Pagina 2 van 2

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 23:13
door Pietje
pelagosdiver schreef:Overigens gebruikte ik vlasstrooisel als toevoegsel voor mijn isolatielaag. Goedkoop te verkrijgen als stalstrooisel en fijner dan houtkrullen.
Stro, en dan met de grasmaaier er overheen tot de strostengels kort genoeg zijn... Als je van balken een vierkant op de grond legt, dan vliegt de stro niet al te ver en kun je er makkelijk nog een keer overheen met je (electrische cirkel)maaier.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 09 jun 2016, 11:36
door ritsaert snijder
Ik probeer altijd te bedenken wat het materiaal gaat doen. Zit het op een plek waar het verkoold of zit het op een minder warme plek? Op hele hete plekken (daar verkoold het materiaal) dan moet het materiaal voldoende volume hebben.Als het op een minder warme plek zit en het gaat niet verkolen dan zou ik hol materiaal willen gebruiken. De luchtholtes isoleren goed.

Riet en stro zijn goed bruikbaar als hol materiaal. Zaagsel en vlas zou je kunnen gebruiken om te laten verkolen maar dan moet het dus wel voldoende volume hebben. Vlas is volgens mij heel plat en daardoor dus minder bruikbaar.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 09 jun 2016, 12:27
door pelagosdiver
Riet en stro zijn goed bruikbaar als hol materiaal. Zaagsel en vlas zou je kunnen gebruiken om te laten verkolen maar dan moet het dus wel voldoende volume hebben. Vlas is volgens mij heel plat en daardoor dus minder bruikbaar.
Ja, daar heb je een goed punt. Bij het proefstoken met enkel de binnenkoepel klaar, liep de buitentemperatuur vlot op tot 70 graden. Nu heb ik geen uren gestookt toen, dus ik denk dat dat nog hoger wordt. Ik ging er dus vanuit dat het materiaal zou verkolen. Vermoedelijk is dat ook gebeurd gezien de goede isolatie, zelfs zonder dat de eindlaag aanwezig was.
Eerlijk gezegd zou ik stro hebben gebruikt als ik op het idee van de grasmaaier had gekomen...dat is een prima tip!
Aan de andere kant is het wel leuk na enige dagen vlaszaailingen op je oven te zien groeien :lol:

Groetjes
Stef

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 09 jun 2016, 12:47
door Dutch John
Voor een relatief dikke isolatielaag is het zeker zo handig om gewoon lang stro gedrenkt in kleipap, ofwel lichtleem te nemen. Je kunt het makkelijker in een dikke laag opzetten en het blijft beter hangen door meer verband.
Procedure: dunne kleipap (drinkyoghurtdikte) mengen in een specie- of badkuip. Grote klonten eruit zeven. Stro erin drenken en goed met riek afschudden en op een hoop gooien. Als de gewenste hoeveelheid klaar is, de hoop goed mengen en een dag laten trekken. Dan opzetten en stevig aandrukken. Lichtleem kan gaan smeulen, maar in een statisch geheel behoudt het zijn structuur.

Nb. je wilt isolatie, daarom kleipap gebruiken en geen leempap. Gehakseld kort stro is weer handig in raaplagen. Dan moet het kort zijn, omdat je het anders niet door de zanderige leem gemengd krijgt.

Groet,
DJ

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 11 nov 2018, 11:54
door Frank vesschemoet
Hallo
Van plan om begin 2019 te starten met pizza/broodoven .De ideeën zijn in orde . Met veel plezier de ovenwand willen opbouwen met basisleem (Claytec ) met kleine toevoeging van kleipoeder.
Blijf toch met de twijfel of het de zelfde eigenschappen kan hebben dan met vuurvaste of met volle stenen die de temperatuur aankunnen ?
De grootste vraag is of de leemmassage de opgeslagen warmte dan ook afgeeft !
Weliswaar rekening houdend met de thermische massa.
Mocht er iemand mij kunnen overtuigen om af te wijken van vuurvaste stenen en voor leem te gaan .
Want nog niet echt overtuigd , hoewel ik het zou willen
om dit te proberen , misschien wel een bevestiging nodig .
Met vriendelijke groeten Frank

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 16 nov 2018, 23:57
door saf
goedenavond,
als leem heter wordt dan 450 a 500 graden dan gaat het verbrokkelen

groet,
Saf

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 29 dec 2018, 10:05
door Richard-III
Hier vind je nuttige info om een oven te bouwen
www.mot.be

Groet