Pagina 1 van 1

Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 21 apr 2015, 11:17
door Tessa
Goedemorgen allemaal,

Ik ben helemaal nieuw op dit forum en ik hoop via deze weg dat anderen met ervaring ons wat op weg kunnen helpen met ons eerste stroleem-project.

Ik (26) woon met mijn man (30) in een oud herenhuis (1920) met een achter de woning gelegen appartement (1960). We wonen op moerasgrond en het grote probleem is dan ook de grondwaterstand. Wat veel vochtproblemen heeft gegeven in de niet geïsoleerde achterwoning. Deze woning is momenteel kaal en willen wij gaan isoleren met stro en vervolgens compleet lemen. Van vloer tot plafond van badkamer tot keuken...

Wij hebben leem gevonden bij een belgisch grondwerkbedrijf waar ik de proeven die te lezen zijn op ecolowiki mee ga houden.

Over de techniek twijfelen wij nog:
-Balen stapelen in een houten frame aan de binnenzijde? Volledige breedte of op zijn kant?
-Voorzetwand van wilgentakken waarin de stroleem word gestort?
-evt. andere techniek?

Verder vragen wij ons af of dampwerende folie onder de leemvloer en sealen met lijnzaadolie voldoende is en of deze folie ook genoeg is voor de onderkant van de muren.

We zijn erg benieuwd naar al jullie ideeën en advies en als dit onderwerp al behandeld is dan zou ik dit graag nalezen op dit forum.

Alvast heel erg bedankt.

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 21 apr 2015, 12:49
door ritsaert snijder
Tessa,
Wat bedoel je met moerasgrond? Is dat veen?
Leem en stro zijn erg gevoelig voor vocht en optrekkend vocht. Hoe is de situatie precies? Misschien wat foto,s?

Isoleren van een oud huis (aan de binnenzijde van de muren) is buitengewoon riskant omdat er vocht in de muren gaat zitten. Dat vocht is zeer slecht voor de isolatiewaarde en zorgt voor rotting! Is veel over geschreven. Als je een dwarsdoorsnede maakt kunnen we meedenken over de risico's en de alternatieven.

Ik woon zelf op het veen en ik ben heel tevreden over schuimbeton als ondergrond. Aan de onderkant in de nattigheid en aan de bovenkant altijd kurkdroog. Isoleert ook goed. Maar constructief moet het natuurlijk ook kloppen.

Ik heb zelf gewerkt met riet (afval van het dak) en leem, opgesloten in een frame van hout en raster, waarin dan vervolgens ook muurverwarmingsslangen zijn opgenomen. Stro balen vond ik zwaar en teveel ruimte in nemen. Riet is een goedkoop, goed isolerend en heel sterk alternatief. Ik heb ook een muur gemaakt met leem in een bekisting, deze muur staat tegenover de finoven om de warmte te bufferen en door te geven.

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 21 apr 2015, 21:39
door Tessa
Ritsaert,

Bedankt voor uw reactie. Moeras word ook wel rietland genoemd en is heel drassig, in deze omgeving groeien vooral veel wilgen en sinds onze buren een half bos ervan hebben omgezaagd kolkt het water na een flinke regenbui over hun oprit. Riet is hier goed te vinden dus die onthoud ik.

Ik heb foto's gemaakt en ik besef nu dat ik wellicht de verkeerde vragen stel. Deze horen te zijn: Hoe pak ik het vochtprobleem aan alvorens ik kan nadenken over stro en leem.

Het lukt me nu niet om de foto's te plaatsen. Hier alvast een schets van de situatie, foto's volgen. Op verschillende plekken hebben we vochtplekken aan de onderzijde van de muur waar de plinten in de muur geboord zaten. Alle vochtschade is cosmetisch verdoezeld door familielid dat hier voor ons woonde. Wij woonden eerst in dit appartement maar het leefklimaat was te ongezond door groene schimmel dat zich daadwerkelijk aan alles in de woning heeft gehecht daardoor wonen we nu in de grote woning.

De luchtvochtigheid is voelbaar gedaald na de woning goed te luchten. Vandaag 44% bij 19,5 C. Een van de vochtplekken is voor de helft opgedroogd. 1 van de grotere plekken is aan de buitenzijde te zien maar begint nu langzaam aan te drogen.

Eventueel is het mogelijk om de woning gedeeltelijk aan de buitenzijde te isoleren. Wandverwarming zouden wij het liefst als hoofdverwarming te gebruiken indien mogelijk.

Hopelijk heeft u iets aan deze info

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 21 apr 2015, 23:12
door ritsaert snijder
Oke, moeras is geen grondsoort. Veen ontstaat uit moeras. Het is dus nat en drassig. Hoe is de fundering? Is er iets bekend van bouwtekeningen? Zijn er verzakkingen of scheuren in het huis?

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 22 apr 2015, 08:27
door kockie
Tessa schreef:Het lukt me nu niet om de foto's te plaatsen.
Handleiding zie hier: viewtopic.php?f=8&t=735

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 22 apr 2015, 11:26
door sfj
Tessa schreef:De luchtvochtigheid is voelbaar gedaald na de woning goed te luchten. Vandaag 44% bij 19,5 C.
Beluchten was zeker een goede keuze. Verder doen hiermee. Zo extreem mogelijk zou ik zeggen. Zorgt voor trek door het huis, dan droogt het sneller. Maar hou het natuurlijk gezellig.
Tessa schreef:Een van de vochtplekken is voor de helft opgedroogd. 1 van de grotere plekken is aan de buitenzijde te zien maar begint nu langzaam aan te drogen.
Met het beter weer trekt het vocht sneller weg. En minder regen betekend waarschijnlijk ook minder hoge waterstand in de grond. Beluchten was een goede eerste stap. Eens de ramen terug dicht gaan door slecht weer komt de vocht er ook weer aan. Dus inderdaad, je moet eerst de oorsprong van het vochtprobleem oplossen.

Zijn die vochtplekken enkel op een hoogte tot pakweg 50cm te zien? Of ook wel een stuk hoger, en dan hoe hoog? Nergens een dakgoot die loopt of vol met troep zit zodat ze over loopt? of een afvoerbuis met een barstje? Of een dakpan die wat verkeerd ligt en water doorlaat?

Wat isolatie betreft: begin bij het dak.

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 22 apr 2015, 12:43
door ritsaert snijder
hmm, ik denk begin bij de vloer en de fundatie.

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 22 apr 2015, 12:56
door deleted
Tessa,

We hebben echt meer detils nodig om een beeld te kunnen vormen.
Je kan ook foto's delen met link neer te zetten uit een publiek album op bv mijnalbum.nl. Dan kan je ze ook weer elk moment verwijderen.

Het oude pand en het te renoveren pand staan vlak bij elkaar. Waarom heeft het eerste dan geen last van de natte ondergrond ? Lekke afvoeren ? Geen drainage ?
Hoe ziet de vloer er uit in het te renoveren pand ? Een betonnen vloer ?

G

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 23 apr 2015, 00:09
door Tessa
Iedereen bedankt voor het meedenken. We hebben vanmiddag een vriend gebeld die gevelverzorger is om het vochtprobleem aan te pakken. Hij heeft ervaring in het bestrijden van vochtproblemen en opsporen van alle vochtproblemen omtrent woningen. Wij vermoeden zelf dat het deels optrekkend vocht is en deels door vroegere lekkage van het dak. Maar goed, wij zullen morgen horen hoe het ervoor staat.

Indien de woning vrij van vocht gemaakt kan worden dan is mijn vraag, welke maatregelen dien ik te treffen aan de binnenzijde alvorens ik met stro en leem aan de slag kan. Is er iemand die dit in zijn/haar oude huis heeft toegepast die zijn/haar ervaringen met mij wilt delen. De DO's en DONT's als het ware.

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 23 apr 2015, 00:39
door deleted
Tessa schreef:Iedereen bedankt voor het meedenken. We hebben vanmiddag een vriend gebeld die gevelverzorger is om het vochtprobleem aan te pakken. Hij heeft ervaring in het bestrijden van vochtproblemen en opsporen van alle vochtproblemen omtrent woningen. Wij vermoeden zelf dat het deels optrekkend vocht is en deels door vroegere lekkage van het dak. Maar goed, wij zullen morgen horen hoe het ervoor staat.
Ben benieuwd. Meestal komen die specialisten niet verder dan 'injecteren' en 'hydrofoberen' met de chemo-rommel waarvan ze nou ook net toevallig verdeler/verkoper van zijn.

Indien de woning vrij van vocht gemaakt kan worden dan is mijn vraag, welke maatregelen dien ik te treffen aan de binnenzijde alvorens ik met stro en leem aan de slag kan. Is er iemand die dit in zijn/haar oude huis heeft toegepast die zijn/haar ervaringen met mij wilt delen. De DO's en DONT's als het ware.
Binnenisolatie, zeker met strobalen, is een DONT. Plaats de balen aan de buitenzijde als je ellende wil voorkomen.

Dat pand uit de jaren '60 heeft dat ooit een andere functie gehad ? Een stal bijvoorbeeld ?


G

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 23 apr 2015, 01:12
door Tessa
Meestal komen die specialisten niet verder dan 'injecteren' en 'hydrofoberen' met de chemo-rommel waarvan ze nou ook net toevallig verdeler/verkoper van zijn.
Zoals dat in alle branches gebeurt. Liever afgraven en drainen/coaten dan chemi dat naar binnen lekt.
Binnenisolatie, zeker met strobalen, is een DONT. Plaats de balen aan de buitenzijde als je ellende wil voorkomen.
Wat voor ellende moet ik mij voorstellen?
Dat pand uit de jaren '60 heeft dat ooit een andere functie gehad ? Een stal bijvoorbeeld ?
Is altijd woonruimte geweest

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 23 apr 2015, 07:13
door Dutch John
Een dunne laag lichtleem aan de binnenkant is te overwegen, mits de muur waar je het op brengt droog en goed dampdoorlatend is. Dat laatste is alleen ter plekke vast te stellen of in te schatten. De isolatie van lichtleem is bescheiden. Je kunt ook een vrij dikke stuclaag met organisch materiaal aanbrengen. Denk aan houtkrullen, gehakseld vlas of gehakselde hennep. Bindmiddel kan zijn klei of kalk. De isolatiewinst is relatief groot voor een dunne laag, maar in absolute zin haal je natuurlijk nooit de cijfers van een dikke laag. Een dunne laag haalt wel de "koudestraling" weg van een stenen muur. En geeft je de vaak gewenste leemuitstraling.

Puur stro zou ik niet gebruiken voor isolatie aan de binnenzijde; het gevaar van rot door ophopende condensatie is te groot.

Groet,
DJ

Re: Stro en Leem in oud huis

Geplaatst: 26 apr 2015, 21:55
door ritsaert snijder
Tessa, om mee te kunnen denken is meer informatie nodig. Constructie, gebruikte materialen, muurdoorsnede, dikte van de muur. Reden is dat het isoleren van een oud huis buitengewoon riskant is. Oorzaak is veelal vocht en gevolg is isolatieverlies, rot en ga maar door. Ook kunnen je stenen kapot vriezen.