Pagina 1 van 1

Leem in open badkamer

Geplaatst: 19 nov 2016, 22:32
door taco1
Heeft iemand ervaring met Leemstuc in de badkamer? Ik hoor er verschillende verhalen over, ik maak zelf een soort inloopbadkamer, dus het vocht wordt uiteindelijk afgevoerd over de heler ruimte, badkamer plus slaapkamer. Mijn gevoel zegt dat juist door het ademen van het leem er geen enkel probleem hoeft te zijn, maar ik ben benieuwd of iemand er ervaring mee heeft. de badkamer bestaat uit een betegeld muurtje van 1 meter hoog, daarboven een glazen wand die oophoudt op 2,20 en een schuin dak wat ik wil lemen.
Hier ook graag een tip voor, schuin lemen, komt dat uiteindelijk neer op veel spierpijn?
dank

Re: Leem in open badkamer

Geplaatst: 19 nov 2016, 22:52
door Pietje
Hoi Taco!

Zolang de leem geen spatwater/condensatie te verduren krijgt, dan moet het kunnen. Maar het lijkt me riskant; er condenseert wel heel veel vocht in zo'n natte ruimte.

Kalkstuc daarentegen doet het zeker goed. En als je toch met kalk gaat stuccen, dan kan je ook tadelakt overwegen op plekken die wel aan spatwater of stromend water (douchwand/vloer) blootgesteld zijn. Mooi, goedkoop en vooral praktisch (geen kalkaanslag ;-) )

Re: Leem in open badkamer

Geplaatst: 19 nov 2016, 22:59
door taco1
Werkt Tadelakt dan op dezelfde manier als leem?
Het voordeel van leem lijkt mij dat je het altijd bij kan werken, dus ik als leek kan er nog wat mee spelen.

Re: Leem in open badkamer

Geplaatst: 24 nov 2016, 00:17
door Caelan
Hey Taco,

Voor leemstuc in een gesloten badkamer ben ik na even zoeken tot volgende oplossing gekomen:

Als de leem niet rechtstreeks besproeid wordt, kan ze wel wat vochtigheid verdragen, zolang ze steeds weer voldoende kan uitdrogen .... zoals Pietje reeds zei, bij spatwater of condens is wat meer voorzichtigheid nodig omdat de leem wak wordt en dit zich op z'n minst gaat aftekenen. Hiervoor opteer ik om op die plaatsen (vb plafond dat doorloopt boven de douche) bovenop de afwerkingslaag (in mijn geval een leemstructuurverf T-paint) een wax-laag aan te brengen (Tierafino wax). Je moet dit dan wel over het hele vlak doen aangezien de wax de kleur van de afwerking intenser maakt en je dus duidelijk ziet wat er wel en niet gewaxt is. Nadeel is dat je met de wax ook de vochtregulering van de leem afsluit .... je kan niet alles willen zeker? :wink:

Voor de schuine dakvlakken kan je ook werken met Legito of iets gelijkaardigs. Dit is leem met +- 10% natuurgips die voor een beperkte afbinding zorgt.... voordeel: werkt even gemakkelijk als spuitgips, kan bijvoorbeeld op stucanet geplaatst worden (dus minder spierpijn) en ondanks de geringe afbinding kunnen beschadigingen net zoals bij zuiver leem gemakkelijk worden bijgewerkt.... nadeel: is niet 100% leem en dus boet je waarschijnlijk ook een beetje in op vlak van specifieke leem-eigenschappen.

Kleine opmerking terzijde ... hou je er rekening mee dat open badkamers meestal zorgen voor klamme lakens?

Re: Leem in open badkamer

Geplaatst: 24 nov 2016, 17:37
door Pietje
taco1 schreef:Werkt Tadelakt dan op dezelfde manier als leem?
Het voordeel van leem lijkt mij dat je het altijd bij kan werken, dus ik als leek kan er nog wat mee spelen.

Tadelakt is een kalkrecept, dus het hardt uit ipv (bij leem) alleen drogen. Maar je kan het wel altijd bijwerken door er nieuwe stukjes overheen te zetten. Omdat je bij tadelakt pigmenten toevoegt, liefst een aantal die onregelmatig door elkaar lopen, valt bijwerken niet op.

Re: Leem in open badkamer

Geplaatst: 26 nov 2016, 13:28
door taco1
Goeie tip van de wax, ik ga het ermee proberen,

klamme lakens verhaal, uiteindelijk wordt het een soort loftachtig, hoog en met in de badkamer een dakraam met rooster en in de slaapkamer 2 ramen met roosters.
En eerlijk gezegd gok ik ook een beetje op het ademend effect van de leem, uiteindelijk is het een oppervlak(schuin dak wat dampopen geisoleerd is, gevel plus wand(slaapkamer en badkamer)van 95 m2 dat met 2 cm leem gestuckt word en er is een open trapgat naar de verdieping beneden.
maar als de lakens te klam worden moet ik misschien toch iets verzinnen(afzuiging...korter douchen,,,))
dank voor jullie adviezen