schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 13 okt 2020, 17:59

Ik weet niet of er hier mensen bij zijn die ervaringen hebben met schoorstenen?
Ik wil graag mijn ervaring beschrijven met mijn schoorsteen na het installeren van een RVS flexibele pijp.

Situatie vóór: een open schouw in de keuken,nog wel voorzien van een metalen plaat eronder met een gat erin voor de kachelpijp van mijn "turbo"
kachel, die gaat in metselwerk naar boven totdat ie op het dak uitkomt waar er een aardewerk verloop van vierkant naar rond is opgezet met daarbovenop een "chapeau" van aardewerk met gaten en een dakje zodat er geen water inregent.

in deze situatie is er een rustige trek waardoor mijn kachel lekker rustig stookt, de enige situatie dat het minder is, is een windstille en/of mistige dag.
maar als je dan buiten kijkt zie je de rook ook meteen naast de pijp neerslaan.

Op een gegeven moment werd mij verteld dat een rvs liner verplicht gesteld ging worden door de verzekering, en de trek erdoor verbeterde.
dus laat ik een RVS flexibele pijp plaatsen.
men stelde een steiger op buiten deels over het dak, naast de schoorsteen, kapje ervanaf gehaald, en pijp werd vanuit binnen met een koord omhooggetrokken en met twee strippen die om de pijp heen geschroefd werden door de gaten van de "chapeau" vastgezet.
De specialist vertelde mij ook dat ie een behoorlijk gat in het dakje van de "chapeau" moest maken omdat het geheel anders niet voldoende zou trekken. Dit vond ik erg vreemd, een bestaand dakje aanpassen!

Oke, weer mijn kachel aansluiten aan de nieuwe situatie, met een T-stuk wat het condens opvangt en vegen vergemakkelijkt.

In de tijd daarna heb ik veel problemen ondervonden die mijns inziens veroorzaakt worden door deze RVS Pijp.

De problemen: 1) dat dezelfde kachel die er altijd al stond in een keer is beginnen te brullen en loeien zodanig dat aan de achterkant van de kachel het "T" stuk waarmee die aangesloten zit helemaal oranje was (meerdere keren is dat gebeurt) of 2) je de kachel tempert met de luchtaanvoeren, en 5 minuten later de boel ontploft en de vuldeksel door het huis lanceert, 3) je bij bepaalde omstandigheden buiten (luchtdruk/temperatuur/vochtigheid) je een regen van allerhande kleine deeltjes in de pijp hebt die naar beneden vallen, 4) als je de schoorsteen veegt zie je dat de laatste meter/2 meter van de binnenkant van de pijp gewoon doornat is.

Onze ervaring is dat sinds de flexibele pijp geplaatst is onze kachel onbetrouwbaar geworden is.
IMG_7340.jpg
Grt, Bert

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 13 okt 2020, 18:01

IMG_7343.jpg
Hier zie je hoe de pijp opgehangen is met de beugel, en het gat bovenin de "chapeau" wat er naderhand bijgemaakt is door de installateur.
Grt, Bert

LeaD
Berichten: 418
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door LeaD » 13 okt 2020, 18:55

Last van kraaien ? Die zullen de opening bovenaan zeer leuk vinden om met takjes op te vullen . Als die takjes ontsteken door het aanmaken van uw kachel heb je soms een geluid van een startende raket . Dit zou ook kunnen verklaren waarom je vallende stukken hoort in de schouw .

Met een katern verfrommeld krantenpapier kun je een inox buis rood gloeiend maken . Deed ik vroeger elke week om de schouw proper te houden . Sinds ik fatsoenlijk stook is dit niet meer nodig . ( en dit forum heeft daar veel toe bijgedragen ) .
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 13 okt 2020, 19:00

Nee, niets van dat alles, wij hebben hier nogal wat roofvogels, die zorgen daar wel voor.
bovendien zit het probleem aan de onderkant van de gaine, niet bovenin. (het roodstoken en brullen)
Grt, Bert

LeaD
Berichten: 418
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door LeaD » 13 okt 2020, 19:16

Dan zal het grijm of roetafzetting zijn die in brand gaat, het ploffen duid op een restrictie of vernauwing .
Roetafzetting voorkom je door het goed doorstoken, hout zo fijn mogelijk kloven zodat het brand en niet ligt te smeulen en ook niet teveel of te weinig hout .
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

ritsaert snijder
Berichten: 4436
Lid geworden op: 09 dec 2009, 10:53
Locatie: Portengen

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door ritsaert snijder » 13 okt 2020, 20:26

Het klinkt alsof de trek sterk is "verbeterd". Misschien heeft de oude pijp deels verstopt gezeten. Ik lees niks over isolatie, je vult de nieuwe pijp normaliter rondom met vermiculiet en cement. Rustiger stoken door te knijpen geeft een slechte verbranding (dat wil je niet). Misschien gaan de slecht verbrande gassen na - ontbranden. Oplossingsrichtingen; omgekeerd stoken en wat minder hard stoken.

Maar als je kachelpijp een kleurtje krijgt moet je je zelf vooral afvragen of je een goede kachel hebt. De meeste warmte gaat dan door je pijp naar buiten. Ik probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen, ik streef ernaar dat de schoorsteen niet heter wordt dan 100 -120 graden.
groet!

Ritsaert

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 13 okt 2020, 22:38

Hier is een oude schouw zoals waar bij mij zo'n gaine ingetrokken is aan de basis 2 meter breed, en dat loopt taps naar boven, als je daar isolatie in moet gaan brengen mag je wel bij Dagobert Duck een bijdrage in de onkosten aanvragen.

je moet niet vergeten, dit huis is gebouwd in 1700.

Verder heb ik het gevoel dat jullie denken dat het mijn schuld is?
Maar zorgen dat ik mijn schoorsteen geveegd heb 3x in het seizoen, droog eiken stoken, en mijn kachel kennen, meer als dat kan ik redelijkerwijs toch ook niet doen?

Het enige wat ik mij kan bedenken is dat idd de omstandigheden wat trek en zo betreft wel zullen veranderen nadat zo'n gaine geplaatst is, maar om dan meteen te zeggen dat ik niet de goede kachel heb vind ik ook weer zo kort door de bocht, niet dan?

Tja, je hebt zoveel soorten kachels, het is ook erg makkelijk er 12.000€ of meer tegenaan te gooien (als je dat kunt.) en dan iemand te laten komen die het meest moderne neerzet wat meteen aan de allerlaatste normen voldoet, maar dat is niet voor iedereen mogelijk en/of gewenst, soms als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.

Voor mij is het zo dat ik het niet logisch vind dat die pijp binnen het halve uur dat ik begonnen ben met stoken, die zo oranje is en brult, dat ik bang ben dat mijn schoorsteen vlam vat. god zij dank is dat nog niet gebeurt, en laat dat aub ook zo blijven.
of dat als ie iets later op een avond weer zo op hol slaat, en je hem gaat smoren (Om te zorgen dat ie niet in de fik vliegt, de schoorsteen dan hé) en even later als je er niet zo op berekend bent de hele boel ontploft, en je een gietijzeren deksel om je oren krijgt.
Vind ik ook niet echt fijn.

Tuurlijk kan het zijn dat ik wat fout doe, maar ik zou niet weten wat, en geloof mij, ik doe het niet expres, is mij veel te link!

Mijn bedoeling is eerst zien dat met dat wat ik heb veilig de winters doorkom, en in de tussentijd kijken wat ik eventueel wil veranderen hier om het huis warm te krijgen, veel lezen, zien dat ik andere soorten kachels begrijp, hun voor en nadelen leer kennen, zodat ik een gefundeerde beslissing kan maken.

maar, hier zijn de huizen wel degelijk anders als bij jullie in NL, dat is één ding wat zeker is.
Grt, Bert

Ramon
Berichten: 470
Lid geworden op: 29 nov 2018, 09:50

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Ramon » 14 okt 2020, 07:38

Een rvs pijp tov een gemetseld kanaal zijn 2 totaal verschillende rookkanalen.

Vergelijk het met een vrachtwagen ten opzichte van een formule1 auto.

Een gemetseld kanaal wordt heel langzaam warm, heeft een constante trek, en koelt heel langzaam af. De vrachtwagen in dit geval.

Een rvs kanaal is heel snel warm, wat snel voor een enorme trek zorgt, maar is ook weer heel snel afgekoeld, wat ook weer niet handig is.

Ik kan me voorstellen dat de kachel bij een gemetseld kanaal veel makkelijker te regelen is. Nooit teveel trek. Een rvs kanaal is veeeel lastiger op de juiste temperatuur te HOUDEN. De meeste kachels hebben een afgastemperatuur van 150 a 250 graden. Bij die temperatuur zal uw stenen kanaal max 100 graden worden bovenin, en uw rvs kanaal 225. Dat betekend dat het rvs kanaal 2x zo hard zuigt aan uw kachel, die op zijn beurt wil gaan brullen, waardoor de trek en temperatuur nog meer toeneemt. Kortom, een vicieuze cirkel.

Anderzijds ook. Wanneer u de kachel, gaat temperen als deze gaat brullen, zal de afgas temperatuur gaan zakken. Maar als de temperatuur zakt, neemt de trek ook af, waardoor de kachel minder warmte produceert, wat de schoorsteemtemperatuur weer verder doet zakken., waardoor hij gewoon uit kan gaan.

Kortom... drama. Je mist de constante factor.

Ik zou zeggen, weg halen die hap, of een trekbegrenzer monteren.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 8073
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door kockie » 14 okt 2020, 07:44

Als ik nog mag aanvullen: als je bij een roodgloeiende schoorsteenpijp de ingaande lucht gaat smoren, dan blijft het hout vergassen, krijgt te weinig zuurstof voor volledige verbranding. Komt er dan toch op de een of andere manier zuurstof bij, dan zal deze explosief gaan ontbranden, met vliegende deksels als gevolg. Ik verwacht net als Ramon dat een trekonderbreker het probleem op kan lossen.

Smoren is zorgen slechte verbranding en zorgen voor creosoot productie. Slecht voor milieu, rendement, schoorsteen en de relatie met de buren.
Daarbij heb ik wel vragen bij de kachel als deze kan zorgen voor een roodgloeiende pijp. Dat is geen teken van goede kwaliteit. Mogelijk hoort er een vlamkeerplaat in te zitten die niet meer aanwezig is, of verbrand is.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 14 okt 2020, 10:06

Kijk, dit zet zoden aan de dijk.
@ ramon, nu je dat zo uitlegt, begin ik het te snappen, en geloof dat dat inderdaad is wat er gebeurt is. Drama was het zeker.
wat moet ik me voorstellen bij een trekbegrenzer?
Een kennis van me heeft pas zo'n inox bol geplaatst die ronddraait (allemaal lamelletjes) die volgens hen de trek juist verbeterd.

@ Kockie, dan zal inderdaad dat gebeurt zijn. Ik moet zeggen, maar dat snap je zelf waarschijnlijk ook wel, dat ik op dat moment gewoon smoor, ondanks alle negatieve gevolgen.
Als de andere keus is dat je schoorsteen in de fik gaat?!?

Mijn kachel die ik er nu op heb staan is een FRANCE TURBO, een bovenlader, lijkt veel op een Deom Turbo, en daar zit geen vlamkeerplaat in, schijnt niet bij het concept te horen.
Grt, Bert

LeaD
Berichten: 418
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door LeaD » 14 okt 2020, 14:22

Heeft de France Turbo onderaan een rooster met aslade ?
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 14 okt 2020, 14:57

Nee, de Deom wel, maar de France niet, de france word geleverd met een asschepje.
Bij de Turbo is het idee dat het vuur in de as brand.
Grt, Bert

dormos
Berichten: 789
Lid geworden op: 24 apr 2013, 12:10

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door dormos » 14 okt 2020, 15:03


LeaD
Berichten: 418
Lid geworden op: 23 nov 2017, 17:12
Locatie: East Flanders

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door LeaD » 14 okt 2020, 15:06

Ik heb ooit eens een inoxbuis in een schouw geplaatst omdat de vijfjaar oude vuurvaste schouwpotten al waren kapot gebrand . Het zou aan de potten gelegen hebben zei men toen . Na het aansluiten, het was ook zo een model olievat met bovenaan een deksel, de kachel ontstoken . De deels inox zichtbare buis stond toen ook onmiddellijk roodgloeiend . Ik had voorgesteld om het in het begin wat langzaam aan te stoken maar de kachel was al opgevuld . Zo ik uw verhaal nu lees verwonderd het mij niet dat toen de schouwpotten zo snel gebroken waren .
Is de diameter van de inox gaine dezelfde diameter als de uitgang van de kachel ?
Wat nu gezongen zei de koster, de kerk staat in brand!

Bert353
Berichten: 52
Lid geworden op: 03 feb 2020, 12:16

Re: schoorsteen voor en na installatie van een RVS gaine (flexibele pijp)

Bericht door Bert353 » 14 okt 2020, 16:09

@LeaD; nee, gaine is 200mm, kacheluitlaat is 125mm, de gaine hebben we expres zo genomen omdat dat bovenin de aardewerk eindpijp het maximale was wat erin kon, en ik op dat moment (en nu nog) niet helemaal zeker ben met wat voor een kachel ik uiteindelijk aansluit.

@Dormos, als ik het goed begrijp, en ik plaats zo'n apparaatje ben ik zeker van dat gegier en oranje hete kacheluitlaat af? (mits ik natuurlijk de schoorsteen mooi zuiver houd e.d.)
Grt, Bert

Plaats reactie