Pagina 1 van 2

Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 01 jun 2016, 21:00
door Brutus Groenus
Binnenkort heb ik vakantie, het leek me leuk om dan een leem/pizzaoven te bouwen in de tuin als eerste onderdeel van onze buiten keuken.

Ik wil het op de volgende manier doen:
Stuk stabiele bestrating als ondergrond
Zuil bouwen van oude stoeptegels en aansmeren /stucken met leem
Hierop een basis van een hardhouten steenschot
8 cm leem-stro mengsel
8cm leem (oven vloer)
Halve bol maken van zand en bedekken met natte kranten
Koepel opbouwen van leembollen (10cm dik?)
Schoorsteenpijpje boven deurtje
Afwerken

Week drogen en daarna voorzichtig warmstoken

De meeste materialen kan ik goed regelen/vinden, alleen het leem is nog een probleempje.

Via internet kan ik wel een aantal zakken bestellen natuurlijk, zelfs bigbags. Maar liever haal ik het uit de omgeving (Groningen), volgens mij zit het hier niet in de grond (?).

Heeft iemand een adres ergens in het noorden?

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 01 jun 2016, 21:13
door Pieke
Iets vergelijkbaars is hier in het verleden al 'ns gebouwd. Wellicht ter inspiratie. viewtopic.php?f=3&t=3051&hilit=

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 01 jun 2016, 22:58
door willem
Brutus schreef:Via internet kan ik wel een aantal zakken bestellen natuurlijk, zelfs bigbags. Maar liever haal ik het uit de omgeving (Groningen), volgens mij zit het hier niet in de grond (?).

Heeft iemand een adres ergens in het noorden?
Bel Oskam eens uit Lekkerkerk, die heeft leemput(ten) in Drenthe
waar je het misschien zelf kan ophalen.
Voor en op het terrein van het nieuwe dierenpark in Emmen heeft ie
ook een groot projekt gehad, misschien dat daar nog wat te halen valt,
gezeefd en gemixt, dus klaar voor gebruik.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 01 jun 2016, 23:03
door Pietje
Lekkerkerk en Drenthe liggen niet heel in de buurt van Groningen ;-)

Vaak weten loonwerkers wel waar leem te halen is. Voor veel grondroerders is leem afval, waarvoor betaald moet worden bij storten. Of ze kennen leemputten in de buurt.

Met de leemproefjes op http://wiki.ecologieforum.eu/Leem kun je zelf beoordelen of de leem geschikt is voor je oven.

(en met een beetje geluk schep je de leem zo uit je tuin (op een metertje of 1 a 2 diep) ;-) )

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 02 jun 2016, 14:04
door ritsaert snijder
Leem in Nederland is nooit een kant en klaar product. Je moet het altijd bijmengen om te komen tot een goed product. Als je gaat werken met natuurleem kan je dan ook een kleiige grond nemen als basis en zand bijmengen. Bijgevoegd een kaartje met vindplaatsen.

Ik heb zelf een grijze pizzaoven op basis van een 314 RBB. Ding wordt in dik een uur stoken 800 - 1000 graden. We hebben er dan ook potten in gebakken. Probleem is dat we hem stuk stoken.

Ik wil die oven gaan gebruiken als broodoven en een pizzaoven bouwen.
Ongeveer dezelfde opzet. Het leem moet je wel heel goed beschermen tegen vocht. Directe regen is eigenlijk geen optie.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 02 jun 2016, 16:29
door Pietje
Pietje schreef:Met de leemproefjes op http://wiki.ecologieforum.eu/Leem kun je zelf beoordelen of de leem geschikt is voor je oven...
... of wat je er bij moet mengen om hem geschikt te maken...

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 02 jun 2016, 21:04
door Brutus Groenus
Bedankt voor het reageren.

@Pieke leuk topic ik zal hem van het weekend eens aandachtig doorlezen.

@Pietje De leem pagina van de ecolowiki heb ik zojuist doorgelezen.

Volgende week ben ik de hele week niet thuis, maar daarna zal ik eens rondbellen om te vragen of er in de buurt iets te spitten valt.

Anders is Drenthe ook nog wel een optie voor mij.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 12:46
door pelagosdiver
Dit voorjaar heb ik een dergelijke pizza oven gebouwd. Het boek van Kiko Denzer is zeer aan te raden, zoals reeds hiervoor vermeld.
Ik heb een foto reeks online gezet, misschien wat extra inspiratie?

Je vindt het hier http://postimg.org/gallery/eqv5dk3k/

De foto's staan helaas wat door elkaar.

We hebben al wat pizza parties gehouden, tot met 16 mensen en 3 kg deeg. Geen problemen,
Baktijd 1 tot 1,5 minuut per pizza...
Oven wordt in koepel tot 550 graden, buitenkant max 30.

Veel succes!

Stef

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 16:59
door Brutus Groenus
Bedankt voor de link, de stijl van de oven spreekt me erg aan.


Even een andere gedachten gang...

Zou je de koepel van de oven ook op kunnen bouwen met zwerfkeien i.c.m. vuurvaste specie o.i.d? Of gaat dit knappen?
Of oude bakstenen?

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 17:04
door Brutus Groenus
ritsaert snijder schreef:Als je gaat werken met natuurleem kan je dan ook een kleiige grond nemen als basis en zand bijmengen.
Misschien Groningse polderklei nemen?
ritsaert snijder schreef:Het leem moet je wel heel goed beschermen tegen vocht. Directe regen is eigenlijk geen optie.
Ik wou er een rieten afdakje o.i.d. boven maken

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 17:33
door Wouter Gillis
Brutus,

zwerfkeien noch bakstenen kunnen dergelijke temperaturen voor langere tijd aan.

groet
Wouter

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 19:38
door mro
Ik zou ook wel eens zoiets willen maken voor in de tuin.

Maar ik snap het principe van zo'n oven nog niet helemaal. Stel je hebt een rocket: dan komt de 'uitlaat' van de rocket uit in het bakgedeelte? En vanuit de bakruimte gaat de rook via de deur van de oven naar buiten?

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 19:40
door Brutus Groenus
Oké Wouter, duidelijk :)

Ik moet zeggen, nu ik wat plaatjes aan het zoeken ben, dat een gemetselde oven mij ook erg aanspreekt.

Onderstaand model lijkt mij, met een goede mal, vrij simpel te maken.

Heeft dit type oven voor of nadelen ten opzichte van een koepelvormige oven? Ik neem aan warmteverlies door de grote opening aan de voorzijde, maar dat lijkt me vrij simpel op te lossen door een kleinere opening te maken (misschien leuk om eens te testen).

Nadeel is wel dat er vuurvaste stenen moeten worden gekocht.
traditional-patio.jpg

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 20:34
door ritsaert snijder
Mijn uitgangspunten zijn;
* een lage ingang
* een koepelvorm of tunnel maar niet te hoog
* eerst een laag van max 10 cm -massa om de warmte op te slaan
* dan een laag van 10 cm isolatie (leem met riet of stro, vermiculiet)
* een handzame deur
* een lage rookgasafvoer (bellwerking), ik denk er aan om die verstelbaar te maken
* onder een afdak

Groningse polderklei lijkt me prima bruikbaar. Met de vakjesproef uitvinden hoeveel scherp zand er bij moet.
Vervolgens de hoeveelheid die je nodig hebt in een trog (of troggen) met water en een paar dagen goed roeren met een dwangmenger. Dan de juiste hoeveelheid zand (de kunst is om dan uit te komen met de goede dikte) erbij en aan de slag.

Re: Buitenoven bouwen van leem

Geplaatst: 08 jun 2016, 22:55
door pelagosdiver
Een koepelvorm heb je echt nodig. De hoogte van je oven dient een bepaalde verhouding te hebben tov van je toegangsdeur.
Op jou foto is dat hetzelde.
Ik haalde mijn klei bij een steenbakkerij, recht uit de put. De verwerking was de grootste uitdaging.
Fijn maken en laten weken in water om nadien te mengen via een mixer was voor mij de beste oplossing. Het zand dat je gebruikt is ook belangrijk. Ik gebruikte ruw stabilisé zand van Gamma, korrel 0-4 mm, in een verhouding 1 op 3.
Hen ook waterglas gebruikt als fixeermiddel, maar dat gaf geen 100% resultaat...
De hoeveelheden die je nodig hebt moet je niet onderschatten. Binnenkant oven had 125 kg zand nodig als mal, cirkel 60cm diameter en 40 hoogte. Reken dan 25 cm totale dikte van koepel voor de 3 lagen en dan zit je snel zan 500kg materiaal...
Overigens gebruikte ik vlasstrooisel als toevoegsel voor mijn isolatielaag. Goedkoop te verkrijgen als stalstrooisel en fijner dan houtkrullen.

Groet

Stef