Pagina 1 van 1

Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 11 jun 2018, 12:51
door chroom
Goedendag,

Na jaren een inbouwkachel gestookt te hebben als bijverwarming hebben we besloten om deze te verwijderen en een speksteenkachel hiervoor terug te plaatsen.

We hebben een tweedehandse tulikivi 2480 kunnen kopen die er op een paar gebroken binnenstenen na nog heel netjes uitziet.<br/>
Nu had ik al begrepen dat opnieuw opbouwen niet zo heel eenvoudig is, maar goed ik wil dit toch proberen aangezien ik geen 20k voor een kachel ga betalen.

Ik hoop hier op het forum voldoende experts te kunnen vinden die wat tijd hieraan willen spenderen om mij met raad en eventueel daad terzijde willen staan.

De eerste vraag is hoe krijg ik op de beste manier de oude lijmresten van de stenen?

Grtz Sjaak

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 11 jun 2018, 19:32
door benthuis
Sjaak ik zou zeggen "join forces with the red side"...
viewtopic.php?f=31&t=6668

Althans daar worden de stenen gekuist....

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 14 jun 2018, 22:11
door Stan1979
Ik heb een Tulikivi Sarmi met bovenaanluiting staan, als je vragen hebt hoor ik het wel.

Ik zou voorzichtig zijn met het cement, de stenen zijn zeer zacht.
Wellicht met een scherpe houtbeitel of iets dergelijks.

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 15 jun 2018, 13:42
door chroom
Dank voor de antwoorden!

Van vuurmeesters kreeg ik een mooi overzicht over hoe te werk te gaan:

Hallo Sjaak, zoals daarnet besproken is hier de informatie over het schoonmaken van de tweedehands speksteenkachel:

Schoonmaken van een gebruikte speksteenkachel:
Nodig: handschoenen, stofmasker, veiligheidsbril, stofzuiger, oud kleed en vlakke of roterende schuurmachine of bandschuurmachine

Ga als volgt te werk:
Leg de stenen buiten met de schone kant op een oud kleed. Probeer de werkplek zo te plaatsen dat de wind roet en stof meevoert en je zelf niet in de wind staat.
Veeg met behulp van een harde borstel de oppervlakkige roetdelen van de stenen af. Houd een stofzuiger in de buurt om de roet op te vangen.
Verwijder met een schuurmachine die is aangesloten op een stofzuiger de roetaanslag en de mortelresten van de stenen. Begin met een grove korrel, bijvoorbeeld korrel 80 of 60 en eindig met een fijnere korrel 120.
Let erop dat je de speksteen zelf niet in schuurt of beschadigt.
Stapel de schoongemaakte stenen met karton ertussen op elkaar in een krat of stevige doos. De gladde gepolijste buitenzijde van de stenen moet net als de hoekstenen steeds goed beschermd blijven.

Succes!

Met vriendelijke groet,
Esther de Raat
Roland Voppel

Vuurmeesters
Grotestraat 48
7478 AD Diepenheim
tel: 0547-351270
www.vuurmeesters.nl
www.kachelbouwmaterialen.nl

Lijkt allemaal wel mee te vallen probleem is dat zoals al opgemerkt werd speksteen is zacht dus mijn grootste angst is dat ik ze inschuur!

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 15 jun 2018, 20:35
door Stan1979
Zolang je de mooie zichtbare kant niet schuurt lijkt mij het verder geen probleem.

Een millimeter echt wegschuren van een geheel vlak is veel en ook dit vang je wel op met het opnieuw opbouwen/metselen van de kachel.
Kunst is denk ik om je schuurmachine echt recht te houden en nooit schuin even de hoekjes meepakken om snel te zijn, een hoekje schuur je snel weg natuurlijk, geduld is een schone zaak.

Mooie en nette service van vuurmeesters trouwens!

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 21 jun 2018, 23:25
door chroom
Na inmiddels een 50 stenen schoongemaakt te hebben moet ik zeggen dat het me niet tegenvalt!

Mijn aanpak is als volgt
1: grote lijmresten verwijderen met ruitenkrabber die je ook gebruikt om verf van je ruiten te halen en daarnaast heb ik een stuk ijzer scherp geslepen die ik ook daarvoor gebruik.
2: schoon blazen met lucht
3: schuren met korrel 80 op excentrische schuurmachine
4: opnieuw schoon blazen met compressor
5: steen opzoeken in de lijst en het juiste nummer er met permanent marker opschrijven

Nu zijn sommige stenen van de binnenkachel gescheurd is het handig om deze gelijk te vervangen of kunnen deze nog opnieuw gebruikt worden?
Het is namelijk niet de bedoeling dat ik het hele gebeuren volgend jaar opnieuw moet doen door verkeerde zuinigheid :shock:

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 22 jun 2018, 07:57
door JantjeV8
Dus geef je zelf het antwoord al..

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 22 jun 2018, 09:02
door chroom
Nee, niet helemaal..... ik heb namelijk geen idee hoe snel nieuwe stenen scheuren en hoe lang ze dan nog kunnen blijven zitten.
De vuurkamer is "zo te lezen" wel meer een probleem en ik voel er weinig voor om nieuwe stenen te plaatsen die volgend jaar ook het zelfde mankement vertonen.

Dus eigenlijk ben ik benieuwd hoe andere Tulikivi eigenaars hiermee omgaan?

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 22 jun 2018, 14:36
door Harry
Bij mijn opnieuw opgebouwde Kivia Antti (voorloper van de Tulikivi TLU 2000) was de vuurkamer versleten door excessief stoken door de vorige eigenaar. Deze blokken zijn vervangen door nieuw speksteen en bij eerste gebruik is aan de achterzijde van de vuurkamer de boel gelijk gescheurd.
Ik heb dit opgelost door de vuurkamer te bekleden met vermiculite plaat. De kachel brand hierdoor ook een stuk beter en schoner omdat de vuurkamer een stuk sneller op temp is en er een hogere verbranding temp bereikt wordt. De kachel had zonder deze vermiculite plaat moeite om op gang te komen en de vuurkamer bleef zwart. Tulikivi past dit tegenwoordig ook toe op hun nieuwere modellen.
Bij het opnieuw opbouwen zijn er ook nog wat andere aanpassingen gedaan. Er is een extra achter-beluchting in gemaakt een, soort van P-channel. Het gietijzeren stookrooster is vervangen door een vuurbetonnen bakje met een klein roostertje zodat het gloeibed beter en sneller opbrand en er minder onderbeluchting is.Tevens is de oven omgebouwd naar een whiteoven door hier een extra achterwand in te plaatsen welke nu als riser fungeert en de opgaande zijkanalen zijn dicht gemaakt. De kachel snort nu als een rocket, maar zal de efficiƫntie van Peter zijn creaties niet bereiken alhoewel ik de indruk heb dat de 90% wel binnen bereik ligt.
Voor wat betreft het schoonmaken van de blokken, dit heb ik met een scherpe houtbeitel en schuurpapier P60 op zowel de vlakschuurmachine als met een schuurblokje gedaan. Het ging er gemakkelijk vanaf en je ziet goed waar de lijm eindigt en het speksteen begint en mocht je wat teveel afschuren dan neem je iets meer lijm op dit te compenseren.

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 22 jun 2018, 15:18
door Harry
Hierbij een doorsnede van mijn kachel na ombouw.

Re: Tulikivi tlu2480 opnieuw opbouwen

Geplaatst: 22 jun 2018, 20:23
door chroom
Dankjewel Harry voor je uitgebreide antwoord en advies!

Dat met die vermiculite platen lijkt me in ieder geval geen slecht plan dat wil ik zeker gaan toepassen, maar ik denk dat dit naderhand eventueel ook nog kan?
Gewoon door het deurtje heen de platen plaatsen?

Extra beluchting klinkt ook interessant ik weet uit ervaring dat bij onze oude kachel de toevoer van lucht ook een probleem was we moesten een raam of deur op een kier zetten omdat anders de rook in de kamer kwam.
Dit ondanks dat er een extern kanaal voor lucht uit de kruipruimte aanwezig was, vuur stoken gebruikt toch stiekem behoorlijk meer lucht dan je verwacht!