Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

verwarming, isolatie, huiselijk energieverbruik

Moderator: Moderators

sylvaindc
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 dec 2018, 21:01

Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door sylvaindc »

Hallo,

Wij zijn bezig met het verbouwen van een oude boerderij. In de kamer waar we nu mee bezig zijn moet een nieuwe vloer. Om het een en ander toekomstbestendig te maken willen we deze goed geïsoleerd maken en voorzien van lage-temperatuur vloerverwarming. De kamer wordt een gastenkamer, en is dus niet heel zwaar belast.

De oude vloer is er inmiddels uit en die lag direct op ’t zand.
We zijn het volgende van plan, en vroegen ons af of iemand die hier ervaring mee heeft nog wat advies kan geven voor we eraan beginnen.
*Op het zand willen we PE folie leggen
*Daar op ~15cm XPS of PIR platen
*Daar boven op ~12cm betonnen vloer, met de vloerverwarming buizen direct op het wapeningsnet geknoopt.
*En dan ~4cm dekvloer

Vragen:
*Zou PIR kunnen, de Rd ziet er een stuk beter uit dan XPS. Maar ik begrijp dat het minder drukvast is.
*Is dit een goed idee?
*Nog tips?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken
Bijlagen
Vloerpakket.png
JantjeV8
Berichten: 4014
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door JantjeV8 »

Pir of XPS, in R waarde een behoorlijk verschil. Van PIR wordt gezegd dat het kan krimpen, dus dat er kieren tussen de platen kunnen ontstaan. In de praktijk heb ik dat nog nooit gezien, niet in de grond, niet in de spouw en niet op het dak. De drukvastheid is prima, zeker voor woon toepassing.

Uw verwarming ligt diep in de beton, dat wordt een 'trage' vloer. Daardoor rijst de vraag: waarom nog een afwerkvloer er overheen? Als je die 1e beton goed verdicht, hoef je mogelijk enkel nog een laagje egaline er overheen te doen, maar zelfs dat kan bij nauwkeurig werk voorkomen worden.
WillemLimmen
Berichten: 149
Lid geworden op: 19 okt 2014, 11:47

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door WillemLimmen »

Goed isolerend, vraat- en rotvast, drukvast geen kwaliteitsverlies door de jaren heen,

http://www.joostdevree.nl/shtmls/foamglas.shtml
fireblade
Berichten: 195
Lid geworden op: 15 feb 2013, 12:45

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door fireblade »

wij hebben onze isolatielaag uit 2 lagen opgebouwd van ieder 10 cm dik met de naden varspringend om koudebruggen te voorkomen. omdat vloerverwarming een trage verwarming is hebben wij in de betonvloer ook cv leidingen ingestort maar nog niet aangesloten, dit om toch eenvoudig later nog radiatoren aan te kunnen sluiten. Omdat in voor en najaar het overdag wel lekker warm is, maar bij kille avonden of zonloze dagen er toch wat meer warmte bij moet, maar eer dat je die temperatuursverhoging met de vloerverwarming bereikt hebt duurt het veel te lang, ook harde oostenwind kan een spelbreker zijn dat je vv niet warm genoeg is.
jn82
Berichten: 17
Lid geworden op: 26 jan 2016, 23:48

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door jn82 »

Ik zou de slangen in de dekvloer leggen met een dun laagje isolatiefolie tussen de dekvloer en de betonvloer. De vloer warmt dan veel sneller op. De dekvloer zou ik dan wel minimaal 7 cm maken om scheurvorming tegen te gaan. Die isolatiefolie is wel op internet te vinden als je zoekt op 'isolatiefolie vloerverwarming'. Ik heb die folie er bij ons thuis niet tussen zitten en heb daar spijt van. De ruimte 3 graden opwarmen duurt bij ons bijna een dag.
Orbiter
Berichten: 205
Lid geworden op: 22 nov 2018, 17:25

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Orbiter »

Kan deze opstelling van de vloer niet zorgen voor een toename van vocht in de muren?

Mijn redenering is dat het vocht uit de bodem ergens heen moet kunnen, en voordien kon dat vocht door de stenen van de oude vloer verdampen. Dat vocht kan er nu niet meer door en heb de indruk dat het vocht nu naar de zijkanten van het beton gaat sukkelen en zo de muren gaat intrekken.

Hoop dat er een specialist of ervaringsdeskundige ivm deze materie op het forum zit.
JantjeV8
Berichten: 4014
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door JantjeV8 »

Nee, bouwkundig is het prima. Vocht verdrijven door spouwmuur ventilatie. De keuze aan de TS is of de slangen diep of ondiep komen te liggen. Een trage of wat snellere vloer, meer niet. In geval van diep, wat voegt de afwerklaag toe. IN geval van ondiep, dan zou ik ze OP de ruwe vloer leggen, daarna de afwerklaag er overheen. Geen folies er tussen, dat verbreekt het contact terwijl je juist uiteindelijk de massa wilt benutten.
Orbiter
Berichten: 205
Lid geworden op: 22 nov 2018, 17:25

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Orbiter »

TS schrijft dat het een oude boerderij is. Kans is groot dat er helemaal geen spauw aanwezig is dan. Dan kan je die ook niet ventileren. Is het dan alsnog goed?
JantjeV8
Berichten: 4014
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door JantjeV8 »

Dan wordt het hoog tijd dat die er wel komt, beetje fatsoenlijk isoleren zal noodzaak zijn bij lage temperatuurs verwarming.
Gebruikersavatar
Atlas
Berichten: 510
Lid geworden op: 21 mar 2008, 16:17

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Atlas »

Dag Sylva,
We zijn het volgende van plan, en vroegen ons af of iemand die hier ervaring mee heeft nog wat advies kan geven voor we eraan beginnen
Ervaring heb ik op denk ik bijna precies dezelfde wijze als wat jij van plan bent uit te gaan voeren.
*Op het zand willen we PE folie leggen
*Daar op ~15cm XPS of PIR platen
*Daar boven op ~12cm betonnen vloer, met de vloerverwarming buizen direct op het wapeningsnet geknoopt.
*En dan ~4cm dekvloer
Ik denk dat je bedoelingen goed zijn. Onze vloer ligt er nu 9 jaar in.

Wat wij gedaan hebben is Folie met daarop gewapend beton 15 cm.

Daaroverheen een isolatie laag van 2 x de dikte van 8cm XPS. (2x 8 cm is een Rc waarde 4-5 totaal, of daar in de buurt. Deze waren, en zijn, soms goed 2e hands te verkrijgen, je ziet er toch niet van weer). Met de 2e laag natuurlijk de kieren van de eerste goed afdekken.
Voordeel van XPS is goede isolatie. Ze zijn ook nog bestand tegen vocht en schimmelwerking .
Groot voordeel is de drukvastheid.
Nadeel is dat je je grondoppervlak behoorlijk vlak moet maken. om ze daar op te gaan leggen.

Het is al lang geleden en dacht eerst dat we hetzelfde gedaan hadden wat jij van plan bent: afwerkvloer op beton; ik keek de foto's nog eens na en was verbaast over mijn eigen vergeetachtigheid: wij hebben dat nl niet gedaan. Ik heb het destijds lang overwogen.
Het was te moeilijk om een vlakke ondergrond te maken herinnner ik me nu weer: met het eerst storten van de betonvloer hebben we een mooie vlakke ondergrond kunnen maken waardoor ook de kuiltjes endergelijke in het zand mooi opgevuld werden. Door de aanwezigheid van veen hier en daar (niet veel) vertrouwde ik het storten op de XPS niet helemaal.
Om toch te zorgen dat er een goede Accumulator van de vloer gemaakt werd hebben we een afwerkvloer van 10-12cm laten storten bewapend met roestvrijstalen matten.
De afwerkvloer zo dik maken was bedoeld als warmteopslag.


De bedoelingen zijn uitgekomen:
Met de hout-cv-kachel -die hoofdzakelijk sávonds branden in een andere ruimte- de vloerverwarming opwarmen, zodanig dat de warmte ook in de totale 12cm dikke afwerklaag ging zitten. Dus dat het als accumulator voor de warmte ging dienen zodat het in de ochtend daarna ook nog behaaglijk warm zou zijn. Daar ben ik nog steeds tevreden over; zelfs met een graad of 10 vorst kwam de kamertemperatuur niet beneden de 18c.

Wat ik anders zou doen is een goede isolatielaag langs de wanden maken en niet die dunne -voor uitzetting- bedoelde 5mm isolatie die ik er nu langs heb. Ik heb de indruk dat daar nog veel warmte verloren gaat wat jammer is natuurlijk. (ik dacht dit op jou tekening te kunnen erkennen als een ca 5 cm dikke laag langs de kanten. Lijkt mij een juiste oplossing)

Weet niet wat vloerverwarming aan nadelen heeft, zo diep onder in de beton. Natuurlijk bewapen je het goed maar mocht er iets gebeuren dan kun je het vergeten om daar een lek te kunnen repareren. Leg je hem in de dekvloer dan is je kans voor reparatie aanzienlijk beter.

Nadeel van dit dikke pakket: Het diepe uitspitten.
DSC00210j.jpg
In ons geval wel 40 cm.
Wij moesten oppassen met de muren. Twee dragende binnenmuren hadden een funderinkje van maar 15 cm diep. Hadden we daar direct teveel zand weggespit dan was het drogere zand er zo onder vandaan gelopen met verzakking van de muur als gevolg. Dit hebben we steeds natgesproeid/geneveld en pas een dag voor het betonstorten weggespit zodat het mooi stevig bleef.

Resumerend:
Goed bezig, Maar ga werken met XPS vanwege schimmel en vooral de drukvastheid. Vloerverwarming boven in de afwerkvloer heb je direct warmte en later op de dag warmt je vloer ook verder door tot in de beton. Op deze manier istie een stuk minder "traag".
Je bent niet de eerste met je vraag hierover zie ook : viewtopic.php?f=3&t=883&start=15


Groet, Atlas
Laatst gewijzigd door Atlas op 30 dec 2018, 16:07, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Atlas
Berichten: 510
Lid geworden op: 21 mar 2008, 16:17

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Atlas »

Jantje,
IN geval van ondiep, dan zou ik ze OP de ruwe vloer leggen, daarna de afwerklaag er overheen. Geen folies er tussen, dat verbreekt het contact terwijl je juist uiteindelijk de massa wilt benutten
Gelijk heb je: vooral geen folies er tussen.
Voordeel van bovenin is toch dat wanneer je terugkomt van een paar dagen weg je vloer al snel warm aan gaat voelen. de rest eronder komt vanzelf wel op temperatuur.
Nog een voordeeltje van het leggen van de leiding in een dergelijk dikke afwerklaag bovenin lijkt me dat je daar lekker vlak kunt werken.
Op de staalmatten onder in de beton loop je het risico dat de folie lek raakt aangezien je de ondersteuningsblokjes (of kapotgeslagen tegels in ons geval) door die folie heen trapt vanwege de zachte zandondergrond.

Atlas
Laatst gewijzigd door Atlas op 30 dec 2018, 15:59, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Atlas
Berichten: 510
Lid geworden op: 21 mar 2008, 16:17

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Atlas »

Kan deze opstelling van de vloer niet zorgen voor een toename van vocht in de muren?

Mijn redenering is dat het vocht uit de bodem ergens heen moet kunnen, en voordien kon dat vocht door de stenen van de oude vloer verdampen. Dat vocht kan er nu niet meer door en heb de indruk dat het vocht nu naar de zijkanten van het beton gaat sukkelen en zo de muren gaat intrekken.
Dat was bij ons ook het geval. De binnenmuren zogen s'winters vocht op die op -en dat is echt een fenomeen- weer uitwasemden op ca 1 meter van de grond. Hier hielp geen stuc, wegenverf of wat dan ook tegen.
Nog even overwogen om steeds een meter de stenen uit de fundering weg te halen en slabben lood in te leggen, dichtmetselen om vervolgens de andere meters te doen. Alleen de geachte al...pfff.... Snel verworpen dus.

Ten lange leste maar besloten dat de natuur zijn gang maar moet gaan: ervoor gekozen om de wanden te gaan bekleden met panlatten (geeft 2 cm ruimte ) en plaatmateriaal/lambrisering om beluchting/trek van onder en boven te forseren door daar kieren aan te brengen. Hierdoor kan de muur uit blijven wasemen.

Atlas
Orbiter
Berichten: 205
Lid geworden op: 22 nov 2018, 17:25

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door Orbiter »

Ik vreesde al zoiets. Zou het een oplossing zijn om tijdens de opbouw van de vloer drainagebuis in te werken langs de muren? Die buizen ter hoogte van het diepste punt van de fundering van de muren leggen en in het grind. uiteraard het water ook afvoeren.

Zo'n slab in de muur inwerken tegen dat opstijgend vocht lijkt mij nu wel de beste oplossing, maar wat een werk inderdaad....

Ipv zo'n slab kan injecteren misschien ook een oplossing zijn. Dan moet er wel een echte specialist bijkomen om het correcte product aan te raden samen met de gepaste uitvoeringswijze. In deze metier vrees ik dat er meer bedriegers zijn dan personen met goede bedoelingen.

Uiterst interessant ook dat je schrijft dat het een probleem is op de binnenmuren. Buitenmuren hebben daar dus geen last van? Komt wellicht omwille van de wind....
JantjeV8
Berichten: 4014
Lid geworden op: 03 feb 2009, 12:50

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door JantjeV8 »

Het zal ook wel van de grond/water toestand ter plaatse afhangen, op het klapzand zal er minder last zijn als op het veen.

Mijn denkrichting ter preventie van dergelijk vocht gaat dan meer naar het van buitenaf schuin door de fundering boren, een pvc buis er inschuiven, uiteinde net onder de betonvloer in het zandpakket, andere uiteinde net boven maaiveld met een windkapje er op o.i.d. Al dan niet in de muur met een roostertje. Die drainagebuis is geen gek idee, zeker niet om die op die ventilatiebuizen aan te sluiten.
maarten martens
Berichten: 189
Lid geworden op: 13 aug 2018, 21:27
Contacteer:

Re: Geisoleerde, verwarmde, betonvloer op zand

Bericht door maarten martens »

heb je deze opbouw al overwogen ?

- afwerkvloer 20mm
- dekvloer/chape met leidingen en vvw 80mm
- kalkhennep vloer = isolatie én vochtregulerend vb 150mm
- schelpenvloer of glasschuimgranulaten = isolatie én drainage 300mm
"earth does not belong to us, we only borrow it from our children"

onafhankelijk holistisch bouwexpert
www.huisadvies.be
Plaats reactie