 jun 2018, 16:21
door Paul Joosten
Dakoverstek is n.v.t. en het weer erin lijkt me ook geen goed plan. Leem valt dus af kennelijk.

Nog andere ideeën? Of wordt het conventioneel cementgebonden stucen?

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 15 jun 2018, 21:51
door Pietje
Op De Kleine Aarde heeft 6 jaar een stroleem-muur gestaan. Ik heb "het weer" daar niet in zien zitten. En ook mijn testje (bijna een jaar) is nog brandschoon.
Er zijn wel truukjes die de dampopenheid niet aantasten maar wel (wat) fixeren, maar ik heb er nog geen ervaring mee.

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 16 jun 2018, 07:56
door Dutch John
Bij het strohotel was na een paar jaar de oostgevel zwart gespikkeld. Westkant had daar minder last van, maar die spoelde langzaam uit door de regen. Ondanks een beetje lijnolie (tevoren in de finishlaag gemengd).
Mijn leembankje buiten (na het stuken verzadigd met lijnolie) neemt na 4 jaar langzaam de kleur van de omgeving aan..... De bank onder de veranda houdt het met één laagje olie goed, maar moet elk voorjaar afgeschrobd worden.
Mijn conclusie: buiten lemen in Nederland kan prima, mits behandeld, je moet geen uitgesproken kleuren willen (behouden) en enig TLC in acht willen nemen.

Cement zal het beter houden, maar het mist de warme en zachte uitstraling.

Groet,
DJ

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 16 jun 2018, 10:30
door Pietje
Zou het kunnen dat juist de lijnolie voor "het weer" gaat zorgen? Maar goed, als de leem uitspoelt, dan spoelt de schimmel er ook mee uit... :fff

Re: Buitenmuur schuur stucen met leem?

Geplaatst: 16 jun 2018, 14:10
door Dutch John
Alles met een organische oorsprong zorgt voor schimmel. Vezelversterking bijvoorbeeld, maar ook verontreinigingen in de leem of de klei. Of stof dat er tegen waait. Lijnolie ook, maar die aanslag is afwasbaar.

Groet,
DJ