Smal buffervat met hygiënespiraal

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

Plaats reactie
appelblauwzeegroen
Berichten: 39
Lid geworden op: 04 aug 2018, 16:00

Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door appelblauwzeegroen » 24 mei 2019, 21:08

Ik ben op zoek naar een buffervat met drinkwaterspiraal met een diameter (inclusief isolatie) van niet meer dan 65 cm, liefst nog iets smaller.

Het geheel wordt aangesloten op een zonneboiler en pelletkachel en dient voor verwarming van een niet al te groot huis en er moet mee gedoucht kunnen worden i.c.m. een douche-WTW-installatie. Ik dacht aan iets van 300 liter.

De meeste vaten die ik kan vinden op het internet zijn echter 70 of 80 cm breed. Weet iemand een hygiënevat met een kleinere diameter?

Gebruikersavatar
Paul Joosten
Berichten: 779
Lid geworden op: 22 feb 2013, 13:49
Locatie: Zuidwending / Veendam
Contacteer:

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door Paul Joosten » 25 mei 2019, 08:34

Heb even gezocht op pufferspeicher 65 cm en vond o.a. deze.
BP: "Try and leave this world a little better than you found it"
"Verbeter de wereld, begin bij jezelf"..."stop daarna niet en help ook een ander op weg!"
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/v ... 05-veendam

appelblauwzeegroen
Berichten: 39
Lid geworden op: 04 aug 2018, 16:00

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door appelblauwzeegroen » 26 mei 2019, 15:32

Bedankt, maar dat is exclusief isolatie ;)

Is het eigenlijk mogelijk om het buffervat in een soort inbouwkast te plaatsen? Ik heb een 60 cm diepe inbouwkast. Wordt het vat breder dan dat dan kan ik wel een stukje van de achtermuur uitfrezen. In ieder geval komt het vat volledig tegen de muur aan te staan.

Gebruikersavatar
kockie
Site Admin
Berichten: 7812
Lid geworden op: 28 jan 2006, 17:42
Locatie: Zeddam
Contacteer:

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door kockie » 26 mei 2019, 15:53

Ja, dat kan.... Heb er ervaring mee.
Mensen zeggen wel eens dat ik troep verzamel; ik noem mezelf liever een industrieel-amateur-archeoloog die probeert waardevolle artefacten te behouden.

appelblauwzeegroen
Berichten: 39
Lid geworden op: 04 aug 2018, 16:00

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door appelblauwzeegroen » 31 mei 2019, 15:14

Ok, mooi! Ik heb er inmiddels een gevonden van OEG:
diameter 61 cm incl. isolatie (energielabel A+ zelfs)
300 liter
https://www.oeg.net/drinkwaterboiler-oe ... -516008294
(details hier)

(Ik vond er ook nog een van Econo, maar dat is gewoon een doorverkoper van OEG zo te zien, zie https://www.econo.nl/info/pdf/econo-boi ... uffers.pdf.)

Ik heb eigenlijk twee plaatsen om het buffervat te plaatsen. De nauwe ruimte is beneden en is wat toegang tot leidingen betreft wat gemakkelijker. De andere plek is op de eerste verdieping en is wat minder makkelijk voor leidingen toegankelijk. Bovendien moet ik het vat dan de trap op zien te krijgen. Maar de plek zelf is wel ruimer.

Wat zijn overwegingen voor het kiezen van de plaats van je buffervat? Maakt het uit, boven of beneden? Kan ik maar beter gaan voor de plek waar de leidingen overal het kortste zijn? Of beter maar boven plaatsen waar meer ruimte is voor misschien zelfs een 500 liter vat of meer? Ideeën welkom!

Gebruikersavatar
benthuis
Moderator
Berichten: 1414
Lid geworden op: 18 mei 2010, 21:42

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door benthuis » 31 mei 2019, 20:32

als je het vat te klein kiest is hij te snel vol....
dit overkomt mij persoonlijk te snel met mn 300 liter vat aan zonnepanelen en hout cv
Om de waarheid te spreken zijn er twee nodig, één om te spreken en een ander om te horen - Henry David Thoreau

Ruuben
Berichten: 1513
Lid geworden op: 14 okt 2012, 18:42

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door Ruuben » 02 jun 2019, 07:36

Ik zou kiezen voor een plek waarbij de leidingen het kortst zijn.
Stel je zet hem in die kast boven; wordt het dan een industriële leidingnet door woonvertrekken?
Ik denk dat je de buffer wel naar boven krijgt met wat duwen en trekken. Als je trap het houdt, hij is rond de 100 kg afhankelijk van de spiralen. En anders wat uitgeven aan een verrijker of mobiele kraan.
Maar realiseer je je dat de aansluitingen aan beide kanten zitten? Dus 180 graden tov elkaar? Je hebt wel werkruimte rondom nodig.
Ik denk dat de kast een moeilijk verhaal wordt

appelblauwzeegroen
Berichten: 39
Lid geworden op: 04 aug 2018, 16:00

Re: Smal buffervat met hygiënespiraal

Bericht door appelblauwzeegroen » 05 jun 2019, 23:30

Ik weet inderdaad niet of ik aan 300 liter wel genoeg heb. In ieder geval kan het vrijwel nooit teveel zijn, zolang je vloer het aankan. Ik heb houten vloeren dus ik moet wel zorgen dat de vloer het vat kan dragen. Boven, bij de grotere ruimte (ook een soort inbouwkast), zit vlak onder de houten draagbalken een betonnen vloer met draagmuur ernaast, dus gewicht daarop zal geen problemen opleveren. Ik denk dat dat dan toch de beste optie is.

Ik kan in principe alle leidingen wel wegwerken. Tussen de vloer en het plafond kun je een hoop kabels kwijt (voordeel van houten vloeren). Het is alleen wel wat werk want je moet de houten vloer deels openbreken. Haha, nee geen industriële bedoening hier, past niet in mijn interieurstijl ;).

De trap zal zo'n leeg vat toch zeker wel houden? Laat het 150kg zijn, dat is evenveel als een zwaarlijvig persoon. Het gaat mij vooral om de breedte van de trap. Ik denk dat hij wel treetje voor treetje omhoog zou kunnen. De breedte van de trap is zo'n 80-85 cm en dat is mét het demonteren van de trapleuningen.

In ieder geval moet het met die OEG van 61 cm diameter allemaal zeker lukken. Groter dan 300 liter lijkt me even teveel gedoe. Sjouwen naar boven niet alleen, maar ook de installatie in een tamelijk nauwe ruimte. En ik kan altijd nog op de plek beneden een tweede vat installeren. (Hoe je die dan weer moet koppelen aan je eerste vat in cascadeopstelling is weer een discussie voor een ander topic.)

De aansluitingen zitten inderdaad aan twee kanten bij de OEG. Er bestaan ook vaten die de aansluitingen 90 graden ten opzichte van elkaar hebben. Bij OEG kun je wel voor zulke vaten kiezen, maar dan moet je een vat-op-maat laten maken. Dat is waarschijnlijk duurder en je krijgt dan de demonteerbare isolatie die niet energielabel A+ heeft (wel weer handig met vervoeren). De normale isolatie wordt onder druk in de voering geperst (is ook te zien in een reclamefilmpje van OEG).

Het is best wel een puzzel om de meest geschikte leidingloop te bepalen in huis. Bovendien wil ik ook nog op termijn gaan koelen als ik daarvoor een goede warmtepomp kan vinden (zie mijn andere topic: http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=7085). Ik zal eens proberen om een schema te maken waar alles in samenkomt voor jullie om feedback op te geven :)

Plaats reactie